Varje onsdag går jag på en timmas Feldenkreiss-träning. En kompis frågade vad det är för slags träning och jag vill gärna förklara så gott det går. Som ni vet så har jag ju viss funktionsnedsättning. Alldeles särskilt i mitt vänsterben med droppfoten som bara vill hänga ner. Igår ramlade jag mitt på vardagsrumsgolvet. Det låg en sko i vägen och en matta som snodde in benen och poff, där låg jag. Glasögonen gjorde märken i pannan och jag blev lite vimmelkantig ett tag. Det är djupt förnedrande att ramla. Jag ramlar så handlöst också. Pang liksom så ligger jag där.
Feldenkreiss-träningen genomförs enligt övningar som leds av en sjukgymnast som är ansluten till Landstinget. För mig kostar det just nu inget eftersom jag kommit upp i 900:-, som ju är maxbeloppet. Vi ligger oftast på golvet och gör enkla rörelser genom att vrida och vända på kroppen. Övningarna skall ge större medvetenhet om hur kroppen kan användas i olika situationer. Rörelsefunktionen kan förbättras, som ex. att gå, som jag så gärna vill kunna klara av på ett bekvämare sätt. Gå in på den här länken och kolla filmen, så ser du själv hur det funkar:
Vetenskapsmannen och fysikern Moshe Feldenkraiss (1904-1984) inspirerades av judo och andra österländska kampsporter. Metoden baseras på omfattande kunskaper i anatomi, neurologi och ingående studier av människans utvecklingsfaser. Syftet är att höja individens medvetenhet både kroppsligt och mentalt. Genom att fokusera på känslan och upplevelsen av rörelsen kan nervsystemet utveckla funktioner och samband med individens rörelsesystem. Uppmärksamheten riktas mot HUR rörelsen sker – inte enbart att den sker. Det är samma medfödda förmåga att lära genom att känna och uppleva, som guidar ett litet barn i dess rörelseutveckling i t.ex. att lära sig att gå – utan att någon förklarar hur detta skall ske. Idag benämns detta även sensomotorisk träning. Lycka till alla ni nyfikna, träningsintresserade kollegor.