Bokmässan, ett måste

Ja, idag så var det yoga. Anette är så himla proffsig. Jag tycker alla skulle kunna ha möjlighet att få delta i Anettes yoga (Annette Westberg gryningstimman@gmail.com). Det finns gott om plats i Axel-salen på Axel Dahlströms torg i Högsbo. Yogan är på tisdagskvällar och torsdagar vid lunch. Den yoga hon har kallar hon för mjukyoga. Rörelserna är mjuka, men ändå så pass krävande att jag känner att de gör nytta. Jag tror att även min balans blivit bättre med hjälp av yogan. En av rörelserna är att man under några sekunder står blundande och under kraftig andning håller armarna upp i 80 graders vinkel med höga handleder som om man höll ett fat. Det var förr alldeles omöjligt för mig att stå blundande. Men nu har jag tränat upp det så nu går det jättebra (men det kräver kraftig fokus).

Efter yogan åkte jag raka vägen till Bokmässan. Jag visste att Hans skulle tala om sin bok om Tillgänglighet, så det ville jag höra. Den andre mannen bredvid Hans har ritat alla de fantastiska bilderna i boken.

Bokmässan med föredrag av Hans Sjöberg om Tillgänglighets-boken

Bokmässan med föredrag av Hans Sjöberg om Tillgänglighets-boken

Jag hade min nya skooter med mig. Jag parkerade min VolvoS40 på handikapp-parkeringen strax utanför mässan och fick hjälp av Göran att lyfta ur scootern. Jag har inte riktigt vant mig vid att be utomstående om hjälp ännu. Men det kommer. Kön till handikappingången var kort. Väl inne tog jag mig lätt fram mellan bokraderna. Ja jag menar med lätt, att inte bli trött i benen efter 100 meter eller ramla i trängseln p.g.a min dåliga balans. Det var mycket folk där men alla var så hänsynsfulla och drog sig åt sidan när de såg att jag kom åkande i min lilla scooter. Så mycket böcker. Det blir liksom lite väl mycket. Det jag gillar mest är att lyssna till alla intressanta föredrag och diskussioner som pågår överallt. Men med så mycket ljud så blir man en aning trött, tyvärr alltför snabbt.

En av dem som jag lyssnade till var Björn Ranelid

En av dem som jag lyssnade till var Björn Ranelid

Ja visst köpte jag en bok. Jag var tvungen att hålla igen för böckerna samlar sig i drivor här hemma. För ett halvår sedan slängde vi fem bärkassar med böcker och nu har vi två stycken stående i garaget igen. De får liksom inte plats och vi är inte intresserade av att läsa samma bok om igen. En läst bok är och förblir förbrukad. Såvida det inte är en bra faktabok eller en reseskildring förstås. Och naturligtvis blev det en reseskildring som bars hem. En berättelse av ett par som rest med bil från sydspetsen i Afrika till Kairo. Jag älskar sådana berättelser. Så nu är jag i full gång med att preppa Göran. Kanske kan vi också…

Kap till Kairo Anteckningar längs vägen av Görrel Espelund och Andreas Karlsson

Kap till Kairo Anteckningar längs vägen av Görrel Espelund och Andreas Karlsson

Vi har ju redan skrivit en bok så varför inte prova med en till.

I Hilmas fotspår En resa till Alaska i Strömstad och i USA av Göran Dave

I Hilmas fotspår En resa till Alaska i Strömstad och i USA av Göran Dave

Jag väckte Göran tidigt för att berätta om förslaget. Kanske från Sydamerikas sydspets till Alaskas nordspets? Några delar av den sträckan har vi ju redan avverkat

Cape Horn 2010-12.28

Cape Horn 2010-12.28

Feldenkraiss lär ut enkla vardagsrörelser

Efter GP-läsande och frukost for jag snabbt iväg till Feldenkraiss-träningen. Gunnel Grann har en 4-rumslägenhet vid Stigbergstorget. Där håller hon träningspassen i det stora rummet, som normalt skulle vara vardagsrummet. I två smårum har hon individuell massage enligt Feldenkraissmetoden.

Hälsosupport Väst, Gunnel Grann, leg.sjukgymnast. aukt Feldenkreisspedagog

Hälsosupport Väst, Gunnel Grann, leg.sjukgymnast. aukt Feldenkreisspedagog

Vi lägger oss på rygg på stora röda, mjuka, gummimattor, på parkettgolvet. Gunnel lotsar oss fram. Försiktigt, försiktigt poängterar hon gång på gång. Inget får göra ont. Och glöm inte att andas. Rörelsen börjar med att vi skall vinkla fötterna utåt sidorna och dra knäna uppåt. Armarna ligger rakt utåt sidorna med vinklade armbågar. Vi skall lära oss ett enkelt sätt att ta oss upp till sittande. Steg för steg talar Gunnel om för oss hur vi skall göra. Benen läggs böjda ner på ena sidan och överkroppen och överarmen förs över åt samma håll. Handen sätts ner i golvet. Den understa armen sträcks uppåt och det översta benet sträcks neråt. Kroppen välter över. Lyft kroppen med den hand du har i golvet. Hjälp till att lyfta överkroppen med den utsträckta armen genom att dra den neråt under kroppen. Håll ner huvudet. Nu går det att lyfta kroppen till sittande ställning.
Ja, jag vet inte om det blev samma förklaring som Gunnels, men när jag provade enligt min beskrivning, så tyckte jag att det stämde. Prova själv. Feldenkraiss är just det. Att hitta rörelser som funkar i vardagen. Det skall vara lätt och enkelt och aldrig påfrestande för kroppen. Det är kroppens egen tyngd som skall hjälpa till.

Glad och nöjd knallade jag iväg till bilen. Samma väg som vanligt till handikapp-parkeringen och jag passerar Missionskyrkans secondhandaffär. Där hänger yllekappan som jag sneglade på redan förra veckan. Det är en röd yllekappa. Jag kan inte låta bli att gå in och prova. Den är fotsid och åt pepparn för lång, men jag har ju symaskin. Den blev min för 190:-. Härligt.

Kvällen avslutades med en egen odlad kronärtskocka

Kronärtskocka i trädgården

Kronärtskocka i trädgården