Är Botox ett farligt gift?

Solen skiner och ger mig energi som känns i hela kroppen. De två senaste nätterna har jag sovit bra. Spasticiteten har bara väckt mig ett par gånger men lugnat ner sig efter en stund på ett par kvartar. Jag vaknar utsövd. Då leker livet. Jag vet inte hur jag skall få timmarna att räcka till för allt jag vill göra. Jag är som en nyutsläppt kossa som spritter i hela kroppen. Att kunna sova en hel natt är en lyx som jag inte haft på flera år. Jag behöver verkligen det nu när jag har så mycket på gång.

Körsbärsträdet i vår trädgård

Körsbärsträdet i vår trädgård

Jag fick svar från min doktor på Sahlgrenska på mitt brev om spasticiteten och om det möjligen finns några mediciner som kommit fram mot den nu. Han skrev att det vanligaste är att man börjar med en långtidsverkande smärtstillande behandling som också förbättrar sömnen av typ Saroten. Doktorn skriver att det är viktigt att veta om jag provat Saroten tidigare. Han kan inte se det i min journal.
Jag litar inte på sjukvården som alltid givit mig mediciner med mängder av biverkningar, så är det svårt att ge doktorn ett bra svar. Vad är Saroten? Finns det någon som provat som läser min blogg?
I fredags ringde jag till Doktor Löfving och beställde tid för att få botoxsprutor mot spasticiteten. Lite nervös känner jag mig. Botox är ju ett nervgift som gör att nerverna blir mera avslappnade. Hur kommer det då att bli med mina muskler. Kommer de att bli så avslappnade och som en följd av det, så otränade på grund av uteblivna nervimpulser att jag kommer att hamna i den där rullstolen som jag är så livrädd för att hamna i. Jag ser ju hur mina kompisar har det besvärligt när de måste ta sig fram i rullstol. Än så länge så kan jag ju ta mig fram med min krycka och när det behövs så tar jag med min lilla elmoppe. Men den orkar jag inte lyfta ur och i bilen. Den är lite för tung. Jag bor på vischan och inte i stan och bilen är superviktig för mig för att kunna ta mig till allt jag skall göra.

Det där med träning blir nog ännu viktigare att jag verkligen inte slarvar med. Och sprutorna varar bara i tre månader så jag kan ju välja bort dem när jag ser att det blev fel. Eller? Finns det någon som provat som vet så är jag jättetacksam över att få ta del av den kunskapen. Någon sa att sprutorna gör jätteont. Är det så? Men spasticiteten som aldrig låter mig sova är nog värre. Eller?  Och dyrt är det eftersom det inte ingår i högkostnadsskyddet. Över tusen spänn åker jag troligen på i startskedet för utredning och sprutor. Sedan återkommer kostnaden varje kvartal. PUH. Det är dyra pengar för att få sova men vi får väl spara in på champagnen och oxfilén och några utlandsresor. Ja jag vet att jag är stor i korken, men det är bara att försöka dra på munnen och vara lite ironisk ändå. Jag klarar det och vill så gärna sova och vara pigg. Jag skall ge mig ut i det underbara solskenet och ta mig en promenad nu med min rullator. Jag har tränat för dåligt den sista tiden så de fina pumpstavarna får vänta ett tag. Tyvärr vet jag att spasticiteten blir värre när jag tränar. Men det är smällar man får ta för ett bättre humör.

En bok om människor som lever med MS

Jag fick ett mail från en person som läser min blogg och jag blir alltid så glad när jag får veta att det jag skriver kan hjälpa någon annan lite på vägen. Det är precis så jag tänkte när jag började skriva. Så här skrev Annika:
Tack för en jättefin blogg! Jag är 42 år och under utredning för stark ms-misstanke. Känns som livet tvärstannat, är jätteledsen och rädd. Så trösterikt då att se hur bra det går att leva trots en kronisk sjukdom. Bara att hoppas att man inte får en alltför elak variant så att man åtminstone kan vara någorlunda mobil och rörlig i många år till. Önskar dig en fin kväll!”

