Den underbara yogan

Vet ni att jag har världens mysigaste och bästa yogainstruktör, Anette Westberg eller Ngawang Tseten Tashi, som hon heter som buddist / http://gryningstimman.se/.  Varje gång jag åker till Axel-huset, där hon håller sina yoga, så känner jag glädje i kroppen. Jag är alltid där i god tid. Jag klär om till lättare träningskläder. Jag placerar min mjuka får-matta på golvet och tar den fina kornblå kashmir-filten över mig och lyssnar till mysig musik från Indien.

DSC_0591

Efter hand droppar de andra in. Det har blivit många nu. Under tidigare år har vi nästan aldrig varit mer än högst 10 stycken, men nu plötsligt i höst så har antalet utökats till upp emot 25 personer. Det är fantastiskt roligt att Anette äntligen nått ut till flera.

Hon välkomnar oss och berättar att idag skall vi göra alla övningar med mycket fokus på andningen. Vi lägger oss ner och startar med att känna in kroppen. Under långa andetag skall vi fokusera på ett glittrande vackert ljus som dras in genom näsan, ner i lungorna och fortsätter ända ner till vänster arm och fingrar. De långa andetagen fortsätter att dra ljuset ner i vänster ben till tårna. Vi fokuserar sedan på höger ben och höger arm.

Så här beskriver Anette själv den yoga vi utför:

Genom mjuka kroppsrörelser, andnings-och avslappningsövningar, meditation och mantra återskapar vi balansen i kroppen. Vi gör olika övningar för att låta kroppen återhämta sig genom att stimulera det parasympatiska systemet. Då sänks blodtrycket, syreupptagningsförmågan förbättras, matsmältningen förbättras och kroppens hormonsystem kommer i balans. Vi avancerar inte övningarna för varje tillfälle utan jobbar istället med fokus på olika områden: matsmältning, hjärtat och blodtrycket, sömnen, ryggen etc. Inga övningar är för svåra för dig. Du arbetar alltid utifrån dig själv och din förmåga just idag.”

17 olika övningar följer. Jag blir lika fascinerad varje gång över att hon hittar just de övningar jag behöver som bäst. Vi sitter ner i skräddarställning utan kudde och gör sakta stora cirklar med kroppen. Basen och huvudet är stilla och vi rör oss i midjan runt, runt. Vi andas in när vi gör halvcirkeln framåt och andas ut när vi rör oss bakåt. Jag riktigt känner hur det lossnar i nedersta delen av ryggraden. I nästa övning lyfter vi bröstet fram och uppåt med en kraftig in-andning och andas ut när vi böjer ryggen uppåt bakåt. På så sätt mjukar vi upp ryggraden.

Dalslands kanal,svartebäck,marstrand 141

Vi fortsätter med att sitta i klippställning, alltså vi sitter på hälarna, gärna med en kudde i knävecken, och börjar arbeta upp mjukheten i axlarna genom att i takt med andningen medvetet höja och sänka axlarna.

De övningar som jag har svårast med på grund av min dåliga balans är när vi står upp. Men på något sätt hjälper mig andningen och stenhård fokus, att klara av även det. Att stå stilla och blunda är för mig närmast en omöjlighet. Men jag fokuserar på det tredje ögat mitt emellan ögonen och följer Anettes instruktioner att känna hela fotsulan i golvet som om fötterna satt fast med rötter. Det funkar och med andningens hjälp kan jag röra armarna som en sädeskvarn, utan att ramla. Idag har vi koncentrerat oss på området runt hjärtat och lungorna. Anette kallar det för schackran._DSC3798.MOV.Still011 Jag begriper inte så mycket av det där med schackra. Ibland är det hjärtschackra och ibland något annat. Under de tio veckor vi går på yoga hos Anette så byter hon program eller schackra varannan vecka. Det gör att det alltid blir lika intressant och att jag nog alltid kommer att fundera över hur hon kan veta att jag behövde det där just idag. Jag är om möjligt ännu mer lycklig är jag åker hem än när jag åkte dit. Jag känner mig glad och pigg när jag kommer hem till ett nystädat hem. Varannan torsdag kommer städerskan och gör fint hemma. Jag har med mig mat som jag köpt i Musikens hus. Där kan man plocka full en box ända upp till kanten från den vegetariska buffén.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.