Yoga-andning

Så härligt att yogan startat igen. Jag var där första gången för den här vårens omgång idag. Jag kände ett härligt lyckorus när jag höll på med övningarna. Hela kroppen var så stel efter all långledighet. Jag förstår inte hur andra klarar sig utan att sträcka ut kroppen. Det känns som om kroppen vaknar när jag gör yogaövningarna.

Vi brukar ofta börja säsongens övningar med att andas. Redan där känner jag uppvaknandet. Vi ligger ner och andas normalt och räknar andetagen. Jag kommer till 13 stycken. Efter att ha gått igenom hela kroppen och medvetet känt av varje del, så ligger vi ner och djupandas. Djupandningen i yogan är speciell. Man skall fylla hela magen, sedan fortsätta och fylla hela bröstet och känna att luften kommer ända upp till nyckelbenen. Utandningen är kraftfull och avslappnande. Djupandningen håller på i några minuter.
Därefter gör vi samma räkning av de normala andetagen. Efter övningen med djupandningen så blir andetagen mycket färre, bara 7. Avslappningen blir än mer avslappnad.

Annette Westberg

Annette Westberg

Nu börjar vi mjuka upp ryggraden. Vi sitter i skräddarställning. Vid inandning böjer vi framåt och svankar med ryggen och vid utandningen böjer vi bakåt och kutar ryggen. Överkroppen böljar fram och tillbaka över sittbenen i takt med andningen. Huvudet skall vara stilla och bara åka med fram och bak. Vi byter till klippställning, alltså vi sitter på benen med fötterna bakåt, och gör samma ryggövning i takt med in- och utandningen.

Nu skall bröstet mjukas upp. Vi sitter kvar i klippställning och håller armarna på axlarna. I takt med andningen vrider vi armbågar och huvud till höger och vänster under några minuter. Alltid i takt med andningen. Avsluta övningen med att vrida axlarna runt i cirkel, framåt, uppåt, bakåt och neråt. Andas in när axlarna dras fram och andas ut när axlarna förs bak.

Nu skall nacken mjukas upp. Sitt i skräddarställning. Vrid huvudet supersakta, supersakta runt. Börja med sänkt huvud, drag det sedan sakta mot höger sida, uppåt och bakåt. Låtsas som om du ritar en stor cirkel med näsan.

Sitt kvar och mjuka till sist upp mittenpartiet genom att låta överkroppen gå runt underkroppen. Underkroppen är stilla och du låtsas att du sitter på en platta som rör sig runt runt.

Ja, jag vet inte min mina förklaringar är så himla pedagogiska. Men jag vill ju så gärna dela med mig av allt detta fantastiskt underbara. Prova så får du se om det funkar.

Nu har jag skrivit ner alla övningarna och hoppas kunna fortsätta varje dag här hemma. Jag känner att min kropp mår så himla bra av yogaövningarna.

Funktionsnedsatt – funktionshinder

En vän skrev:
Hej Britt-Marie!
Jag sitter hemma och läser idag. Nu läser vi en kurs i Specialpedagogik, vilket är väldigt intressant. Jag har lite frågor som jag undrar om du kan hjälpa mig med?
Har du upplevt något funktionshinder (då tänker jag på relation till omgivningen eller miljön), med tanke på din MS? Har det någon gång varit ett hinder för dig att ta dig någonstans?
När fick du besked att du hade MS?
Hur hanterade du situationen när du fick det beskedet?
Sedan har jag fått en fråga som jag har lite svårt att tolka, kan inte du läsa den och säga hur du tolkar den:
/Utgå från definitionerna funktionsnedsättning/funktionshinder och ge exempel på vilka funktionsnedsättningar en person kan ha utan att det blir ett funktionshinder./
Hoppas det är ok för dig att svara på dessa frågor.
Massa kramar från ”Min vän”
Jag svarade:
Hej
Här är vitt och ljust och vackert. Jag syr i uterummet alla dagar nu.

