Man måste vara frisk för att ta sig fram i sjukvärlden

Ont, ont, ont, varenda dag nu. Jag var hos kiropraktor Kent som masserade kraftigt. Det blev inte ett dugg bättre. Antagligen skulle jag behöva komma till honom många gånger, kanske ett par gånger i veckan. Men det skulle ge stora hål i plånboken. 700 kronor per gång, det blir för mycket.

Skriet av Edvard Munch

Skriet av Edvard Munch

Så provade jag med kiropraktorn på Vasagatan. Han sa att lederna såg bra ut, allt funkade. Han drog i benet, hårt och snabbt neråt, som för att förlänga. Sedan vände han mig på sidan och jag fick slappna av och andas ut, han tryckte kraftigt ihop höftleden. Jag tyckte inte att det hände något alls. Han sa att det var viktigt att träna så att lederna inte växte fast. Det är då man börjar gå, så som gamla gubbar gör, med små steg struttar de sig fram, ofta med en rullator som de håller sig krampaktigt fast vid. Släng rullatorn och ta till pumpstavarna i stället sa kiropraktorn. 600 kronor så var han färdig med mig. Jag slängde rullatorn. Jag har den bara när jag skall hämta posten ur brevlådan och när jag skall gå in till VSA för att måla, då lägger jag alla målargrejerna i korgen. Två gånger tog jag till pumpstavarna och gick runt ängen. Jag fick supersuperont efteråt. I ena höften. Jag hoppade över vattengympan och också yogan och tyvärr också måleriet. Nu sitter jag här med lika ont. Jag ringde till Beckerdal igår. Kanske han hade någon homeopatmedicin som skulle kunna hjälpa. De kommer nog med posten idag.
Jo jag ringde till vårdcentralen också igår och berättade om ontet. Jag vill få remiss till Sahlgrenska. Jag sa att det är som att bestiga berlinmuren att ta sig in på Sahlgrenska. Jag vet att det finns en träningslokal där med sjukgymnaster som kanske skulle kunna lära mig att gå bättre så jag inte belastar fel. Vet ni att det inte heter sjukgymnaster längre. De skall heta fysioterapeuter nu. Visst, jag tycker det är ett bättre namn. I samband med att jag skulle prova en medicin som heter Fampyra, så var jag på Sahlgrenska.

Egentillverkat silverhänge "Eskimå"

Egentillverkat silverhänge ”Eskimå”

Sjukgymnasten skulle kolla min gång. Han filmade när jag gick en sträcka i korridoren och så fick jag besked om att komma tillbaks efter att ha provat Fampyran under några veckor. Jag kom tillbaks och blev filmad igen. Jo då, det skulle nog bli bra. Vi tittade på filmen från förra gången och jämförde med nu. Det bedömdes att jag skulle ha nytta av Fampyran. Tyvärr fick jag så kraftiga biverkningar så jag kunde inte fortsätta med dem. Men då såg jag att det fanns träningsmöjligheter där på Sahlgrenska.
Anki på rehabiliteringsenheten på Sahlgrenska ringde och berättade att jag skulle få betald träning i tre veckor på Tenerfiffa på Vintersol i februari nästa år.  Hon tyckte att jag skulle träna upp vänsterbenet innan, så jag inte hade ont när jag kom dit. Hon rekommenderade att jag skulle kontakta neurologen på Sahlgrenska för att få förberedande träning. Jag kan ju inte komma till Vintersol som en sjukling. Hur skall jag då kunna tillgodogöra mig träningen. Så nu är jag igång med en ny cirkus. Det är inte annat tycker jag. Heltidsjobb med att må bra. Må bra och inte ha ont, må bra och ha intressant, stimulerande och rolig sysselsättning. Det krävs mycket planering och mycket energi för det jobbet. Jag är glad över att klara det än så länge.

Bokmässan 2015

Hemma i mitt föräldrahem var det sparsmakat med böcker. Att läsa ansågs bara de lata göra. Ett gammalt uppslagsverk upptog de få hyllmetrar som fanns i vardagsrummet. Jag minns att jag slog upp ett och annat som jag behövde svar på i skolan men böckerna var inte särskilt sönderlästa. Jag läste mycket av allt annat. Hjärtebiblioteket, Vicky, Kullagulla och serietidningar. Det var nog ingen bokälskare som hade tyckt att den sortens läsning var något att hänga i granen. Men jag blev ändå bra i svenska. Min fröken Adina lärde mig allt om komma och punkt och satslära och pluskvamperfekt. Och jag gillade jättemycket att själv skriva och uppsatserna i skolan blev oftast för långa tyckte fröken.