Vita fåglar i djungeln akryl 150x130 Pris: 5.200:-

Vita fåglar i djungeln akryl 150×130 Pris: 5.200:-

Jag var på Sahlgrenska här om dan och såg en bok som handlade om människor som lever med MS. Den har givits ut av BiogenIdec och är en sammanställning av de mest populära porträtten från MS Magasinet, ”En bok om MS” och hemsidan www.multipelskleros.nu. I förordet står skrivet:
Det finns ett stort värde och intresse i att läsa om människor i samma situation som en själv. Det ger igenkänning, stöd och uppmuntran. I den återkoppling som vi får från våra läsare till tidningen MS Magasinet är det ofta porträtten och de personliga reportagen som värderas högst. Vi vill helt enkelt läsa om personer med erfarenheter som vi delar”.

Det nystartade kapp-projeket

Det nystartade kapp-projeket

Jag har läst boken noga och tänkt på de olika berättelserna. För de är verkligen olika. Nästan lika olika som antalet berättare, som är 13 stycken. Reaktionerna direkt efter att man har fått diagnosen är olika och också hur man hanterat livet fortsättningsvis. Åldern är mellan 25 och 47 år och det är 9 kvinnor och 4 män. En del berättelser överensstämmer ganska bra med mina reaktioner och åsikter om hur jag ville hantera livet fortsättningsvis. En del är helt andra.
Men jag var äldre än personerna i boken när jag fick MS. Jag fick min diagnos när jag var 47 år. Jag var högt upp på min karriärstege i min egen revisionsbyrå. Tio år efter att jag fick MS diagnosen blev jag tvungen att helt lägga ner verksamheten. Då hade jag så dålig balans att jag inte kunde bära lunchbrickan. Skoven kom lite då

Väska som ingår i kapp-projektet

Väska som ingår i kapp-projektet

och då och det gick inte att vara säker på att jag skulle kunna sköta jobbet som revisor och egenföretagare. Det var ledsamt att ta farväl av alla mina klienter och att avregistrera mig hos revisorsnämnden. Sedan följde tre år av bedrövligheter. Jag kände mig inte behövd längre i samhället. Vad skulle jag vara bra för? Men i takt med att jag började träna växte min lust till livet igen. Jag promenerade massor och tränade på gym. Åren gick och jag gjorde massor av roligheter. Jag blev sjukpensionär till 75 %. Det öppnade stora möjligheter till sådant som jag alltid velat göra, måla, filmredigera, skriva m.m. Nu efter snart snart tjugo år sedan jag fick min diagnos är jag i gång hela tiden med en mängd roligheter. Aktiebolagets verksamhet, där jag tidigare drev revisionsverksamhet, har nästan blivit som en diversehandel med en blandning av försäljning av egentillverkat hantverk inom sömnad och design, konst och smycken, föredrag och bokföring. Läs om det i mina tidigare blogginlägg som jag skrivit sedan drygt två år tillbaks.

Ändrad mathållning

Frukosten var inte vacker. Jag åt bovetegröt med lite russin i. Precis så som det stod i receptet på paketet. Jag kokade flingorna i några minuter under tiden som jag vispade. Flingorna hade mjuknat men det såg inte riktigt ut som gröt. För att få det lite tjusigare lade jag i en apelsin som jag delat i småbitar. Och över alltihop hällde jag sesammjölk. IMGP1270Finns det något fulare än sesammjölk. När den stått i kylen skiktar den sig och efter att jag skakat den ordentligt så blir den som mjölk i konsistensen men som skitigt diskvatten till utseendet. Och smaken förbättrar inte utseendet nämnvärt. Men jag fick inte ont i magen och mätt blev jag. Den senaste tiden har vi infört en rationell frukost i form av kaffe med mjölk, grovt bröd och kokt ägg. Men jag får ont i magen efteråt, så nu måste jag ändra på det. Min rationelle man kommer nog att få det svårt med den förändringen. Jag har världsbästa servicen. Han ställer fram frukost till mig alla dagar.  Det ser alltid likadant ut. Han går som på ett spår och avviker sällan. Det skall bli intressant att se hur lång tid det kommer att ta innan han förstår att jag valt ett annat spår.

