D-vitamin mot MS

Jag läser i Tidningen MS att D-vitamin skall kunna minska risken för att få MS. Medicine doktor Jonatan Saltzer på neurologen vid Norrlands universitetssjukhus säger att vi som bor här uppe i norr får alldeles för lite solljus.

Artikel i MS-tidningen

Artikel i MS-tidningen

Det kan avhjälpas med en kvart solande på sommaren. På vintern är det viktigt med extra tillskott med piller. För att komma upp i tillräcklig mängd bör man ta 2.000 IE om dagen. Man kan givetvis få i sig D-vitamin genom maten. Fet fisk och ägg och berikade mjölkprodukter är bra. Men för att komma upp i tillräcklig mängd måste man exempelvis äta 1-2 kg lax om dagen.
Allt fler får för lite D-vitamin. Blodprover har analyserats och man har kommit fram till att höga nivåer av D-vitamin innebar en 60 % lägre risk att utveckla MS jämfört med lägre nivåer. Det var få blodprover som hade så höga D-vitaminnivåer konstaterar Jonatan Salzer och det tycks också finnas en trend  att D-vitaminnivåerna sjunker i befolkningen. Andra sjukdomar som också har en koppling till låga D-vitaminnivåer är benskörhet, stroke, tjock- och ändtarmscancer och typ 1-diabetes.

E-vitamin och vitamin B-3

E-vitamin och vitamin B-3

Jag har just varit hos min homeopatdoktor, som sa att jag har tillräckligt med D-vitamin i kroppen. Jag berättade för honom om min frustration över att jag inte orkade särskilt mycket. Jag berättade om att jag varit uppe hos mamma i några dagar. Där vill jag alltid göra så mycket. Och det är ofta sådant som jag inte orkar. När jag exempelvis dukat frukostbordet, ätit, plockat bort från bordet och hand-diskat, så är jag helt slut. Jag vill gärna hand-diska för jag känner att jag stärker rygg- och magmusklerna när jag står och arbetar med framsträckta armar. Dessutom är det trevligt när mamma står bredvid och torkar disken och ställer upp den i skåpen där hon vill ha dem. Sedan måste jag sitta och vila en stund. Hur kul är det tillsammans med en pigg 96-åring. Homeopatdoktorn lyssnar och säger att så kan vi ju inte ha det och så lägger han om pillerkosten.

Lars Lerin

Lars Lerin

Nu skall jag ta samma piller men i en annan ordning, bara på morgonen och inget på kvällen och dubbelt så mycket varannan dag. Och nästa besök blir bestämt till den 22 oktober.

Då skall jag nog vara fit-for-fight till målarkursen i Gerlesborg som startar den 25 oktober.

Nattljus

Nattljus

 

 

Jag skall ju lära mig att fånga ljuset. Så som Lars Lerin gör. Vi var i Karlstad och tittade på hans utställning på Sandgrund i Karlstad. Jag försöker att fånga ljuset i mina målningar, men jag har långt kvar till Lerins sätt att få fram det. Men skam den som ger sig.