Havtornsbuske i vår trädgård

Havtornsbuske i vår trädgård

Vi blev många barn och sängarna stod så tätt i sovrummet att det inte fanns en enda centimeter kvar av golvet när utdragssängarna var på plats. Två rum byggdes i övervåningen i lastbilsgaraget. Jag var i trettonårsåldern. Å det var så skönt med eget rum. Vi väcktes tidigt av allt oljud när lastbilarna kördes igång under oss. Men jag var alltid morgonpigg, trots att jag legat och läst och lyssnat på Luxemburg -musik till sent på natten. Mamma kom upp och kollade att jag läste mina läxor emellanåt. Jag hade kommit på att om jag höll läxboken utåt åt mammas håll och min egen läsning åt mitt håll, så kunde mamma tro att jag läste läxor. Ja, jag var inget stjärnbarn i skolan. Min nyfikenhet låg liksom på ett annat plan än Strindberg och Martinsson och Selma och kungar, fysik och kemi och naturlära. Jag levde i nuet och hade inte en enda tanke på att jag skulle bli något stort i framtiden. Och så blev det som det blev. Utan styrning och plan. Men det är en annan historia.
Jag hade tänkt att berätta att jag var på bokmässan igår. Bilen parkerades precis utanför ingången och jag körde ut moppen över rampen. Det är lyx att vara så självständig och att kunna ta sig fram själv. Många tar det som självklart men så är det inte för alla. Jag kör vidare på min lilla elmoppe in genom svängdörrarna, löser biljett där handikappskylten står och jag kan se kassörskan. De andra diskarna är för höga när man sitter på en elmoppe.
Nu bär det iväg in i vimlet av människor. Fast de sista timmarna på söndag eftermiddag är perfekta. Då är det gott om plats och jag kan se de flesta böckerna. Ja inte de som ligger på de lite högre borden men jag tycker det är fantastiskt bra ordnat. Många böcker står upp längs väggarna eller ligger på låga bord. Jag njuter av allt jag ser men måste tyvärr säga som Göran Rosenberg sa i God Morgon Världen i morse: var tar man all tid till läsande ifrån. Inte ens jag som har så mycket tid, har tid till allt jag skulle vilja läsa.

Tänka snabbt och Långsamt av Daniel Kahneman

Tänka snabbt och Långsamt av Daniel Kahneman

Plötsligt hör jag någon ropa mitt namn. Det var en gammal revisorskollega. Vi bytte några ord om en gemensam gammal sjuk kompis och drog sedan vidare mellan stånden. Så mycket intressanta böcker. Jag får se en bok som jag läst om i GP. Usch så tjock den var. Jag funderade i några minuter men slog till. Strax därefter träffade jag en gammal klasskompis från realskolan. Jag visade henne vad jag köpt och hon läste på baksidan och sa: ja du har ju pysslat med ekonomi. Jag såg att hon inte delade min entusiasm.Boken som är på 470 sidor heter: ”Tänka snabbt och långsamt” och är skriven av Daniel Kahneman, mottagare av ekonomipriset. Så här efteråt undrar jag när jag skall läsa den. Men har man som jag trasslat sig igenom Chockdoktrinen så skall jag väl klara detta också.
Jag försökte hitta en bok om Australien men det var kört. Det vanliga ståndet med Wilma-guiden var borta och jag såg inga förlag, inte ens Norstedts hade resehandböcker.

Mördar-Anders av Jonas Jonasson

Mördar-Anders av Jonas Jonasson

På väg in till stan hörde jag en intervju med Jonas Jonasson. Han som skrev Hundraåringen, ni vet. Och precis innan jag tänkt avsluta bokmässebesöket med ett föredrag av Louise Hoffsten så föll ögonen på Jonassons bok Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän). Jag kunde inte motstå.

Föredraget eller snarare samtalet fördes med Louise Hoffsten och Pompe, hon som dyker djupt (126 m i ett andetag) och som klättrat upp till toppen på Everest. Jag var naturligtvis intresserad av Louise Hoffstens berättelse om den nyskrivna boken. Samtalet handlade om motivation. Var får man motivation till att frivilligt utsätta sig för alla risker med att bestiga höga berg och dyka djupt? I intervjun ställdes denna frivillighet mot att hitta motivation för att klara ofrivilligt valda berg av problem och hinder med en sjukdom som ms. Det kändes så orättvist. Det var ingen bra intervju. Antagligen hade jag fel inställning från början. Jag hade hoppats på att Louise skulle beskriva sina berg och hur hon tar sig över dem. Boken får jag önska mig i födelsedagspresent för den hittade jag inte någonstans.