Det är ett stort jobb att lägga om kosten. Jag har aldrig varit speciellt intresserad av matlagning och nu när jag måste göra maten själv blir det knivigt. Jag tänkte börja med frukosten och några mellanmål eller lunch. Kött har jag bara ätit någon enstaka gång under den senaste tiden. Min mage klarar inte att bearbeta kött så jag har rena krystcirkusen när det skall ut. Och mjölken tänkte jag också lägga av med. Det får bli sojamjölk i stället. Nu har jag kokat kidneybönor och kikärtor som jag skall lägga i frysen i små portionspåsar. Sedan skall jag gå in på internet för att hitta recept. Hittills har jag följt recepten som finns på paketen men det blir lite enahanda. Påsken är i antågande. Det blir inte lätt med alla ägg som skall ätas. PUH.

Eftersom jag har svårt för att träna måste jag hela tiden tänka på vikten. Det är lätt att gå upp när man inte rör sig. Vi har bytt ut de stora mattallrikarna mot små. Det gör att ögat tror att jag tagit mycket mat på tallriken. Men det är en kamp tycker jag och inte alls särskilt kul. Men det blir säkert bra när jag väl har lärt mig. Berätta gärna för mig hur du gör för att må bra.

Våren är här

Våren har kommit. Det kan vi nog alla vara överens om nu när allt blommar omkring oss. Jag såg till och med en rhododendronbuske blomma idag på väg hem från yogan.

Bougainvillean blommor i uterummet

Bougainvillean blommor i uterummet

IMGP2799 Den fantastiska yogan, där Anette alltid hittar övningar som är så perfekta för mig. Den avslutande övningen idag var svår men behövlig för en bättre balans. Vi gick runt salen med myrsteg, sakta, sakta. Vi skulle tänka på varje steg och på hur vi satte ner foten. Efter ett halvt varv önskade jag att det skulle vara slut och när jag väl satte mig ner på min fina goa lammyogamatta så kändes det ansträngt i hela kroppen och huvudet bultade. Jag känner det fortfarande. Men det går snart över. Min livsnjutning numera består mycket av att spänna bågen. Mina ansträngningar är på gränsen till vad jag klarar av, så gott som alla dagar. Med ett superhumör och en superglädje över allt roligt som finns att göra så kör jag ett kraftfullt rejs. Men jag känner att allt det roliga har fått ta för stor del av min tid. Jag märker det på min dåliga balans. IMGP2800De senaste två dagarna har jag ramlat omkull två gånger på bara golvet. Signalerna har inte gått fram från huvudet till vänsterbenet i den takt som behövts för det jag varit på väg att göra. Vänder jag mig för fort så funkar det inte och då faller jag. Nu måste jag tagga ner lite för annars är det nog nära till rullstolen. Jo jag har tränat vattengympa och yoga, men det räcker inte. Jag måste gå, träna benen. Mina dyra stavar står i det närmaste oanvända. Nu måste promenaderna börja igen. Det har inte blivit mycket tid över för det under våren. Jag har fokuserat för mycket på teatern och målningen. Nu är teatern över för min del och ansökan till Göteborgs konstskola har lämnats in. Jag får svar i slutet av april. Våren är en arbetsam tid. Så har det alltid varit. Som revisor såg jag nästan inte när blommorna började blomma. Sommaren kom alltid tvärt då.