De sista provningarna är de viktigaste

De sista provningarna är de viktigaste

Det är en stor lycka att ha ett så ljust rum att sitta och arbeta i. Den första kappan blir klar i morgon. Jag har bara knappar, knapphål och upplägget nertill kvar.
Så bra att vi får flera proffs på oss sjukisar. Vi har så många friskisproffs i vår vänkrets. Oftast går det bra att hänga med, men inte alltid. Det för med sig bakrus efteråt när jag vill för mycket. Ex. i somras när jag spelade golf. Då gick det överstyr. Det var varmt och jag drack inget vatten alls. Jag dricker inte gärna vatten när jag har svårt för att hitta en toalett. När du kommer in på kapitlet ”inkontinensbesvär” så förstår du det. Jag planerade fel. Allt jag gör måste planeras in i minsta detalj, annars kan det gå överstyr. Trist, men bara att acceptera. Alternativet att inte planera är ett sämre alternativ, då går det åt pepparn oftast.
Definitionerna:
Funktionsnedsättning är själva nedsättningen, ex. mitt ben som hänger ner och som jag inte orkar lyfta utan att det tar all kraft eller att jag inte kan gå mer än i några minuter, så är benen slut. Det är nedsättning av kroppens funktioner.
Funktionshinder blir det när inte kroppen klarar av att göra det man vill. Men om du tänker efter så har alla människor funktionshinder ibland. Jag har ett mantra som jag gärna tänker på när det blir besvärligt: ”En kroppsbyggare kan inte heller dansa som en älva”. Man behöver alltså inte vara funktionsnedsatt (handikappad sa man förr) för att ha ett funktionshinder. Du kan ju inte heller dansa som en älva. Din kropp räcker inte heller till allt som du vill = det blir ett funktionshinder för dig. Men ok, det blir fler hinder för mig, som har en kropp som har fler funktioner än normalt som inte funkar. Jag måste sitta i rullstol om jag skall gå på museum eftersom det oftast blir för långt att gå. Så långt är det inget hinder. Jag har ju rullstolen till min hjälp. Men det blir ett hinder  om det inte finns en hiss, bara en trappa. Eller om dörren till toaletten är för smal, eller om dörren skall dras mot mig och inte kan öppnas med en knapp, man måste resa sig upp och ta tag i handtaget. Det gäller att inte välja den svarta backen om kroppen bara klarar av den blåa. Väljer man den svarta backen så blir backen ett hinder. Väljer man den blåa som kroppen klarar av blir det inget hinder.
Jag har upplevt massor av hinder i miljön, alla dagar över allt. Dörren som inte har knapp upplever jag två gånger i veckan när jag är på gymmet och tränar. Än så länge klarar jag att öppna, men det hade inte gått om jag satt i rullstol. Nu går jag så dåligt så nu är det allt viktigare att få en rullstol till hjälp. Tyvärr är inte bilen godkänd för elmoppen som jag får från Landstinget. Så jag kan inte själv åka in till stan för att handla. Därför handlar jag gärna i Nordby eller på något annat sätt där jag har hjälp av andra. Inte kul alls, men det skall nog kunna lösas framöver på något sätt. Jag vet bara inte hur just nu. Trist, trist!
Jag har mängder med exempel på hinder. Det är min värld. Du kan få följa med mig på en krogsväng i Göteborg om du vill, så får du se.
Vad gäller människor i min omgivning så får jag oftast de hjälper jag behöver med stor vänlighet överallt.
Jag fick MS 1995. Det blir alltså 20 år till sommaren. Det blir en chock för alla som får ett MS-besked. Jag blir ledsen bara jag tänker på det. I vardagen kör man på. Ibland ramlar man ner i humöret. Det gäller att planera rätt. Men att få alla dagar lyckliga är ett stort jobb för oss alla, eller hur? Jag lyckas rätt bra ändå.
Jag vet inte om jag svarat så jättepedagogiskt. Du får ringa om du funderar över mera. Kul att du frågade detta. Tusen kramar//BM

Hej!
Tack så jättemycket! Det öppnade mycket nya dörrar i mina tankar. Jätte bra!!!
Vi hörs av. Massa kramar

Ny film inlagd

Jag syr och jag syr och jag syr. Det blir mycket syende nu. Jag måste  hinna klart fem stycken kappor till den 21 mars.

Utställning på Quality Spa i Strömstad

Utställning på Quality Spa i Strömstad

Eftersom jag sålt några kappor måste lagret kompletteras. Annars blir visningen på Spa-hotellet för kort. Där kommer 150-200 norska kvinnor att sitta och äta middag på kvällen och så skall jag stå på scenen och prata om mina kappor och väskor som mina kära släktingar skall mannekänga med bland borden. Jag hisnar bara jag tänker på det. Men det är bra att utsätta sig för spänning och att spänna bågen. Bättre att lyss till den sträng som brast, eller hur.

Jag har precis lagt in filmen från visningen på kulturhuset Vingen i Amhult, Torslanda i höstas här på min hemsida. Gå in på sidan för videobloggar så ser ni. Ni kan också se den och alla andra bilder på kapporna och väskorna på Jeanmari´s egen hemsida på www.jeanmari.se.

Äntligen vardag

Firandet är över för i år. Det är mysigt att tänka tillbaks på julafton och nyårsafton och allt firande och kalasande tillsammans med nära och kära. Vi brukar avsluta kalasandet på trettondagsafton.

