Mat vid njursvikt

Torsdag den 3 december. Jag hade varit hemma i fem dagar. Det kändes inte ett dugg bättre än tidigare. Dagen därpå fredag skulle jag till vårdcentralen för att lägga om dräneringen, men jag kan inte vänta. Jag mår illa, spyfärdig, ont i huvudet, svullen mage, diarré som bara rinner och äcklig metallsmak i munnen. Jag vill ha svar på snabbsänkan precis nu för jag är rädd att det skall gå för långt. Antibiotikan jag tagit kan inte ha hjälpt. Så jag ringer till vårdcentralen. De hör av sig kvart över nio på förmiddagen. Du måste ha en doktor som tar hand om dig säger sköterskan som jag talar med. Jag svarar: var hittar jag en sådan? Jag får en tid hos doktorn klockan 15 idag. Vilken lycka.
Jag är jätteglad över att få komma till doktorn. Hela kroppen känns i uppror. Det här är inte bra. Jag packar allt som skall med till Sahlgrenska för jag är säker på att bli skickad dit igen.

Doktorn, en ny igen, känner på min mage. Den känns mjuk säger hon, inget fel. Jag skickas till labb för ett crp-prov skall tas och fick sedan sitta i korridoren och vänta en liten stund. Så kom sköterskan fram till mig leende och sa: du får en riktigt fin julklapp nu, du hade bara sex i infektionsvärde. Hon hade varit med de andra gångerna då jag haft över 200 och visste hur jag haft det. Det var var stor lycka när Göran och jag knallade ut genom dörrarna. Frisk!

Fredag och besök på vårdcentralen igen. Men den här gången bara för att lägga om dräneringen till njuren. Den rinner bra nu. Göran får lära sig hur man gör för att kunna fixa det på Teneriffa.

Nu är det bara maten kvar som måste planeras. Nu gäller proteinbegränsning, saltbegränsning, kaliumbegränsning och fosforbegränsning. Njuren klarar inte att ta hand om det. Mat som innehåller mycket kalium är bananer, apelsiner, nötter, potatis och örtsalt. Fosfor finns mycket i ägg, bönor, cola-drycker och mjölkprodukter. Och saltet i brödet får inte överstiga 0,7 %. Bara små mängder av hårt animaliskt fett som finns i ost, smör, korv och feta köttprodukter får komma ner i magen. Det får nog bli hjälp av en dietist för att klara ut detta.

Gott Nytt År

Första dagen på ett nytt år. Jag brukar känna glädje och en bubblande energi i kroppen när ett nytt år börjat. Jag brukar planera för vårens aktiviteter och fylla hela första halvåret i almanackan med allt jag skall göra under våren. Men nu har alla slangar och diarré tagit över. Det är nära till gråt. Entusiasmen inför allt roligt som finns att göra har försvunnit. Dagarna blir otroligt långa. Så länge solen värmer upp verandan sitter jag där ute och läser. Klockan är halv tre på eftermiddagen och solen har precis gått ner. Vad tusan gör man när ingen lust finns? Jag gör ett tappert försök att ta mig an den där pärmen som ligger på skrivbordet. Det gick åt pepparn. Jag får leta upp en bok i stället………….