Den första kappan på G

Den första kappan på G

Det var efter att alla deklarationer och årsredovisningar hade blivit färdiggranskade. Jag har bara ett tiotal små kvar numera och det räcker långt. De skall vara klara under april och kan tryckas in mellan arbetet med kappsömnaden. Kapporna skall ju inte vara klara förrän fram i augusti och skall visas vid en utställning tillsammans med mina målningar. Visst har jag mycket roligheter framför mig. Det är det som gör mig på så fantastiskt bra humör. Nu måste jag planera för promenaderna. Gör jag inte det och skriver in det i min almanacka så blir det inte av.

Sista föreställningen

Igår var sista föreställningen med ”Alla Har Fel”. Det har verkligen varit en lärorik tid. När vi stod den sista stunden samlade efter föreställningens slut skrev My på sin talapparat ”Det har varit jätteroligt och jag har fått mycket bättre självförtroende”. Hon pekar på bokstäverna och

fram kommer ord som förslag och så trycker hon på det ord som hon vill säga. Det går sakta men vi har ju gott om tid. My spelade Julia och hade full koll på alla knapparna när hon känslosamt talade till sin Romeo. Och så Lina, som talar genom att titta på en skärm som bara hennes assistenter förstår sig på att använda. De läser genom att Lina styr med ögonen på skärmen vad hon skall säga och så säger assistenten det. Hon var så lycklig när hon gav sig iväg från scenen efter att hennes framträdande var över, så hon skrattade hela vägen ut

Och så Terese som lyste när hon sa att det här var det bästa hon gjort i hela sitt liv. Hon slutade att ta sina depressionspiller och blev av med biverkningarna som gjorde henne jättetrött. Nu strålar hon och det går nästan inte att få tyst på henne.
Jag har kommit underfund med att det där med att vara funktionsnedsatt är vansinnigt besvärligt när man skall göra vissa saker, men det finns möjligheter till bra sysselsättning. Det här med teater var verkligen en supergrej. Och gemenskapen i gruppen var helt fantastisk. Jag skulle önska att det kom massor av politiker och tittade på ”Alla har Fel”. Då skulle man förstå hur viktigt sådant här är.

Arbetsprover för konstskolan

Det gick vägen. Under förmiddagskaffet berättade jag att jag tagit  med mig arbetsprover. Eva, en av lärarna tyckte det var en bra idé och att vi kunde gå igenom det direkt efter att vi gjort trycken med potatis. Den första uppgiften var att vi, uppdelade i två grupper, skulle göra ett torn med hjälp av papper i A4-storlek.

Turning Torso

Turning Torso

IMGP0218 Vi gjorde tuber av papperet och tejpade tuberna ovanpå varandra. Så kom den ena av fröknarna och sa plötsligt att tuber fick vi inte göra. Men vi var så högt upp så hon ändrade sig. Det blev en lite vinglig Turning Torso, som vi tejpade fast i bordet för att det inte skulle välta. Den andra gruppen gjorde ett liggande torn som hängde ner mot golvet på ena sidan av bordet. De kallade det ”Det liggande tornet i Pisa”. Båda verken analyserades och vi fick berätta om vårt samarbete och om hur vi tänkt.

Nästa uppgift var att skriva ett poem eller något liknande på uppspända stora pappersark på väggen. Vi ristade in bokstäverna i potatisar, som doppades med trycksvärta och trycktes upp på väggen. Där kunde vi sedan läsa alla våra korta slagfärdigheter, som naturligtvis analyserades.