Vegetarisk kost

Stel och superont i hela kroppen lyckades jag ändå komma igång så att jag blev klar i tid för kursen i vegetarisk matlagning. Vi startade klockan 11. Sex pers samlades i den lilla lokalen hos Alina. I vanliga fall har jag målat där när jag varit i den lokalen. Nu var alla stafflier bortstuvade och bord var framställda i båda rummen. Det var Alina själv och Linda som skulle leda kursen. Linda var högskoleutbildad i bl.a vegetarisk måltidskunskap och har varit vegetarian i drygt 20 år. Det var två personer som också varit vegetarianer i en massa år och så var det jag och en kvinna till som var ganska oerfarna i vegetarisk matlagning. Jag ville lära mig att laga den sortens mat. Inte bara sätta fram en massa grönsaker på bordet, utan verkligen lagade rätter. Jag är så himla trött på att sitta på toa och krama ur skiten. När jag äter kött så är jag stenhård i magen. Det kommer liksom inte ut. Och dessutom blir tarmarna alldeles uppsvullna när jag äter bröd eller för mycket mjölkprodukter. Och efter en chokladbit med för mycket fett så får jag jätteont. Kroppen, kroppen, kroppen. Hela tiden måste jag hålla på med hur kroppen mår. Det är än det ena eller det andra. Varenda dag. Tänk varenda dag. Att tänka på kroppens signaler. Då gäller det att lära sig att hålla käften. Skulle jag säga annat än: jo tack det är bra, när folk frågar. Det skulle bli en lång utdragen pina för de som orkar lyssna om jag började berätta om alla min krämpor.
Jag läste idag i GP om hur Mankell har det med sin cancer. Han skriver om tröttheten. Bara i två timmar om dagen orkar han att skriva. Sedan är han trött och måste vila. Ja precis så är det. Men jag har ett problem till. Jag orkar inte att acceptera att jag blir trött efter två timmar. Så jag kör på. Jag skiter i bakruset som kommer som ett brev på posten efteråt. Homeopaten Beckerdal säger att jag har ett bra immunförsvar. Det tror jag på. Jag lever så som om jag var frisk i så stor utsträckning som möjligt. Och kör på.
Vi började matlagningen med att laga två stycken soppor, en klar och en passerad. Vi njöt av de supergoda sopporna och pratade om hur vi har det, litet av varje. Sen tog vi tag i nästa steg. Vi lagade en rotsakskaka, bönbiffar, linsbiffar, senapsqorn med grönsaksfärs och tomatsallad. Fy tusan vad jag gillar vegetarisk mat. Det känns så skönt magen och är så himla gott. Vi slutade måltiden med vegansk morotskaka. Den var fantastiskt god. Jag antecknade alla detaljer på recepten, så nu känner jag att det är möjligt att åtminstone fixa de rätter jag lärde mig på kursen. Och dessutom fick jag goda råd om vad jag skall använda för varor i stället för allt det glutentyngda som finns att köpa idag. Vi får väl se hur det kommer att gå. Det blir inte lätt för mig som aldrig varit särskilt intresserad av matlagning. Men vem vet. Med en bra mage kanske också intresset för bra mat växer.

Stel 70-åring

Ingen yoga blev det idag. Jag har så himla ont i höger sida i höften. Ja egentligen gör det ont i hela baksidan av kroppen ända upp i huvudet. Det är värst på morgonen. Sedan har det liksom ledat upp sig lite. Men usch så stel jag känner mig. Jag var hos kiropraktorn för tre dagar sedan och strax därefter kändes det ganska ok men nu gör det lika ont igen. Han drog ner högerbenet kraftigt och kollade att allt kändes ledigt och gav full rörelse utåt och uppåt i höften. Han sa att om man inte ser till att röra sig ordentligt så växer det fast och då går man som gamla gubbar gör. Med småsteg struttar de fram. Släng bort rullatorn, sa han. Den blir du bara låst av. Så nu blir det gåstavar framöver. Det stärker också balansen och rörelsen i överkroppen hjälper till i steget. Jag undrar om alla andra 70-åringar är lika stela som jag är. Är det det Stig Strand gör sådan reklam för med den där drycken, Proviva? Den som gör att man blir så mjuk i kroppen. Jag får göra min egen yoga idag. Efter alla dessa år med yoga så kan jag rörelserna utantill. Och så har jag ju min cross-trainer och träningscykel. Det får räcka för idag.

Jag skall på bokcirkel ikväll. Det skall bli kul. Det är första gången jag träffar andra för att diskutera en bok. Vi har läst samma bok allihop. Nu skall vi diskutera vad vi tycker. Boken heter ”Att föda ett barn” och är skriven av Kristina Sandberg. En helt fantastisk bok. Den ändrade på min inställning om hur en bok måste vara skriven. Hela boken är en enda lång tankegång och punkter och komman finns i mycket begränsad omfattning. En mening kan vara en halv sida. Först tyckte jag det var helknäppt men jag vande mig. Maj, huvudpersonen i boken, som födde barnet, föddes vid samma tid som min mamma. Hela berättelsen utspelar sig från mammas ungdom. Det var mycket groggande och mycket ätande och mycket hur tycker andra, passar det sig? och helt uppdelade arbetsuppgifter för män och kvinnor. Jösses så skönt det känns att tänka på att jag är född i generationen därefter. Min generation var den som vände på allt detta. Jag minns väl att min förra man sa att han skulle skämmas om jag skulle behöva skaffa mig ett jobb utanför hemmet. Och visst var jag hemma när sönerna var helt små. Jag stortrivdes med hemmafrujobbet. Jag gillade att sy kläder och brodera och sticka och virka. Det där med matlagning har aldrig varit min grej, men det var ett nödvändigt ont. Det var mycket grytor, kallops, köttbullar, kåldolmar, dillkött och grönsakssoppa och alltid potatis. Gamla svenska rätter som min mamma lagade. Jag minns än hur det var att första gången komma till en kinesisk restaurang i Göteborg. Det var nog i mitten av 60-talet. Jag blev så otroligt förtjust i de där fina lamporna med röda tofsar som hänger ner. Det var väl en himla tur att jag aldrig hittade en sådan i affärerna.

Konstrundan Västra Hisingen 2015

Så var den utställningen över. Två dagar 11-17 måste jag vara fit for fight. Uppklädd och representativ.

