Sväljningsproblem

Efter ett heldagsarbete på åkeriet styrde vi kosan upp mot Strömstad. Det var tre veckor sedan sist. Vi brukar åka upp varannan eller var tredje helg. Det tar ju bara 1 timma och tre kvart upp och på vägen lyssnar vi på SR play. Det är alldeles mörkt i hela huset när vi kommer fram. Mamma är supernoga med att allt ljus skall vara släckt när det inte behövs. Vi har verkligen försökt att få mamma att förstå att hemtjänst vill ha det ljust utanför huset. En lampa måste alltid lysa. Men det är kört. Det är svårt för dem att ta sig från bilen upp till huset när det är helt svart. Mamma kan man inte ändra på. Vi vet var nyckeln ligger och går in källaringången. Mamma ligger och vilar. Inte sover. Mamma sover aldrig säger hon. Det är liksom lite skämmigt att sova om det inte är natt. Vi väcker henne och hon börjar genast sjunga. Mamma sjunger alltid. Hon kan massor av låtar utantill. Ibland poppar det upp låtar som jag aldrig hört förut. Vi har med oss mat och sätter fram. Jag har bara ätit den medhavda burken med frukt och strössel och turkisk yoghurt när jag var på åkeriet, så jag är hungrig. Vi brukar ofta handla på laxbutiken i Ljungskile på uppvägen. Till mamma har vi köpt laxgratäng med potatismos. Jag lägger bara upp pyttelite och värmer i micron. Det mesta blir kvar.

Mamma 100-år

Mamma 100-år

Det är helt hopplöst att få i mamma annat än honungssmörgås eller havrekakor eller punschpraliner. Jag skulle varit och lyssnat på Mannerströms föredrag om mat för äldre men fick ju jobb i stället. Det är ett arrangemang genom PRO. Jag skall skicka ett mail dit och be dem fråga honom om förslag om vad man ger en 100-åring att äta som inte kan svälja någon som helst mat med småbitar i. Det enda som funkar är nyponsoppa, välling och liknande. Vi har provat barnmat och passerad mat men inget funkar. Det måste väl finnas näringsrik mat för sådana som inte kan svälja också. Men blir frustrerad. Mamma försvinner ju. Och så blir hon så trött av att inte få näring. Nu sover hon jättemycket. Så fort hon kommer upp så säger hon att hon skall gå och lägga sig igen.
Hemtjänsten är super duktig. Men jag blev lite besviken i morse när en tjej från hemtjänsten sa att mamma måste få äta det hon vill. Vill hon bara äta honungsmackor så låt henne göra det då. Men det kan inte vara rätt. Från hemtjänsten kommer så många olika att de inte klarar att hitta på nya maträtter. Maria ger mamma en kopp kaffe och honungsmacka klockan halv åtta på morgonen. Klockan halv elva kommer Jeanette. Då får mamma oftast en näringsdryck. Klockan två kommer kanske Tove och gör i ordning lunch. Jag har inte riktigt kommit underfund med vad för slags mat de ger mamma till lunch. Kanske champinjonsoppa eller nyponsoppa? Å det är besvärligt. Jag skulle behöva vara där och se till att mamma får riktig mat. Som fiskbullar med mos. Men det hinner inte hemtjänst med att göra i ordning. Vi hade leverans med mat från äldreboendet en mil bort. Mamma ville aldrig äta den. Hon tog honungsmacka i stället så vi sa upp matleveransen. Nu skall jag maila Mannerström. Det skall bli spännande att se vad han föreslår.