D-vitamin mot MS

Jag läser i Tidningen MS att D-vitamin skall kunna minska risken för att få MS. Medicine doktor Jonatan Saltzer på neurologen vid Norrlands universitetssjukhus säger att vi som bor här uppe i norr får alldeles för lite solljus.

Artikel i MS-tidningen

Artikel i MS-tidningen

Det kan avhjälpas med en kvart solande på sommaren. På vintern är det viktigt med extra tillskott med piller. För att komma upp i tillräcklig mängd bör man ta 2.000 IE om dagen. Man kan givetvis få i sig D-vitamin genom maten. Fet fisk och ägg och berikade mjölkprodukter är bra. Men för att komma upp i tillräcklig mängd måste man exempelvis äta 1-2 kg lax om dagen.
Allt fler får för lite D-vitamin. Blodprover har analyserats och man har kommit fram till att höga nivåer av D-vitamin innebar en 60 % lägre risk att utveckla MS jämfört med lägre nivåer. Det var få blodprover som hade så höga D-vitaminnivåer konstaterar Jonatan Salzer och det tycks också finnas en trend  att D-vitaminnivåerna sjunker i befolkningen. Andra sjukdomar som också har en koppling till låga D-vitaminnivåer är benskörhet, stroke, tjock- och ändtarmscancer och typ 1-diabetes.

E-vitamin och vitamin B-3

E-vitamin och vitamin B-3

Jag har just varit hos min homeopatdoktor, som sa att jag har tillräckligt med D-vitamin i kroppen. Jag berättade för honom om min frustration över att jag inte orkade särskilt mycket. Jag berättade om att jag varit uppe hos mamma i några dagar. Där vill jag alltid göra så mycket. Och det är ofta sådant som jag inte orkar. När jag exempelvis dukat frukostbordet, ätit, plockat bort från bordet och hand-diskat, så är jag helt slut. Jag vill gärna hand-diska för jag känner att jag stärker rygg- och magmusklerna när jag står och arbetar med framsträckta armar. Dessutom är det trevligt när mamma står bredvid och torkar disken och ställer upp den i skåpen där hon vill ha dem. Sedan måste jag sitta och vila en stund. Hur kul är det tillsammans med en pigg 96-åring. Homeopatdoktorn lyssnar och säger att så kan vi ju inte ha det och så lägger han om pillerkosten.

Lars Lerin

Lars Lerin

Nu skall jag ta samma piller men i en annan ordning, bara på morgonen och inget på kvällen och dubbelt så mycket varannan dag. Och nästa besök blir bestämt till den 22 oktober.

Då skall jag nog vara fit-for-fight till målarkursen i Gerlesborg som startar den 25 oktober.

Nattljus

Nattljus

 

 

Jag skall ju lära mig att fånga ljuset. Så som Lars Lerin gör. Vi var i Karlstad och tittade på hans utställning på Sandgrund i Karlstad. Jag försöker att fånga ljuset i mina målningar, men jag har långt kvar till Lerins sätt att få fram det. Men skam den som ger sig.

1 svar på ”D-vitamin mot MS

  1. Nattljus är ju en höjdare också!!! Där är det ljuset…..Gör det själv sa min man, Staffan en gång, flera gånger när vi i familjen hade åsikter om något han gjort t.ex. byggt eller likn. Han hade så rätt, många säger så om konst, men de gör det inte. Det där skulle jag också kunna säger de…osv. hej,hej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.