Mangoparfait till efterrätt

Mangoparfait till efterrätt

Förberedelserna pågick i tre dagar. Det tar allt längre tid för vart år som går. Men själva pysslet är också trivsamt när man som vi har gott om tid. Vi bjöd på ostron från havet strax söder om Strömstad och bubbeldricka till entré, jordärtskockssoppa från egen odling till förrätt, helstekt oxfilé med potatisgratäng och mango- och tomatsallad till huvudrätt och sist mangoparfait, varma havtornsbär och vaniljpannacotta med chokladhatt till efterrätt. Det blev lite pyssel, men det var kul.

Egentligen är jag bäst på att njuta av vardagar. Men som vi alla vet så är det viktigt att ha omväxling. Jag brukar säga till mamma att man måste göra annat än att bara gå hemma. Det finns risk för att man blir folkilsken annars. Jag gillar hemmapysslet. I min egen takt. Då klarar jag att göra allt.

Julpyntet plockas bort

Julpyntet plockas bort

Vi plockade bort julgrejerna idag. Det var en pärs. Jag försökte jobba i samma takt som min käre man och det funkar inte. Det går överstyr. Hela huvudet håller på att sprängas och kroppen känns som efter två maratonlopp (jag tror att det måste kännas så). Jag nästan spyr och gråter över att allt är så förbaskat hopplöst. Jag lägger mig i en halvtimma och så blir allt lugnt igen. Jag är som vanligt efter att kroppen återhämtat sig. Det är liksom ett kroppens krigstillstånd som jag inte bemästrar. Men om jag alltid skall avhålla mig från sånt som inte kroppen bemästrar så blir det trist. Jag försöker alltid en gång till och en gång till. Det får vara som det är.

Julen är bortstädad och tygerna är på plats i verandan

Julen är bortstädad och tygerna är på plats i verandan

Nu har alla tygerna kommit på plats igen i verandan och jag har börjat syendet. Så kul. Det var lite segt i början att pussla ihop färger och bitar som passar för varandra, men nu är jag igång. Jag syr så länge det är dagsljus i verandan. Dagarna är så korta. Det blir ju mörkt så tidigt nu på vintern. Startsignalen för kappa 1 har gått. På fredag om 14 dagar skall den första kappan vara klar.

Kappa 1 nästan klar

Kappa 1 nästan klar

Sedan är det start för kappa 2. Den femte och sista kappan skall vara klar före visningen på Spa-hotellet i Strömstad den 21 mars. Då kommer 100-150 norska kvinnor med Sandefjordsbåten till Strömstad för att fira Havfrudagen. Jag skall ställa ut mina silversmycken och kapporna skall visas i en mannekänguppvisning på kvällen under middagen. PUH, så spännande.
Jag blir lite trött på mig själv för att jag hittar på alla dessa upptåg. Efter varje utställning säger jag att nu får det vara nog, nu blir det inget mera. Men det dröjer inte länge förrän jag är på banan igen.

Att vara stark

Jag satt och letade efter ett dokument i min dator och hittade detta. På tal om att vara stark, som jag skrev om i mitt förra blogginlägg så vill jag att ni läser detta med eftertanke.  Å, den är så himla fin:

Marie i föreställningen "Skuggor"

Marie i föreställningen ”Skuggor”

Att vara stark

Att vara stark är inte att aldrig falla,
att alltid veta, att alltid kunna
Att vara stark är inte att alltid orka skratta,
att hoppa högst eller vilja mest
Att vara stark är inte att lyfta tyngst,
att komma längst eller att alltid lyckas
Att vara stark är att se livet som det är
Att acceptera dess kraft och ta del av den
Att falla till botten, slå sig hårt och alltid komma igen
Att vara stark är att våga hoppas när ens tro är som svagast
Att vara stark är att se ett ljus i mörkret
och alltid kämpa för att nå dit

Marie Fredriksson – Anthony

Den dikten gör mig stark. Jag skall läsa den ofta nu inför 2015. Den skall bli mitt ledmotiv för allt jag planerat göra. Tack Marie, du min vän.

Mamma och jag

Å så skönt, äntligen hemma. Jag hade tänkt att vara hos mamma ända tills på söndag, men det sprack. Jag klarade det inte. Skall man kunna ge till andra måste man vara stark själv. Det är bara att inse. Jag är inte tillräcklig stark.
När jag åkte iväg till mamma hade jag planer. Vi skulle baka. Vi skulle laga mat. Jag skulle verkligen se till att mamma skulle trivas och tycka att vi har det kul tillsammans. Jag såg framför mig min mamma som förr. Glad är hon fortfarande och sjunger gör hon också fortfarande. Men jag måste förstå att det är jag som måste dra lasset. Hela lasset måste dras och också mamma. Hon måste passas hela tiden. Det är precis som om jag hade en liten envis femåring. Som kan allt och som vill göra allt själv. Men det blir fel. Äggvitan till marängerna åker i slasken och chokladen bränner vid, ugnen stängs av och har bakpulvret kommit i eller inte? Ambitionsnivån var för hög. Jag orkar inte.