En av kapporna på utställningen

En av kapporna på utställningen

Det kostar på men är kul och livgivande. Trevliga människor kommer och går, ger mig beröm som jag lever på länge. Jag tänker, att ställa till med konstutställning kräver egentligen mer än jag orkar med. Jag började de första förberedelserna redan för två veckor sedan. Hade jag varit frisk så hade jag gjort det på mycket kortare tid men nu….. Jag har massor av tid och det här är det roliga som jag behöver ”för att stå ut med skiten”, som Louise Hoffsten sa en gång. Det är verkligen ingen dans på rosor att ha MS. Jag vill så mycket och orkar så mycket mindre. Det ställer stora krav på humöret. Ibland rasar jag och måste lägga mig och vila som om jag vore 99 år som min gamla mamma. Vänta ut kroppen. Hur kul är det när man har så mycket idéer i huvudet.

Raven, akryl

Raven, akryl

Tänk att min gamla skolkompis från 1963-64 i Ljungskile kom och tittade. Och en arbetskompis från åttiotalet och en kusin som alltid ställer upp på allt jag gör. Vi bjöd på äpplekaka och vaniljsås till kaffet och så blev vi hungriga och fyllde på med korv och bröd.
Jag berättade för alla besökare om min mammas ovävda tyger och pappas slipsar som jag sytt kapporna av, visade silversmyckena som låg prydligt på plats i glasskåpen och ledde dem vidare in i vardagsrummet för att de skulle få se mina stora fågelmålningar.

Lördagen gick fort undan. Det kom besökare hela tiden. Men så kom söndagen. Natalia har helt rätt, man kan inte ha vernissage på en söndag, det kommer inga då. Det kom bara 6 pers. Men lyckan var stor när en kvinna från en konstförening ringde och ville köpa målningen ”Raven” som hängde nere på samlingsutställningen i kulturhuset Vingen.

Rutiner är A och O

Nu äntligen har jag fått alla pusselbitar på plats för höstens sysselsättning.

Yoga med Anette Westberg, www.gryningstimman.se

Yoga med Anette Westberg, www.gryningstimman.se

Det tog lite tid på grund av att andra ändrat sina dagar. Yogan ändrades till fredagar och då måste jag ändra vattengympan till en annan dag för jag orkar inte både yoga och vattengympa på samma dag. Så jag bytte vattengympan till torsdagar i stället. Men så visade det sig att jag bara kunde måla hos VSA på tisdagar och torsdagar för de andra dagarna är upptagna med teaterrepetitioner och då kan inte jag stå mitt i alltihop och måla. Så det blev vattengympa på måndagar till sist.
Nu ser höstens program ut så här: vattengympa på måndagar 12-13, måleri 11-15 och yoga 18-19.30 på tisdagar, onsdagar helledig, torsdagar 11-15 måleri och fredagar yoga 9-10.30.

Natalia, VSA´s fantastiska ledaresenpå VSA

Natalia, VSA´s fantastiska ledare

För att kunna hålla uppe humöret och vara glad alla dagar så måste jag ha fasta rutiner med bra sysselsättning, en blandning med träning och roligheter. Och det är viktigt att jag kommer iväg hemifrån. Att träna hemma funkar inte alls. Och det måste vara i grupp eller åtminstone någon som tar emot mig när jag kommer innanför dörren, jag måste ha rätt utstyrsel för att känna att jag är beredd och så måste det finnas någon som visar mig vad som skall göras och också följa upp det som gjorts. Jag är urdålig på att hålla efter mig själv.
Nu den här hösten blir måleriet det roliga. Jag kör alltid med projekttider som avslutas vid en bestämd tidpunkt. Måleriet kommer att avslutas med en utställning på VSA på Karl Johansgatan i Göteborg lördagen den 28 november och tre veckor därefter. Jag brukar ju ha utställning där den 1:a advent men Natalia säger att det är bättre att ha vernissage på en lördag. Då är folk ute och rör sig. Så ni är hjärtligt välkomna.
Så, nu är det färdigplanerat för höstens sysselsättning. Nu är det bara att köra efter almanackan. Inget att fundera över, bara göra det som skall göras. Precis som förr, då när jag hade ett försörjningsarbete att sköta. Jag måste ha den drivkraften annars blir ingenting gjort. Det gäller att hålla humöret uppe annars faller allt.

Hilma utvandrade 1896

Under somrarna åren 2005 till 2010 stod jag och berättade alla dagar om den svenska utvandringen i slutet av 1800-talet för besökare som kom ut till anläggningen Alaska som ligger på Nord Långö strax utanför Strömstad.

Alaska-värdshuset 1930

Alaska-värdshuset 1930

Dessa fem år var en fantastisk tid. Vi, min man och jag, levde med Hilma Wounsch, gift Svedal, som byggde upp anläggningen. Vi skötte hennes trädgård, försökte få byggnadslov att bygga upp hennes värdshus, berättade hennes och utvandrarnas historia, reste till Alaska i USA tre gånger för att forska i hur deras värld såg ut och Göran skrev en bok om allt vi fått fram.

