Rehabilitering på Sommarsol

Efter några regniga höstdagar skiner nu solen från en klarblå himmel. Jag går min dagliga halvtimmespromenad. Samma sträcka varje gång. Runt den stora ängen, uppför backen förbi dagiset och nerför till hälsostigen som löper fram förbi vårt hus. Jag tänker på varenda steg jag tar. Hur jag sätter i hälen, hur jag svajar med kroppen för att få över kraften för att lyfta benet för nästa steg och hur jag tar ut steget med rakt bakben. Det är mycket att tänka på. Några sällskapspromenader kan det aldrig bli tal om. Då skulle jag tappa fokus och gången skulle inte alls bli bra. Efter att ha avverkat den vanliga slingan tar jag en liten extra sväng för att se hur de två stora fågelmålningarna ser ut utifrån vägen när de står med baksidan utåt i fönstret. Det ser inte särskilt fint ut. Jag kanske får tänka om. Kanske kan jag sätta upp affischer på utsidan. Det bästa vore om de stod eller hängdes på ett annat ställe. Men var? Det är mycket att fundera över nu när utställningsdagen närmar sig. Jag är glad över att det spås vackert väder hela helgen.

De tre stora fågelmålningarna

De tre stora fågelmålningarna

De tre största fågelmålningarna skall ju stå utomhus och det hade inte varit särskilt kul om det regnade på dem. Då hade vi fått hänga dem på garageväggen. Men det blir roligare med fåglar som flyger omkring inne under pergolan bland alla fågelholkar och fågelmatbord som finns upphängda där. Grillen står på plats där bredvid. Kanske våra barnbarn blir sugna på en korv. Plötsligt slår det mig att posten nog kommit nu och promenerar iväg till brevlådan. Äntligen ligger kuvertet som jag väntat på från Sommarsol i lådan.

På väg in tar jag ett alldeles rött äpple från trädet. Jag håller mig lite på sträckbänken. Tar lugnt av mig skorna och går in i vardagsrummet innan jag öppnar kuvertet. Jag läser: Sommarsol tackar för min bokning av rehabilitering och säger sig ha nöjet att bekräfta min ankomst den 2 oktober till den 23 oktober.  PUH som jag väntat. Nu måste jag boka om tandläkaren och homeopaten. Allt jag skrivit in i min almanacka som jag skulle göra under oktober månad måste strykas. Det skall bli fantastiskt att få komma till Sommarsol och bara få tänka på min egen träning. Ni som läst min blogg från början vet att jag startade mitt första inlägg den dag då jag för två år sedan packade och åkte iväg till Sommarsol. Jag hade varit på Sommarsol två år tidigare och vantrivts. Därför bestämde jag mig för att det skulle inte få ske igen. Jag skulle i alla fall ha det trevligt med min blogg. Men jag fick tre härliga veckor med ett gäng supermysiga människor. Jag kommer att berätta under alla tre veckorna om hur vi har det. Och jag tror det blir lika fantastiskt som för två år sedan.

Den underbara yogan

Vet ni att jag har världens mysigaste och bästa yogainstruktör, Anette Westberg eller Ngawang Tseten Tashi, som hon heter som buddist / http://gryningstimman.se/.  Varje gång jag åker till Axel-huset, där hon håller sina yoga, så känner jag glädje i kroppen. Jag är alltid där i god tid. Jag klär om till lättare träningskläder. Jag placerar min mjuka får-matta på golvet och tar den fina kornblå kashmir-filten över mig och lyssnar till mysig musik från Indien.

DSC_0591

Efter hand droppar de andra in. Det har blivit många nu. Under tidigare år har vi nästan aldrig varit mer än högst 10 stycken, men nu plötsligt i höst så har antalet utökats till upp emot 25 personer. Det är fantastiskt roligt att Anette äntligen nått ut till flera.

Hon välkomnar oss och berättar att idag skall vi göra alla övningar med mycket fokus på andningen. Vi lägger oss ner och startar med att känna in kroppen. Under långa andetag skall vi fokusera på ett glittrande vackert ljus som dras in genom näsan, ner i lungorna och fortsätter ända ner till vänster arm och fingrar. De långa andetagen fortsätter att dra ljuset ner i vänster ben till tårna. Vi fokuserar sedan på höger ben och höger arm.

Så här beskriver Anette själv den yoga vi utför:

Genom mjuka kroppsrörelser, andnings-och avslappningsövningar, meditation och mantra återskapar vi balansen i kroppen. Vi gör olika övningar för att låta kroppen återhämta sig genom att stimulera det parasympatiska systemet. Då sänks blodtrycket, syreupptagningsförmågan förbättras, matsmältningen förbättras och kroppens hormonsystem kommer i balans. Vi avancerar inte övningarna för varje tillfälle utan jobbar istället med fokus på olika områden: matsmältning, hjärtat och blodtrycket, sömnen, ryggen etc. Inga övningar är för svåra för dig. Du arbetar alltid utifrån dig själv och din förmåga just idag.”

17 olika övningar följer. Jag blir lika fascinerad varje gång över att hon hittar just de övningar jag behöver som bäst. Vi sitter ner i skräddarställning utan kudde och gör sakta stora cirklar med kroppen. Basen och huvudet är stilla och vi rör oss i midjan runt, runt. Vi andas in när vi gör halvcirkeln framåt och andas ut när vi rör oss bakåt. Jag riktigt känner hur det lossnar i nedersta delen av ryggraden. I nästa övning lyfter vi bröstet fram och uppåt med en kraftig in-andning och andas ut när vi böjer ryggen uppåt bakåt. På så sätt mjukar vi upp ryggraden.

Dalslands kanal,svartebäck,marstrand 141

Vi fortsätter med att sitta i klippställning, alltså vi sitter på hälarna, gärna med en kudde i knävecken, och börjar arbeta upp mjukheten i axlarna genom att i takt med andningen medvetet höja och sänka axlarna.

De övningar som jag har svårast med på grund av min dåliga balans är när vi står upp. Men på något sätt hjälper mig andningen och stenhård fokus, att klara av även det. Att stå stilla och blunda är för mig närmast en omöjlighet. Men jag fokuserar på det tredje ögat mitt emellan ögonen och följer Anettes instruktioner att känna hela fotsulan i golvet som om fötterna satt fast med rötter. Det funkar och med andningens hjälp kan jag röra armarna som en sädeskvarn, utan att ramla. Idag har vi koncentrerat oss på området runt hjärtat och lungorna. Anette kallar det för schackran._DSC3798.MOV.Still011 Jag begriper inte så mycket av det där med schackra. Ibland är det hjärtschackra och ibland något annat. Under de tio veckor vi går på yoga hos Anette så byter hon program eller schackra varannan vecka. Det gör att det alltid blir lika intressant och att jag nog alltid kommer att fundera över hur hon kan veta att jag behövde det där just idag. Jag är om möjligt ännu mer lycklig är jag åker hem än när jag åkte dit. Jag känner mig glad och pigg när jag kommer hem till ett nystädat hem. Varannan torsdag kommer städerskan och gör fint hemma. Jag har med mig mat som jag köpt i Musikens hus. Där kan man plocka full en box ända upp till kanten från den vegetariska buffén.