Videobloggar

Här lägger jag in mina videosnuttar. Min förhoppning är att du skall inspireras och kanske i bästa fall tycka att det är underhållande.

—————————————————————————————————————————

Här visas kappor och väskor i kulturhuset Vingen i Amhult, Torslanda hösten 2014. Mannekängerna var mina fantastiska systrar Eva och Nilla och min kusin Britta och min guddotter Mariell. I bakgrunden syns mina fågelmålningar. Glöm inte att lägga märke till musiken. Alla artisterna är väl utvalda, de är födda samma år som jag. Ni som inte hade möjlighet att komma välkomnar jag till nästa visning på Quality Spa i Strömstad den 21 mars 2015.

————————————————————————————————————————-

 

Föredrag på Tuve bibliotek 2012.04.24 om Hilma Svedal och Alaska i Strömstad och i USA

Det här föredraget hölls av Göran Dave. Föredraget är 1 timma långt och vill ni höra mera är ni välkomna in på Görans hemsida www.hilmatravel.se eller maila honom direkt på goran@hilmatravel.se. Där kan ni se när och var nästa föredrag kommer att hållas. Ni får lyssna till hur guldgrävning går till och se mängder av fina bilder från Alaska i Strömstad och i USA.

————————————————————————————————————————–

Bländade – om två systrar

Manus & regi: Hans Sjöberg, Teater Kattma.
Skådespelare, de två systrarna: Elisabeth Falk och Marie Anthony.
Emelie Anthony och jag delade på en liten biroll

 

Alaska-kryssning längs kusten

Filmen handlar om hur själva båtlivet kan se ut på en kryssning längs Alaskas västkust.

Alaska – Skärgårdsteatern

Sommaren 2008 var jag producent för ett teaterstycke som framfördes på anläggningen Alaska, som vi arrenderade. Alaska ligger på Nord-Långö i Strömstads norra skärgård. Teaterstycket skrevs av Öivind Ek, som också regisserade och deltog i skådespelet. Musiken var arrangerad av Mia Gunberg Ådin och hennes man Christer Ådin, som också sjöng och spelade under föreställningen. ”Skärgårdsteatern” hette gruppen som framförde teaterstycket ”Hilma på Alaska”. Handlingen baserades på Hilma Svedals liv i Alaska, både i Bohuslän och i USA.

Det var en fantastiskt vacker föreställning och jag känner fortfarande förälskelsen i kroppen när jag ser det inspelade materialet eller hör musiken. Det var en stor sorg för oss när Öivind berättade att han inte ville fortsätta. Som han sa: ”en konstnär går gärna vidare när projektet är klart”.

Jag hade önskat att många fler fått se föreställningen. Här får ni i alla fall ett litet smakprov

 

Alaska – Nome 2007
I september 2007 flög vi till Anchorage och vidare till Nome i Alaska. Vi ville utforska Hilmas jaktmarker. Vi reste i Hilma Svedals fotspår, satt på Nomes bibliotek och museum och tittade på mängder av bilder från guldgrävartiden. Allt i hopp om att få se en skymt av Hilma, som vi levt med under våra år på Alaska.
Alaska, den anläggning som finns på ön Nord Långö i Strömstads skärgård, som Hilma anlade efter hemkomsten 1930.

 

Antarktis 2010/2011
Den 17 dec 2010 reste Göran och jag iväg på vår drömsemester till Chile, Antarktis och Argentina. Hade vi vetat vad som väntade oss hade nog aldrig resan blivit av. Efter hemkomsten i januari fick Göran sin diagnos aggressiv Lymfon-cancer. Det var två halvfabrikat som åkte iväg. Göran körde min rullstol. Vi fick ta många pauser men vi såg så gott som allt – utom Big Pingvins på Falklandsöarna, det orkade vi inte med. Nu har det gått 10 månader sedan vi fick diagnosen, 5 månader efter att behandlingen blev klar och några veckor sedan doktorn friskförklarade. Vi tar Big Pingvins på Falklandsöarna nästa gång.

 

Galapagos 2006
Galapagos 1000 kilometer utan Ekvadors fastland. En övärld, så annorlunda och så fantastisk att jag önskat att alla kunde ha möjlighet att få besöka den. Vi bodde på en båt tillsammans med 15 människor från hela världen. Vi snorklade bland sjölejon och vandrade omkring bland uppblåsta trånande Fregattfåglar.

 

Med kryssningsbåt längs Alaskas kust
Hösten 2009 i Vancouver gick vi ombord med krycka, rullator och rullstol på kryssningsfartyget Carnival Spirit. Jag hade användning för allt vid olika tillfällen. Det var vår andra resa till Alaska, i syfte att få underlag för boken ”I Hilmas fotspår”. Vi rörde oss i guldgrävarnas landskap under åren runt 1896 och några år framåt. Visste ni att Dawsons storhetstid bara varade i ett år – 1898. En miljon lämnade Sverige och svensken Eric Hägg tog mängder med bilder. Kolla på nätet eller läs boken ”I Hilmas fotspår Alaska i Sverige och i USA

 

Teatergruppen Scenkommet ger Pensionat Sensommar med premiär 17 maj 2009 på Redbergsteatern i Göteborg. Producent: Very Special Arts VSA, Finansierat av Riksteatern
Det var en fantastisk föreställning, en allvarlig komedi på liv och död. Föreställningen handlar om sju människor som av olika anledningar söker sig till pensionat Sensommar. Någon är utbränd, en annan har sorg och en tredje vet inte riktigt vad det är som är fel. En fjärde är väldigt bestämd: HAN är Zarah Leander. Alla är på pensionatet som drivs av MIA. De möter varandra. Några möter sig själva. Inget blir sig likt efter vistelsen på pensionat Sensommar.