I Hilmas Fotspår En resa till Alaska i Strömstad och i USABoken kan köpas hos www.books-on-demand.com Tel 0498-213360

I Hilmas Fotspår En resa till Alaska i Strömstad och i USABoken kan köpas hos www.books-on-demand.com Tel 0498-213360

En miljon utvandrade, en fjärdedel av den svenska befolkningen. Jag frågade i samband med berättelsen hur många som har släkt eller känner till människor som utvandrat. Det var många som nickade. Alla hade sina egna historier.
När jag jämför med dagens folkrörelser kommer jag att tänka på att ingen som reste ut från Sverige då hade ett så otroligt stort behov av akut hjälp som de har som kommer in till vårt land idag. De flyr från krig och död. Jag vill att ni skall ta del av Alaskaberättelsen, så kan ni själva tänka efter:

”Före 1840 måste de som reste ut från Sverige ställa borgen som säkerhet för sitt återvändande, vilket dessförinnan försvårade en utvandring för de mindre bemedlade. Borgen-tvångets avskaffande 1840 liksom passtvångets avskaffande 1860 släppte emigrationen helt fri. Då Wilhelm Mobergs Karl Oskar och Kristinas förebilder utvandrade 1852 ”drevs” folk att utvandra på grund av att stugan och marken inte räckte till försörjningen.

På båten i väntan på ankomsten i Amerikat 1896

På båten i väntan på ankomsten i Amerikat 1896

I Wilhelm Mobergs Utvandrarna kan man säga att Karl Oskars bror Roberts berättelser och hans broschyr om Amerika lade grunden till längtan bort från Sverige till Amerika, och dottern Annas tragiska död blev den utlösande faktorn som initierade beslutet att utvandra. Efterhand anslöt sig släktingar och grannar till en grupp på 17 personer som utvandrade från Ljuder 1852. Detta var förmodligen en typisk emigrantgrupp på 1800-talets mitt. Emigration var fortfarande ett relativt oprövat företag, och de som utvandrade räknade inte med att någonsin återvända hem.
Under senare delen av 1800-talet förändrades utvandringen och den kom att gå i vågor.
Emigrationsvågorna styrdes förmodligen av en kombination av rationella faktorer som konjunkturer i Sverige och USA och av mer personliga faktorer som brevledes kommunikation mellan den som redan utvandrat och den som fortfarande var kvar i Sverige. Man brukar tala om en kombination av ”push-faktorer”, vilka drev utvandrarna från Sverige och andra länder till Amerika, och ”pull-faktorer”, vilka lockade invandrarna till Amerika. Efterhand blev utvandringen en födkrok för förmedlare (resebyråer), vilka bistod med information och bokning av biljetter.
När Hilma var 26 år bestämde hon sig för att resa till Amerika. Hilma var en tjej av sin tid – folkvandringen på Hilmas tid var stor. Under Hilmas levnadstid utvandrade omkring 39 miljoner människor från Europa. Var fjärde svensk lämnade sitt hemland, alltså 1 miljon, de flesta for till Nordamerika.

MS Norge, Hilma åkte i klass två 1896

MS Norge, Hilma åkte i klass fyra 1896

Man kan fråga sig vad denna jättelika folkvandring egentligen berodde på. En faktor som var direkt avgörande var de förbättrade kommunikationerna. Ångbåten, som kunde ta upp emot tusen emigranter till Amerika på ett par veckor och järnvägen som kunde ta dem vidare i Amerika. Många sökte sig till områden som liknade vårt klimat, Minnesota, Illinois och Chicago.

Liten och rädd för framtiden

Liten och rädd för framtiden

En annan orsak till emigrationen var den stora befolkningsökningen. Europas folkmängd fyrdubblades under 1800-talet, från 100 miljoner till 400 miljoner människor. Den här befolkningsökningen kunde varken näringsliv eller samhälle bemästra. Många var arbetslösa. Jordbruket kunde inte svälja hur mycket som helst. Många sökte sig till städerna för att få jobb inom industrin men industrialiseringsprocessen var långsammare än folkökningen. Det var stor skillnad mellan fattiga och rika, som en följd av arbetslösheten. Förtryck av politiska eller religiösa åsikter var andra orsaker.
Amerika blev en säkerhetsventil. Där fanns gott om jord, rikligt med arbetstillfällen, höga löner, politisk och religiös frihet, ingen social överklass och möjlighet att av egen kraft skapa förmögenhet och välstånd. Förenta staternas yta mångdubblades under 1800-talet efter övertag och köp av landområden.  USA öppnades för kolonisering och under 1800-talet strömmade totalt 70 miljoner människor in. En medveten propaganda från dem som tjänade pengar på emigrationen och omedveten reklam från dem som skrev brev hem gjorde att många lockades över.

Åsa Knide som Hilma på Alaska teatern 2008

Åsa Knide som Hilma på Alaska teatern 2008

De som utvandrade först, under 1800-talets första hälft, var affärsmän eller bönder, som liksom Karl Oskar och Kristina hade det fattigt och svårt, och som genom att sälja företag eller gården fick ihop till biljetten. Något fåtal kunde kanske få resan betald av arbetsgivare, och blev härigenom närmast livegna. Beslutet var alltså livsavgörande, och det var endast ett fåtal av dessa som återvände till Sverige.
De som utvandrade under senare delen av 1800-talet och under 1900-talets början var mestadels arbetare från städerna och landsbygden, vilka genom lån, arv eller eget sparande kunde köpa en biljett. En stor andel, närmare hälften, var kvinnor. Många av dessa återvände, liksom Hilma, till Sverige och fädernebygden.
När Hilma var 26 år (1896) for hon till New York med passagerarbåten SS Norway från Oslo. I New York stannade hon i fyra år och arbetade som hembiträde i olika familjer. De svenska hembiträdena hade gott anseende i de flesta större städerna i USA på den tiden.

