Värmeslag

Det är skönt nu. Jag är frisk igen. Ingen huvudvärk heller längre. Den försvann under dagen igår. Vet ni, jag råkade ut för värmeslag. Jag var ute med min syster och spelade golf under förmiddagen. Ja, tro det eller ej, det gick faktiskt riktigt bra. Jag spelade ganska mycket golf under hela 80-talet. Så försvann min golfkompis och jag fick nya intressen.

Skårkortet från Dynekilens golfbana

Skårkortet från Dynekilens golfbana

Det har gått många år nu sedan jag slog mitt förra slag. Men det verkar vara med golf som med att cykla, har man en gång lärt sig så sitter det där. Visst måste säkerheten fräschas upp, men själva slagen och hur de skall utföras sitter ju där. Det var förfärligt roligt. Vi hyrde en golfbil. Då slapp jag ju att gå. Det var strålande solsken. Inte så fasligt varmt. Jag körde ända fram till bollen och ställde mig och slog. Jag trodde att obalansen skulle sätta stopp, men det visade sig att det problemet inte var särskilt stort. Dessutom tror jag att golfen kan vara en förträfflig balanstränare. Utslagen från tee var i det närmaste klockrena. Det gick också bra med puttningen. Däremot var närspelet inte särskilt mycket att hurra för. Å andra sidan minns jag att det var det jag tyckte var svårast då jag spelade för längesedan också.

Resultatet från niohålsrundan

Resultatet från niohålsrundan

Jag räknade efter 36 i handikapp och fick ihop 21 poäng på en niohålsrunda. Det var jag helt nöjd med efter så många år. Nu har jag fått ny vind i seglen vad gäller golfintresset. Vi har ju Torslanda golfbana alldeles nära där vi bor så det kommer att bli en hel del träning nu i höst hoppas jag. Klubborna ligger i garaget och väntar. De är lite omoderna och måste kompletteras med en sådan där hybridfemma och drive i konservburksformat. Sedan är det nog bara att köra.

Vi kom hem efter ett par timmar. Flaskan med vatten var helt orörd. Så dumt av mig. Strax kom gäster. Vi satt i mammas uterum och åt en härlig smörgåstårta. Jag fyllde på mitt vattenglas många gånger. Efteråt blev det budapesttårta med kaffe. Det var trivsamt. Plötsligt kände jag att jag att värmen tog överhand. Jag hade försökt att sätta upp fönstret, men det är klurigt att ha det öppet när två stycken mycket gamla damer ogillar draget. Jag reste mig och gick ner i källaren. Där är svalt. Jag duschade kallt. Men följden blev inte som jag förväntat mig. Jag brukar bli pigg efteråt. Nu kände jag bara frossa. Jag bäddade ner mig under täcket i sängen. Klockan var bara 18 men jag orkade inte tänka på att behöva gå upp och ta adjö av gästerna. Det fick de andra ordna. Jag fick en bedrövlig natt. Jag drack och drack. Jag kände mig helt uttorkad. Det värsta var att i takt med att jag drack så måste jag ju på toa också. En gång varannan timma var jag toanödig. Jag mådde dåligt och kände mig spyfärdig. Lyckligtvis blev det diarré istället. Hela kroppen var nästan ur funktion. Jag var livrädd för att snubbla. Jag hade aldrig lyckats ta mig upp. Då hade mina anhöriga hittat mig liggande i kiss och bajs dagen efter. Det hade verkligen inte varit vad jag helst önskat mig. Jag överlevde natten och vaknade med ett alldeles för litet huvud helt slutkörd. Mamma kom och sjöng gomorron, gomorron, hör fåglar sjunga glatt, gomorron, gomorron till dig. Jag lyckades få henne att förstå att jag inte var frisk och att hon inte behövde tänka på frukost till mig. Hon gick besviken uppför trapporna.

Jag låg hela dagen. Mina systrar kom med vätskeersättning och en filtallrik med frukt. Jag var trött men jag måste ju äta. Det gick bra. Jag ringde till sjukvårdsupplysningen. Vi slog också upp på internet och konstaterade att det var värmeslag jag fått. Så här stod det att läsa:
”Värmeslag
Värmeslag uppstår när kroppens egen förmåga att styra sin temperatur inte fungerar. Det uppstår oftast när det är väldigt varmt ute och luftfuktigheten är hög.
Värmeslag kan vara livshotande, särskilt för små barn och äldre personer. Små barn har oftast inte fått igång sin förmåga att svettas och blir därför extra känsliga för värme. Äldre personer har ofta andra fysiska problem som gör att de påverkas mer. Risken för att få värmeslag ökar också om man idrottar väldigt hårt i varmt väder, till exempel om man springer ett maraton.
För att minska risken för värmeslag bör man dricka mer när det är varmt. Man bör vara uppmärksam på om man kissar mindre än vanligt, eftersom det är ett tecken på att man behöver få i sig mer vätska.
Kroppen behöver vänja sig gradvis vid värme, och brukar ha anpassat sig efter ungefär en vecka i varmt klimat.
Symtom
Om man har värmeslag är kroppstemperaturen över 40 grader. Andra symtom är
•huvudvärk
•illamående och kräkningar
•synstörningar
•yrsel, irritation och förvirring
•snabb puls
•rödflammig, torr hud.
Behandling
Om man har fått värmeslag behöver man få vård så fort som möjligt. Man måste direkt komma till en sval plats och få hjälp att kyla ner kroppen, till exempel med en blöt handduk.
På sjukhuset kan man behöva få näring och salter direkt i blodet i form av dropp.”

