Värmeslag

Det är skönt nu. Jag är frisk igen. Ingen huvudvärk heller längre. Den försvann under dagen igår. Vet ni, jag råkade ut för värmeslag. Jag var ute med min syster och spelade golf under förmiddagen. Ja, tro det eller ej, det gick faktiskt riktigt bra. Jag spelade ganska mycket golf under hela 80-talet. Så försvann min golfkompis och jag fick nya intressen.

Skårkortet från Dynekilens golfbana

Skårkortet från Dynekilens golfbana

Det har gått många år nu sedan jag slog mitt förra slag. Men det verkar vara med golf som med att cykla, har man en gång lärt sig så sitter det där. Visst måste säkerheten fräschas upp, men själva slagen och hur de skall utföras sitter ju där. Det var förfärligt roligt. Vi hyrde en golfbil. Då slapp jag ju att gå. Det var strålande solsken. Inte så fasligt varmt. Jag körde ända fram till bollen och ställde mig och slog. Jag trodde att obalansen skulle sätta stopp, men det visade sig att det problemet inte var särskilt stort. Dessutom tror jag att golfen kan vara en förträfflig balanstränare. Utslagen från tee var i det närmaste klockrena. Det gick också bra med puttningen. Däremot var närspelet inte särskilt mycket att hurra för. Å andra sidan minns jag att det var det jag tyckte var svårast då jag spelade för längesedan också.

Resultatet från niohålsrundan

Resultatet från niohålsrundan

Jag räknade efter 36 i handikapp och fick ihop 21 poäng på en niohålsrunda. Det var jag helt nöjd med efter så många år. Nu har jag fått ny vind i seglen vad gäller golfintresset. Vi har ju Torslanda golfbana alldeles nära där vi bor så det kommer att bli en hel del träning nu i höst hoppas jag. Klubborna ligger i garaget och väntar. De är lite omoderna och måste kompletteras med en sådan där hybridfemma och drive i konservburksformat. Sedan är det nog bara att köra.

Vi kom hem efter ett par timmar. Flaskan med vatten var helt orörd. Så dumt av mig. Strax kom gäster. Vi satt i mammas uterum och åt en härlig smörgåstårta. Jag fyllde på mitt vattenglas många gånger. Efteråt blev det budapesttårta med kaffe. Det var trivsamt. Plötsligt kände jag att jag att värmen tog överhand. Jag hade försökt att sätta upp fönstret, men det är klurigt att ha det öppet när två stycken mycket gamla damer ogillar draget. Jag reste mig och gick ner i källaren. Där är svalt. Jag duschade kallt. Men följden blev inte som jag förväntat mig. Jag brukar bli pigg efteråt. Nu kände jag bara frossa. Jag bäddade ner mig under täcket i sängen. Klockan var bara 18 men jag orkade inte tänka på att behöva gå upp och ta adjö av gästerna. Det fick de andra ordna. Jag fick en bedrövlig natt. Jag drack och drack. Jag kände mig helt uttorkad. Det värsta var att i takt med att jag drack så måste jag ju på toa också. En gång varannan timma var jag toanödig. Jag mådde dåligt och kände mig spyfärdig. Lyckligtvis blev det diarré istället. Hela kroppen var nästan ur funktion. Jag var livrädd för att snubbla. Jag hade aldrig lyckats ta mig upp. Då hade mina anhöriga hittat mig liggande i kiss och bajs dagen efter. Det hade verkligen inte varit vad jag helst önskat mig. Jag överlevde natten och vaknade med ett alldeles för litet huvud helt slutkörd. Mamma kom och sjöng gomorron, gomorron, hör fåglar sjunga glatt, gomorron, gomorron till dig. Jag lyckades få henne att förstå att jag inte var frisk och att hon inte behövde tänka på frukost till mig. Hon gick besviken uppför trapporna.

Jag låg hela dagen. Mina systrar kom med vätskeersättning och en filtallrik med frukt. Jag var trött men jag måste ju äta. Det gick bra. Jag ringde till sjukvårdsupplysningen. Vi slog också upp på internet och konstaterade att det var värmeslag jag fått. Så här stod det att läsa:
”Värmeslag
Värmeslag uppstår när kroppens egen förmåga att styra sin temperatur inte fungerar. Det uppstår oftast när det är väldigt varmt ute och luftfuktigheten är hög.
Värmeslag kan vara livshotande, särskilt för små barn och äldre personer. Små barn har oftast inte fått igång sin förmåga att svettas och blir därför extra känsliga för värme. Äldre personer har ofta andra fysiska problem som gör att de påverkas mer. Risken för att få värmeslag ökar också om man idrottar väldigt hårt i varmt väder, till exempel om man springer ett maraton.
För att minska risken för värmeslag bör man dricka mer när det är varmt. Man bör vara uppmärksam på om man kissar mindre än vanligt, eftersom det är ett tecken på att man behöver få i sig mer vätska.
Kroppen behöver vänja sig gradvis vid värme, och brukar ha anpassat sig efter ungefär en vecka i varmt klimat.
Symtom
Om man har värmeslag är kroppstemperaturen över 40 grader. Andra symtom är
•huvudvärk
•illamående och kräkningar
•synstörningar
•yrsel, irritation och förvirring
•snabb puls
•rödflammig, torr hud.
Behandling
Om man har fått värmeslag behöver man få vård så fort som möjligt. Man måste direkt komma till en sval plats och få hjälp att kyla ner kroppen, till exempel med en blöt handduk.
På sjukhuset kan man behöva få näring och salter direkt i blodet i form av dropp.”

Jag borde ha lärt mig att värme är förkastligt för min del, men jag trodde inte att det skulle kunna bli så allvarligt. Det tog mig faktiskt tre hela dagar innan jag var helt återställd. Nu har jag lärt mig att jag måste dricka oftare. Jag sprang inte något maraton, men en niohålsrunda räckte nog för mig. Och så var det där med äldre. Visst är man äldre när man närmar sig sjuttio. Och jag har dessutom ms. Har man ms så har man alltid svårt för temperaturomställningar. Den funktionen saknas oftast i kroppen då. Nu kokar jag en liter vatten tillsammans med en halv tesked salt och sex teskedar socker. Det får svalna i kylskåpet och så dricker jag hela litern under dagen. Man lär sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.