Skärgårdsteatern Hilma på Alaska, Hilma och Svedal gifter sig

Skärgårdsteatern Hilma på Alaska, Hilma och Svedal gifter sig

Det amerikanska hembiträdets, the maid’s, jämförelsevis goda villkor med inackordering med eget rum och hygglig kontantlön gjorde det populärt bland svenskorna, som hade gott anseende på arbetsmarknaden. Svenskorna hade rykte om sig att vara perfekta house maids och stod högt i kurs hos amerikanska fruar. En välkänd arbetsförmedlare var Othelia Myhrmans platsanskaffning. Det vanligaste var dock att tidigare utvandrade systrar och väninnor skaffade jobb åt de nyanlända. Ofta reste de ogifta unga kvinnorna i grupp på biljetter som släktingar och väninnor i USA förskotterat. Härigenom uppstod en kedje-emigration, med Chicago, New York och andra storstäder som mål. The Swedish maid blev ett välkänt begrepp i många städer. År 1900 var 62% av USAs 57 000 yrkesverksamma svenskfödda kvinnor verksamma som hembiträden eller servitriser. Tjänsteflickans situation i Chicago har beskrivits på följande sätt: Hennes arbetsdag är från kl. 6 på morgonen till kl. 7 på kvällen. Varje söndags- och torsdagseftermiddag är hon ledig. Julpresenter av dem hos vilka hon är i tjänst, vankas. Någon städja kommer naturligtvis aldrig i fråga.
Detta kan jämföras med det svenska hembiträdets mycket låga status, där hennes tid och krafter var helt i matmors händer med ringa möjlighet till privatliv. Fritiden inskränkte sig till några timmar på söndagen och kökspigan var i princip livegen. Därför var det inte så konstigt att så många kvinnor drömde om ”de obegränsade möjligheternas land”, med en rejäl kontantlön och lediga torsdagseftermiddagar.

 

Guldtackor i banken Nome 1900

Guldtackor i banken Nome 1900

Många hade tjänat ihop en mindre, och i vissa fall en ansenlig, förmögenhet, och den gängse bilden av den återvändande svensk-amerikanen var en lätt skrytsam uppkomling som gick omkring och bräkte på bruten svenska och berättade om sina framgångar ”over there”. Även då jag själv växte upp på1950-talet mottogs berättelser från ungdomar som varit till sjöss eller hade fäder som var till sjöss på samma sätt av oss yngre, med lite beundran och respekt. Världen ”over there” hade fortfarande en speciell lockelse, som förstärktes av böcker och filmer.
Det var säkert helt i sin ordning att Hilma längtade till Amerika, och att hon passade på och uppleva äventyret där, liksom att hon så småningom längtade tillbaka till Sverige och Strömstad-trakten.
Efter de fyra åren i New York hade Hilma lärt sig engelska och sparat ihop till att resa vidare västerut. Hon tog tåget till Sacramento i Kalifornien för att besöka sin farbror Samuel och hans hustru Cornelia. Samuel var kapten på en flodångare som trafikerade Columbiafloden.
Därefter for Hilma till San Fransisco och drev en matservering där under några år. Hon upplevde den stora jordbävningen 1906. Trots att matserveringen gick bra så lockades hon vidare av ryktena om guld i Alaska. Den amerikanska ekonomin hade nått botten några år tidigare och depressionen var utbredd, många hade det besvärligt.
Så plötsligt kunde man läsa i tidningarna: SENASTE NYTT FRÅN KLONDYKE – GULD, GULD, GULD. Hon tog därför båten först till Seattle och därefter vidare antingen via Skagway och järnvägen till Whitehorse och vidare nedför Yukon-floden, eller med båt ända till St Michael vid Berings sund och vidare uppför Yukon-floden till Dawson, centralorten i det område som kallas Klondyke.

The three lucky swedes står som välkomstmottagning i Nome

The three lucky swedes står som välkomstmottagning i Nome, Alaska

Guldruschen i Dawson varade bara i ett år, så Hilma kom för sent och drog vidare. Ensam med bössan i handen och det nödvändigaste ägodelarna i ränseln styrde hon kosan mot ishavskusten västerut, där de rikaste fyndigheterna skulle finnas. I mer än tio år levde hon där som alla andra guldgrävare och försörjde sig på jakt och fiske och av det guld hon fann.
Hur Hilma hade det i Alaska har hon berättat sporadiskt om, bland annat om hur hon skrämde bort björnarna som ibland strök runt hennes koja genom att slamra med bleckburkar som hon hängt upp i träden med hjälp av linor. Hon färdades miltals i jakten på nya fyndigheter. Många funderar nog hur hon kunde klara sig, speciellt vintertid då temperaturen ibland går under -30oC, och ibland hängde nog livet på en skör tråd. Även om hon ofta var helt ensam, så hjälptes säkert guldgrävare åt om det knep, och en gång blev hon räddad an eskimåer, även om hon inte tillstod detta själv, utan snarare berömde eskimåernas goda kaffe. Även rödrockarna hjälpte henne ibland när hon var illa ute. Hon överlevde dock och lyckades även att spara lite för framtiden.
Historien fortsätter. Hilma återvände hem och byggde upp sitt eget Alaska för pengarna hon fått med sig. Hennes valspråk som finns ingraverat på hennes gravsten var ”Don´t worry”

 

Flyktinghjälp

Hela världen brinner. Och här sitter jag. Jag kan så himla mycket, men min kropp orkar inte alls det jag vill. Jag läser i GP och jag ser på TV och hör på radion om allt som händer. Den där lilla treåringen som spolats upp på stranden tog skruv. Jag känner i hela kroppen att det gör ont. Och hur ont gör det inte då i den där pappan som blev ensam kvar av sin familj.