Stilleben målat på konstskolan

Stilleben målat på konstskolan

Förarbetet till mina fågelmålningar

Förarbetet till mina fågelmålningar

Eva en av lärarna följde med mig och tittade igenom mitt medtagna ansökningsmaterial. Det var tre målningar. En i akvarell, en i akryl och en i äggtempera. Det var alla 17 teckningarna, där jag skissat, allt från vaser till kroppen. Och så berättelsen om mig och min målning, som jag framfört vid den senaste utställningen på VSA i december förra året. Tidningsartiklar och utställningsmaterial var hon inte intresserad av, så det tog jag med hem.
Hon tyckte materialet, jag tagit med var bra och att jag kunde göra allt klart där om jag ville. Så jag fick fart i baken och skyndade mig hem för att hämta kartongarken. Där skulle alla teckningarna fästas. Fyra kartongark á 70×100 cm skulle fyllas. För säkerhets skull tog jag med mig en liten fågelmålning på papper och en stor på duk. Här gällde det att få med så mycket som möjligt när jag nu fick sådan respons.

Efter lunch klistrade jag färdigt kartongarken enligt lärarnas förslag. De två akrylmålningarna som vi hade i uppdrag under kursen att göra tyckte lärarna var så bra att de också skulle med.

Eagle akryl 100x100 togs med som arbetsprov

Jag fäste visitkort på baksidan av kartongarken, så de inte kom bort, och ställde allt mitt material i ett litet hörn för sig. I en plastpåse från tygaffären hade jag lagt bilder på många av mina andra målningar. De fanns också med på usb-minnet, som låg i påsen tillsammans med presentationen och ansökan. Det kändes riktigt bra. Nu hade jag gjort allt som jag kunde. Kommer jag inte in med det här materialet så har jag inget där att göra. Då finns det bättre lämpade och alla kan ju inte komma in på Göteborgs konstskola. Den 28 april får jag besked. Det kommer att bli en lång väntan i hela tre veckor. PUH.
Lycklig och nöjd for jag iväg till den nästsista teaterföreställningen av ”Alla har fel”. Det var alldeles fullbokat och fler stolar måste ställas fram. Det blev en lång arbetsdag och visst var jag trött, men allting går om det är roligt. En av de sista replikerna i föreställningen säger just: Allt är möjligt. Det ser man verkligen där.

Ansökan till Konstskola

Första dagen på kursen i att ansöka till konstskola är avverkad. Vi började klockan åtta med presentation av de två lärarna som höll i utbildningen och oss själva, sju personer.

Ansökningskurs till Göteborgs konstskola

Ansökningskurs till Göteborgs konstskola

Sedan visades vi runt i lokalerna där Göteborgs konstskola ligger på Första Långgatan i Göteborg. Vi såg alla arbeten som eleverna höll på med och var de satt och arbetade. Sedan började den första övningen. Vi fick sitta mitt emot varandra i rad. Ena raden skulle teckna av den som satt framför. Vi började med ansiktsformen under en och en halv minut. Sedan fick vi byta till platsen bredvid och teckna på den skissen som hörde till den stolen och teckna av den person som satt framför den stolen. På så sätt tecknade alla på alla bilder. Det blev faktiskt ganska bra. I alla fall så pass likt att vi kunde se vem som var vem och det är väl inte så illa så här första gången.

Arbete i full gång

Arbete i full gång

 

Sedan var det kafferast. Det var ett trivsamt gäng och våra lärare berättade om skolan. Under eftermiddagen fick vi i uppgift att teckna av ett stort stilleben och efter det skulle vi måla detsamma. Jag fick så mycket beröm att jag frågade om jag ens behövde gå i skolan. Ja visst de berömde alla andra också. Det var en fantastiskt härlig dag och jag ser fram emot morgondagen med stor spänning. Jag har plockat fram tidningsartiklar om mina utställningar, vernissagekort och visitkort, berättelsen om mig själv och så har jag lagt över en hel drös med målningar på ett usb-minne. Jag vet inte om det var tänkt att vi skulle göra så men jag chansar. Det kan ju inte bli mer än nej och så får jag med det hem igen.

Tyglagret utökat

Idag fick kapp-projektet sin beskärda del av min tid. Tisdagar och fredagar är det kappor som gäller.

