Ny diskrimineringslag på G

I tisdags den 3 mars presenterade integrationsminister Ullenhag en lagrådsremiss som innebär att bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning införs i diskrimineringslagen.

En bohuslänsk ros till Ullenhag

En bohuslänsk ros till Ullenhag

Ungefär var femte person i Sverige har någon form av funktionsnedsättning. Den vardag som de flesta tar för given är stängd för många av dem. Otillgänglig kollektivtrafik, otillgängliga byggnader och otillgänglig information försvårar exempelvis möjligheten att välja skola och utbildning och att delta i arbets-, fritids- och kulturlivet. Otillgängligheten leder till kostnader för samhället, men skapar också ett utanförskap för individen.

Pressmeddelande från Arbetsdepartementet 3 mars 2014

Pressmeddelande från Arbetsdepartementet 3 mars 2014

Förslaget från Ullenhag innebär  att enskilda individer kan nu få rätt att driva diskrimineringsärenden om tillgänglighet i domstol. Handikappförbunden tycker att det är bra att regeringen har mod att lagstifta i frågan. Det har de kämpat för i 20 år. Det handlar ju om mänskliga rättigheter. Ungefär var femte person i Sverige påstår man i artikeln ha någon form av funktionsnedsättning. Förbudet mot diskriminering ska gälla inom alla samhällsområden som omfattas av diskrimineringslagen, exempelvis utbildning, hälso- och sjukvård samt varor och tjänster. När det gäller tillhandahållande av varor och tjänster samt på hälso- och sjukvårdens område föreslås dock att förbudet inte skall gälla för privatpersoner eller för företag med färre än 10 anställda.  Handikappförbunden tycker det bara är en halv seger. Med det undantaget kommer stora delar av servicenäringen att vara undantagen och där tillåter man alltså fortsatt diskriminering. Vice ordföranden för Handikappförbunden Pelle Kölhed tycker inte det är bra att två grupper ställs mot varandra: företagare och personer med funktionsnedsättning. Omtanken om småföretagarna verkar väga tyngre än de mänskliga rättigheterna för människor med funktionsnedsättning. Men diskriminering är lika illa var den än äger rum, säger han. Lagen beräknas träda i kraft den 1 januari 2015.

Kanske skall vi kunna locka ner Ullenhag & Co till Göteborg för att se Teater Kattmas nya föreställning ”Alla har fel”. Den är skrämmande aktuell. Där finns tiggarna på gatan, bilarna som brinner i förorten och de funktionsnedsatta som är utgifter mer än de är människor. ”Alla har fel!” är en föreställning i åtta scener – två filmscener och sex teaterscener. Vi får följa med på en resa genom en brinnande, ond värld, som går vidare in i en absurd, svart komedi där allting vänds i sin motsats och som avslutas i en aning om vad som trots allt får oss att välja livet. Det blir en del tårar och vrede, men också många skratt.
Teater Kattma arbetar integrerat med skådespelare med och utan funktionsnedsättningar.
I ”Alla har fel!” medverkar 21 skådespelare – professionella, amatörer, rörelsehindrade
och icke rörelsehindrade. En majoritet av de medverkande är ungdomar från Unga Rörelsehindrade och Riksgymnasiet. ”Alla har fel!” är skriven och regisserad av Hans Sjöberg, professionell dramatiker och regissör sedan 30 år och tidigare teaterchef på
en länsteater.
Kalla Faktas nya avslöjanden i ”Avslag till varje pris” skulle kunna vara manus till en av scenerna i föreställningen – en konsult som åker omkring lär handläggare hur man kan avslå stöd till utsatta människor. Det är för sorgligt och absurt. Det måste finnas något hopp.
I ”Alla har fel” ser vi in i en värld som liknar vår och det är ett samhälle som håller på att falla isär. Föreställningen ställer många frågor och vilka svaren är får ni vara med och formulera efter att ni sett föreställningen.
”Alla har fel!” har premiär på internationella kvinnodagen 8/3 valåret 2014. Ni är hjärtligt välkomna!
————————————————————
Ett mail med unbjudan till Ullenhags pressekreterare Lena Hallerby vore väl på sin plats. Hennes mailadress är: Lena.Hallerby@regeringskansliet.se