Ett tungt bärande, klättring Chilcoot Pass 1898. 1 miljon svenskar gav sig iväg för att få en bättre framtid

Ett tungt bärande, klättring över Chilcoot Passet 1898. 1 miljon svenskar gav sig iväg företrädesvis till USA för att försöka skapa sig en bättre framtid

Om jag var frisk…Jag undrar om jag fattat då och agerat. Antagligen hade jag suttit på min revisorsstol fortfarande och jagat timmar att debitera. Jag hade sagt: jag måste ju försörja mig. Alltid något att skylla på. Inte jag – någon annan. I alla fall inte just nu. Nu har jag inte tid. Tid är det enda man har säger Bodil Jönsson. Det är det enda man helt kan bestämma över själv. Och jag har ju tid, i massor, sedan jag blev sjuk och pensionerad. Men jag är duktig att fylla den.
Jag funderar vidare under tiden jag förbereder för utställningen för Konstrundan om två veckor. Hela verandan och vardagsrummet skall göras i ordning för att vara representativa utställningslokaler. Jag flyttar grejer hit och dit. Kollar att det ser bra ut när folk kommer in från det håll där pergolan är. Skåpet med silvret flyttar jag på ett par gånger innan jag är helt nöjd.  Och kapporna och jackorna bestämde jag mig till sist för att ställa så att målningen syns direkt när man kommer in. Väskorna får hängas upp eller läggas på biljardbordet. Vardagsrummet fylls med fågelmålningar och så skall videon, som skall visa bildspelet, funka. Prislistor, visitkort och konstnärspresentationen, så de vet vem jag är, skall skrivas ut. Det här blir den sista utställningen med det materialet. Jag har börjat måla med helt ny teknik nu och den passar inte in med det som är klart sedan tidigare.
Jag tänker på treåringen. Inte fler. Men där kan jag inte hjälpa till. Bara med pengar i så fall och det känns lite tomt. Jag kanske kan rycka in med idéer.

På väg till Amerikat 1898, ut från fattigdom, religiös förföljelse mm

På väg till Amerikat 1898, ut från fattigdom, religiös förföljelse mm

Kanske kan jag stöta på SVT om en sådan där gala de brukar ha för behövande människor där de samlar in så mycket pengar. Det slår mig att det finns massor av tomma hus överallt där flyktingarna skulle kunna flytta in ett tag. Mamma, som skulle behöva sällskap, har fyra sovrum och ett litet hus bredvid stående helt tomt. Men hon kanske inte gillar att få in främmande människor i sitt hem. På vägen till golfbanan ser jag flera hus övergivna och tänk alla sommarstugor som inte används under vintern. Och alla övergivna bondgårdar. Det skulle behövas en inventering av allt som finns. Eller ett telefonnummer dit folk skulle kunna ringa och anmäla vad de har att hyra ut för en billig penning nu när det ändå står tomt. Jag tänker också på all mat som slängs på restaurangerna och på att vi slängde fem säckar med kläder för två veckor sedan i UFF´s klädcontainer. Det var innan jag förstod att jag kanske kunde ge dem till flyktingar. Jag hoppas att UFF ser till att de kommer till användning hos någon som verkligen behövde dem. Nu blir det snart vinter och kallt så allt som värmer behövs.

Så här mycket mark och övergivna hus har vi i Sverige också. Så kom igen nu. Ge plats till alla som behöver tak över huvudet ni som har plats över

Bilden är från USA i slutet av 1800-talet. Husen står kvar än. Vi har massor av mark och tomma hus här i Sverige också. Så kom igen nu. Ge plats till alla som behöver tak över huvudet ni som har plats över.

Oljemåleri

Lionsutställningen i våras

Lionsutställningen i våras

 

Nu äntligen har jag kommit igång med mitt måleri. Det tog tid. I våras började jag måla på ett nytt sätt och med olja. Det var omvälvande. Jag gillade det inte alls och är inte hundra på att jag gör det nu heller. Olja är så kladdigt. Färgen sitter överallt och det luktar terpentin i hela huset. Natalia tycker att det luktar gott. Kanske kommer jag också dit en dag. Men inte än. Och så går det så sakta. Jag målar lager på lager. Det tar aldrig slut. Jag måste vänta tills tidigast nästa dag innan jag kan fortsätta på samma målning. Det blir så planerat och jag som gillat intuitivt måleri. Det blir inte alls särskilt intuitivt med olja. Trots allt motstånd i mitt huvud känner jag att det triggar mig. Det är intressant att se vart färgerna tar vägen.