Mamma och jag

Göran och mamma och jag

Jag vaknade i morse och kände att jag fått nog. Jag kände mig ledsen. Jag satte på frukost och väckte mamma. Hon hade klätt på sig på överkroppen i samband med att hemtjänsten kom klockan halv åtta. Jag hade smugit mig in till mamma i mörkret i går kväll och hämtat hennes nerkissade trosor, kalasbyxor och långbyxor och lagt in nytt på stolen. Det låg kvar där jag lagt det. Hon hade på sig de mörklila pyjamasbyxorna. Så dumt av mig att köpa mörklila pyjamas. Det är klart att pyjamasar skall vara rosa eller ljusblå. Annars är det väl inga sovkläder. Mammas ”gula fläcken” gör att hon inte ser. Så när jag säger att hon har på sig pyjamasbyxor känner hon i midjan. Å, javisst, jag måste byta. Men en minut därefter är det bortglömt.
Vi sätter på kaffe och honungssmörgås. Det är det enda mamma äter. Honungssmörgås. Undrar hur Mannerström skulle lösa det problemet. Finns det något som ser ut som honungssmörgås, men som har mer näring? I så fall skulle nog mamma kunna äta det. All annan mat verkar helt kört. Och så punschpraliner och havreflarn. Efter frukosten ser jag att mamma längtar efter sängen igen. Hon säger: vi går väl och lägger oss Britt Marie. Men jag är ju inte 98 år.

Mamma på träningscykeln

Mamma på träningscykeln

Så är det hela dagen. Kaffe och honungssmörgås, TV-tittande en liten stund och så gå och lägga sig. Klockan halv åtta på kvällen kommer hemtjänst och delar ut en insomningstablett. Vi försöker att hålla henne borta från den tabletten så länge som möjligt. Tar hon den så tidigt så har vi andra inte kommit i säng. Då tror mamma att det är morgon när hon kommer upp lite senare på kvällen och ser att vi fortfarande sitter uppe. Då börjar hon att klä på sig. Jag har fullt sjå med att få henne att förstå att det är kväll och att hon kan krypa ner i sängen igen. Hon är som ett fyllo när hon tagit insomningstabletten. Jag avskyr att se min fina mamma som ett fyllo. Hon är visserligen inte så klar i huvudet men hon ser i alla fall inte ut som ett fyllo.
Jag beundrar dessa människor som arbetar med senila gamlingar. Att inse att varken minne eller hygien fungerar som det ska är besvärligt. Mammas kropp är i full vigör. Hon går saktare nu och orkar inte alls lika mycket längre, men hon har egentligen inga krämpor. Ja förutom lite astma, men för det tar hon ”pusten”. Hade hon full koll i huvudet så hade hon kunnat laga maten själv fortfarande och skött sin hygien och tvättat sina kläder. Nu är det illa ställt med sådant. Vi sköter det i smyg. För att inte trampa på mammas integritet. Det är inget som hemtjänsten kan göra, så länge som mamma tror att hon kan sköta det själv. Mamma tror att hon sköter det mesta själv. Ibland när vi tackar för maten, som vi själva lagat, och säger att den var god, så lyser hon upp och blir glad över allt beröm hon får.

Mamma tyckte hon var jättefin i en av mina färdigsydda kappor

Mamma tyckte hon var jättefin i en av mina färdigsydda kappor

Efter frukosten i morse gick jag ner och duschade och packade. När allt var klart för avfärd, gick jag upp till mamma. Då sjöng hon glatt: godmorgon, godmorgon, och föreslog att vi skulle sätta på frukosten. Jag berättade att vi skulle åka till Göteborg. Oj, sa mamma, Göteborg, så långt. Vi kunde ju stanna där, säger hon, hon har ju så stort hus alldeles själv. Gissa om jag får dåligt samvete. Vad gör man? Jag känner att jag slits mellan mig själv och mamma. Därför orkar jag inte ens ringa när jag kommer hem. PUH! När kommer vi till gränsen för när vi skall sluta låta mamma styra. Men vi vet att den dagen som hon hamnar på hemmet så är det slut. Hur skall hon då kunna hitta sitt kaffe och sin honungssmörgås när hon vaknar på natten? Nu hittar hon det utan att ens tända ljuset. Hon ser ändå så dåligt så jag tror inte att hon behöver något ljus. Men jag tycker nog ändå att det börjar smyga på henne att hon vill ha mer sällskap. Att flytta hemifrån och tänka sig att flytta in på hemmet är nog ett för stort steg för henne. Vad gör man? Vänta på att yttre krafter avgör? Men jag vill inte att de krafterna skall bli för besvärliga för mamma. Usch, det är inte kul att bli gammal.