Tyglagret utökat

Tyglagret utökat

Ja inte för att jag är en så supersträngt upptagen person, utan för att jag hittar på alldeles för mycket på en gång. Men det är svårt att välja bort när allt är så himla roligt nu. Tidigt i morse var jag uppe och duschade och åt frukost. Jag hade bestämt mig för ett besök i tygaffären. Tyglagret måste kompletteras för att det skall bli någon ordning på kapporna. Allt kan ju inte sys med pappas slipsar. Och så upptäckte jag att jag inte längre hade storlek 36. Jag mätte och kollade mot mönstret. Men oj, jag hade

Den nya arbetsstolen

Den nya arbetsstolen

växt. Fast inte på längden, där det verkligen hade behövts, utan på bredden. Storlek 40 är vad som gäller. Därför fick jag klippa till ett nytt mönster i storlek 40. 36-an får vänta tills någon smäcker kund förhoppningsvis kommer och beställer. De flesta har nog ändå ungefär samma storlek som jag tror jag, fast några centimeter längre på höjden. Jag kom hem med hela famnen full med tyger. Här skall sys. Jag fick en jättefin stol av min snälla sonhustru. Nu kan jag hålla på obegränsat.

Vårplantor

Vårplantor

Benen orkar inte stå särskilt länge och att sitta och vänta på att benen skall komma ikapp är det tråkigaste som finns. Solen skiner i genom glasväggarna i uterummet. Där är tropisk värme nu och fröna har blivit till små plantor redan.

Teckningsutbildning

Nu har jag verkligen fullt upp. Jag växlar mellan att få igång projektet kappor, med yoga, teater, vattengympa och måleri.

Teckningar för ansökan till konstskolan

Teckningar för ansökan till konstskolan

Jag skall ju anmäla mig till konstskolorna. Den första ansökningstiden går ut den 15 april, så det är brådis nu. Jag berättade för Natalia på VSA att jag behövde hjälp och hon var inte svårbedd. Göteborgs Konstskola har en tvådagarskurs nu i helgen. Den skall hjälpa mig att få fram bra arbetsprover till ansökningshandlingarna. Rektorn på målarskolan sa att teckningar var ett krav. Jag som aldrig tecknat. Jag sa till henne, att det där var inte min grej och undrade om det verkligen var tvunget. Ja svarade hon, det måste vi ha, plus

Professionell guide behövde köpas in

Professionell guide behövde köpas in

fyra stycken målningar. Målningarna är inget problem, mer än att jag inte vet vad jag skall välja, som visar det de vill se. Och vad det är har jag ingen aning om. På fyra stycken kartongark 70 x 100 cm skall jag fästa upp teckningar, som visar vad jag kan. PUH, jag kan inget ju.

Nu tränar jag varenda dag, hemma och hos Natalia. Det är supersvårt men himla kul. Jag har en vecka på mig. Sedan skall jag vara väl förberedd för att skicka in den första ansökan till Göteborgs konstskola. Sedan blir det Valands skola i maj och den tredje Domens konstskola i juni. Det är jättespännande att se om jag har en chans att komma in. Det får jag svar på inom de närmaste månaderna. Jag försöker att inte tro alltför mycket. Det är ju inte särskilt kul att bli ratad. Men då har jag ju kapp-projektet att ta till och det kräver också en massa tid.

Sativex eller Botox?