Konstrundan Västra Hisingen 18-19 september 2015

Konstrundan Västra Hisingen 18-19 september 2015

Dagen efter så har de ändrat färg och målningen har liksom mognat. Så är det inte med akryl. Det som sattes på duken är vad som blir i slutet. Det känns lite plastigt jämfört med olja. Oljan lever och styr själv. Jag har tio påbörjade målningar som står hos VSA, den lilla konstföreningen där jag målar med Natalia som stöd. Igår dömde hon ut mina kinesiska färger. Pigmentet duger inte. Så jag var iväg och köpte ett helt set med färger. Det gäller att satsa om man nu skall göra nå´t. Halvdant är inte min melodi. Projekt är vad som gäller, helt och fullt. Jag har tid på mig fram till utställningen på VSA den 1:a advent och tre veckor framåt. Den 1:a advent bjuder vi på glögg och pepparkakor och jag berättar om mitt arbete.

Kapprojektet Jeanmari

Kapprojektet Jeanmari

Om drygt två veckor, den 19-20 september skall jag vara med i Konstrundan Västra Hisingen. Eftersom jag kom igång så sent så kan jag inte ställa ut det nya som jag håller på med. Nu kommer jag att visa några målningar men mest silverarbeten och textil från projektet Jeanmari, se hemsidan www.jeanmari.se. Varorna kommer att säljas till reducerade utställningspriser. Jag hoppas det kommer riktigt många och som vanligt, om det blir fint väder, så bjuder vi på nygrillad korv eller hamburgare under pergolan i trädgården. I kulturhuset Vingen vid Amhults torg ställer alla ut ett av sina alster. Där kan man välja vilka utställare man vill hälsa på. Alla ställer ut i sina egna ateljéer runt om på Hisingen.

Raven, akryl Pris: 2.500:-

Raven, akryl Pris: 3.000:-

 

Handikappad tillvaro

Jag vaknade tidigt. Pigg efter att ha sovit mest hela natten. Det är en stor lycka att fortfarande Sifrolen funkar. Det börjar nog närma sig den dag då kroppen vant sig vid Sifrolen också och elstötarna i vänsterbenet kör igång som förr. Men det är skönt så länge det varar.

Verandan min älsklingsplats

Verandan min älsklingsplats

Jag vaknar och går mot toa. Ljuset har kommit, det blåser och är molnigt utomhus. Båda dörrarna ut till verandan står helt öppna. Det är inte riktigt lika isolerat där som här inne. Jag känner lite svalka. Bougainvillean blommar fortfarande för fullt, men alla blommorna på doftrankan har fallit av. Jag kommer plötsligt att tänka på samtalet igår. Mannen, vars fru också har MS hade ramlat och brutit armen. För några år sedan var det lårbenshalsen. Båda närmar sig åttio år. Han pigg som attan och efter vad han berättat var hans fru inte lika levnadsglad. De bor i en paradvåning nära Götaplatsen. Hon vill in i en handikappvänlig lägenhet men det vill absolut inte hennes man.

Vår blomsterträdgård

Vår blomsterträdgård

Han vill heller inte att hans fru skall ha rullstol. Han säger att då kommer hon ju aldrig att röra sig. Jag berättar att jag börjat spela golf. Jag vill vara självständig, göra saker själv, så jag har både elmoppe och plats för den i bilen. Han säger att hon gör ändå inget själv, hon går inte en meter utan att hennes man är med och någon stor bil blir det inte tal om. Han berättade: ”När hon bröt armen så kom vi överens om att hon skulle in på ett korttidsboende. Jag  orkade inte längre sköta allt, gå upp på natten när hon behövde kissa och klä på och av morgon och kväll. Vi kom in i ett vitt kalt rum. Där skulle hon vara den närmaste tiden. Hon fick larm runt handleden. Hon larmade för att be om ett glas vatten och efter tio minuter kom en kvinna in och frågade vad hon ville. Eter ytterligare tio minuter kom kvinnan in med en liten plastmugg fylld med vatten”. Han fortsätter att berätta: ”Jag frågade om det alltid skulle ta tio minuter innan man fick kontakt för att få hjälp där på korttidsboendet. Ja, svarade kvinnan, det här är inget servicehem”. De åkte hem.
Nu lever hon där inne i sin paradvåning med alltför många Treo comp, tycker hennes man, för att stilla värken efter armbrottet och också efter lårbensbrottet som aldrig blivit bra och hon kan aldrig ta sig ut utan att hennes man hjälper henne ner till bilen. En gammal hiss med en hissdörr som är supertung att öppna och många många trappsteg innan hon är nere på gatan. Jag förstår att hon vill in i en handikapplägenhet. Men det vill ju inte han.

Amerikanska blåbär i vår trädgård

Amerikanska blåbär i vår trädgård

Jag tänker på hur det skulle kännas för henne att vakna i mitt lilla enplanshus där dörrarna står vidöppna ut till verandan med en blommande bougainvillea och just nu, när jag kommit igång med måleriet, en stark doft av terpentin. Från verandan löper en spång bredvid dammen som leder ut mot vägen. Man kan plocka några bär när man passerar busken med amerikanska blåbär och strax därefter mitt emot syrenhortensian stanna till vid björnbärsbusken och norpa några bär innan rullstolen far ut på vägen igenom nyponhäcken som fortfarande blommar och doftar ljuvligt.