Jag borde ha lärt mig att värme är förkastligt för min del, men jag trodde inte att det skulle kunna bli så allvarligt. Det tog mig faktiskt tre hela dagar innan jag var helt återställd. Nu har jag lärt mig att jag måste dricka oftare. Jag sprang inte något maraton, men en niohålsrunda räckte nog för mig. Och så var det där med äldre. Visst är man äldre när man närmar sig sjuttio. Och jag har dessutom ms. Har man ms så har man alltid svårt för temperaturomställningar. Den funktionen saknas oftast i kroppen då. Nu kokar jag en liter vatten tillsammans med en halv tesked salt och sex teskedar socker. Det får svalna i kylskåpet och så dricker jag hela litern under dagen. Man lär sig.

Äldrevård

Jo, jag är hemma igen. Jag har varit i Strömstad i omgångar. Det är fantastiskt att vara med mamma och se hur hon klarar sin vardag. Jag har lärt mig att man inte får hänga upp sig på oväsentligheter. Det där med hygien och tandborstning är underordnat, liksom byte av kläder. Om man äter frukost på morgonen eller på kvällen har heller ingen stor betydelse. I alla fall inte om man som mamma äter honungssmörgås och dricker kaffe till alla frukostar och kvällar och mellanmål. Jag minns när vi var i Indien. Vi åt samma mat alla måltider, frukost, lunch, middag och kvällsmat. Kan så många människor ha det så, så kan väl också mamma. En hel del punschpraliner slinker ner under dagen. De ligger i en glasskål med lock och jag hör klingandet alla gånger locket lyfts av. Och många havrekakor blir det.

Mamma på träningscykeln

Mamma på träningscykeln

Hemtjänst kommer fyra gånger per dag. Den första klockan halv åtta på morgonen. Ofta är mamma redan upp då. Hon får ett par piller för sköldkörteln och så astmadosen och så den lilla supen för att hon skall äta bättre. Den var stark säger hon alltid med ett glatt skratt. Ibland låter hon dem hjälpa till med honungssmörgåsen och kaffet men oftast fixar hon det själv. Hon värmer vatten i en eltermos (jag minns inte vad det heter) och så häller hon lite frystorkat kaffepulver i kaffekitteln till bryggaren. Det uppkokade vattnet häller hon över i glaskitteln och sätter den på plattan i bryggaren. Hon förstår inte att kaffet redan är färdigt. Så skakar hon lite på glaskitteln och så är det färdigt. Det är bra att hon inte använder spisen när hon är själv hemma. Hon har använt spisen ett par gånger när jag var hemma och då glömde hon att stänga av. Fast vi har installerat spisvakt så det är ingen stor fara. Plattskydden blir svarta, men det är väl inte hela världen.

Mamma krattar gräset

Mamma krattar gräset

För ett par veckor sedan ramlade mamma när hon, sent på kvällen strax före stängningsdags, gick till affären för att handla mjölk. I pannan blev det ett litet hål. Jag satte på plåster men det blödde igenom, så sköterskan fick komma och plåstra om. Sköterskan sa att det borde sys. Nu så här efteråt ser det bra ut. Men det var inte så vackert när vi dagen efter var hos frissan. Mamma skulle permanentas. Vi hade beställt tid för länge sedan. Det var en kraftig blåtira över halva ansiktet. Vad gjorde det när mamma var pigg och glad över att bli fin. Mamma gillar att vara fin. Att hon inte byter kläder har nog mer att göra med att det är besvärligt. Jag tror inte att hon känner lukt och hon ser dåligt p.g.a gula fläcken. Jag har talat med hemtjänst om det, men det är svårt att få till. Mamma är en bestämd person men behov av stor egen integritet. Henne kan man inte göra vad man vill med. Jag har föreslagit hemtjänst att de skall tappa vatten i badkaret på måndagar. Det är mammas baddag. Ibland glömmer hon att det är måndag och då blir det ingen badning den veckan. Vi får se hur de lyckas med den uppgiften.

Mamma hos frissan och blir fin

Mamma hos frissan och blir fin

Soporna med kisseblöjorna verkar de ha koll på nu. Och tänk en morgon när Anita från hemtjänsten lyckades få mamma att byta blöja. Det luktade kiss sa Anita. När jag sagt så till mamma så har hon bara tyckt att jag varit löjlig och inte trott att det var sant. Anita bad med vänlig och bestämd röst att få ta av mamma blöjan. Det slutade med att mamma knallade in i sovrummet ensam och tog av sig blöjan och gav den sedan till Anita.

Jag har lärt mig massor om äldrevård. En pigg, snart 98-årig dam, med ett minne som bara sträcker sig över ett par minuter, och som man lätt kan vilseledas tro är alldeles senil, gör man inte som man vill med. I alla fall inte med min mamma. Hon väljer sina egna vägar och sitt eget sätt att leva. Det är fantastiskt att hon vill bo kvar hemma så vi kan komma och bo där med henne. Det skulle inte inte alls vara lika kul att hälsa på på ett äldrehem. Men jag fasar ändå för den långa svarta vintern som är på väg. Det blir ingen lätt match för mamma. Och kanske inte heller för oss och hemtjänsten.