Nu har jag postat brevet till min doktor och frågat om han kan hjälpa mig att bli av med min spasticitet. Så här skrev jag:

Beträffande medicin mot nervryckningar
Jag vet inte vad jag skall skriva till dig om mina besvär med nervryckningarna, utöver det jag skrivit om förut. Jag bifogar några av de brev jag skickat tidigare om samma problem och hoppas att du kan ta dig tid att se vad jag skrivit under åren som gått.
Jag är jätteglad över att ha fått Fampyra. Den har inga biverkningar som jag känner och jag är pigg och glad. Jag tränar som förut, flera gånger i veckan, yoga, vattengympa och rollatorpromenader. Nu har jag fått en fantastisk lust till allt jag velat göra länge och med Fampyrans hjälp har jag kommit igång ordentligt. Jag har haft flera utställningar med mina målningar och nyss påbörjat ett nytt projekt med att sy kappor och väskor. Jag har en arbetslös kvinna till hjälp i mitt företag. Hon är här på s.k. arbetsträning. Jag får ersättning av Försäkringskassan för att jag har henne på arbetsträning. Kapp-Projektet kommer att avslutas framåt hösten med en utställning och kappor och väskor skall säljs på internet.
Jag skall söka in på målarskola som börjar i höst. Jag är trött på att vara självlärd. Jag måste ha CV som visar att jag har riktig målarutbildning. Utbildningen är i Göteborg, på två år och heltid.
Tyvärr har jag ett stort orosmoment: hur i all sin dar skall jag orka det med min dåliga sömn?
Alla nätter ligger jag vaken på grund av nervsmärtor i vänsterbenet. Det är en faslig cirkus varje natt. Jag cyklar på träningscykeln som står nära till i vardagsrummet och jag trampar på en cross-trainer som står bredvid. Är jag trött och inte orkar efter att ha trampat och cyklat till och från under flera timmar så ligger jag kvar i sängen och stretchar. Och jag lovar det är ingen snäll stretching. Jag har ont överallt när jag går upp på morgonen. Tiden i sängen är ofta uppemot elva timmar. Då kanske jag känner mig utsövd, men det är inte alltid.
Det är troligen omöjligt för mig att kunna ta en heltidsutbildning med så dålig sömn. Jag måste få hjälp! Kan du komma på något som jag kan använda så är jag otroligt tacksam. Som du ser i mina brev så klarar jag inte skolmedicinerna särskilt bra. De ger mig alltför många biverkningar. Men nu har väl forskningen gått några steg framåt hoppas jag, så det kanske har kommit något utan biverkningar, eller? ”
-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

Jag vet att Sativex varit på gång sedan ett par år tillbaks. Då när jag talade med min doktor så gick det inte att få det genom landstinget. Nu gick jag in på internet och kollade om något hade förändrats vad gäller det, men jag hittade inget. Däremot läste jag hur medlet skall användas och att det är vanligt att man den första tiden blir yr och trött. PUH, det har jag inte tid med. Dessutom är det bara 60 % av alla MS-skadade personer som har fått minskad spasticitet. Men spasticiteten har inte minskat helt, utan bara med 30 %. Det är väl inte så mycket att häva sig över. Tomas Olsson, professor i neurologi vid Karolinska Institutet, säger: ”Det är mycket välkommet att vi nu har ett nytt läkemedel att erbjuda patienter som lider av spasticitet till följd av MS. Det har länge varit ett problem att vi inte har haft fler behandlingsalternativ att erbjuda och vi har inte sett en utveckling på området på lång tid. Vi saknar i hög grad terapeutiska verktyg för MS-patienter vars livskvalitet kraftigt försämras av dessa symptom”.

Jag diskuterar med en vän om Sativex och berättar också att jag funderat på Botox. Jag känner en person som har haft det under en längre tid och säger att Botox inte har några biverkningar alls. Kanske en aning sämre styrka men inte något annat. Jag minns att doktorn nere i Vejbystrand sa att spasticiteten stadgar upp styrkan och jag vill ju inte hamna i rullstol så därför har jag hittills valt bort Botox. Men min vän berättar att hon har flera kompisar som använt Botox mot rynkor i ansiktet. Eftersom musklerna slappnar av, förklarade hon, så blir det inga rynkor. Hon tyckte jag skulle ringa till en Botox-doktor. Jag väntar nog ändå med det tills jag talat med min doktor efter att han läst brevet jag skickade till honom idag.