Baklofen och biverkningar

Jag fick det här svaret efter att ha berättat i min blogg om att jag börjat ta Baklofen:

Hej.har Själv provat Baklofen som jag kallar för fyllemedicin…har 10 mg 2x 3 pr. dag och är som en zombi ibland, trött, benen viker sig när jag går, har rullator men vill prova allt och mitt råd är att prova ett tag, de andra besvär du har kan vara en följd av din MS, prata med din läkare om att byta, det finns andra mediciner men alla har en del biverkningar liksom Baklofen, de är jo till för spastitet…
Lycka till

Jag är så himla tacksam över att få respons på mina inlägg från er läsare. Tack, tack, tusen tack. Fortsätt med det snälla ni.

Nu har jag använt Baklofen i ett par veckor. Jag trodde att det skulle hjälpa mot min spasticitet. Jag tycker inte det känns alls bra. Jag tar bara 2 piller per kväll och inga alls på dagen. Min kropp känns som bedövad och jag har svagt ont i huvudet hela tiden. Jag trodde att det berodde på att MSén avancerat eller på allt solsken. Efter att ha fått det här senaste svaret så förstår jag att det är biverkningarna från Baklofen som jag känner. Jag är kass i kroppen, trött, på ett lite bedövad sätt, lite ledsen och har lätt för att falla i gråt. Min balans har försämrats, jag orkar inte med mig själv och har tappat livsgnistan och glädjen inne i mig. Min vänstra hand har blivit mycket slöare liksom min vänstra fot. Det var det som var mest ur spår förut men nu känns det så himla slött – lite väl plötsligt.

Baklofen

Baklofen

Jag skall skriva till min läkare idag och berätta. Tyvärr har jag återigen tappat lusten för mediciner. Jag får nog inse att det där med spasticiteten är ett måste som jag får stå ut med resten av livet. Jag måste lära mig att se träningen på min cross-trainer eller cykeln om nätterna som en bra träning. Att träningen får ske på natten är inte så kul men jag har ju möjlighet att sova på dagen nu när jag är pensionerad

Det är så lätt att skylla på omgivningen när biverkningarna slår till. Jag minns när jag hade klimakteriebesvär i drygt 40-årsåldern. Då var alla taskiga mot bara mig. Nu är jag äldre och förståndigare så nu vet jag att det inte är omgivningen som gör mig bedrövad.

Nu börjar snart alla höstens olika engagemang så jag har inte tid med att gå och må pyton. Det är ju en himla massa roligheter som jag har framför mig. Nu känns det redan bättre, nu när jag bestämt mig för att sluta med Baklofen.

12 svar på ”Baklofen och biverkningar

 1. Hej!

  Jag tycker du ska ringa (inte skriva) till din läkare och dels tala om dina biverkningar och dels fråga hur du ska trappa ner med tabletterna, för att sluta tvärt kan göra att du blir väldigt dålig.

  • Tack, det stärker mig i mitt beslut. Någon nämnde att jag skulle bli sjuk om jag slutade helt plötsligt, men det kan väl inte vara så farligt. Jag har ju tagit bara 2 per dygn. Och sjuk vara jag ju redan under tiden jag tog medicinen.

   • Jag tar tre halva tabletter Baklofen mot Trigeminusbesvär ihop med Fenantoin. Jag går omkring som en Zombi. Jag vågar inte röra fort på huvudet för då riskerar jag att falla
    så dessa båda mediciner stör i viss mån det sociala livet,
    men smärtorna från Trigeminus hålls vid det rimliga.
    Stig Hallgren

    • Hej Stig
     Sommaren går fort och dagarna fylls av en inställning då man inget skall göra för då skall man ha ledigt. Därför har jag inte svarat på ditt inlägg tidigare.
     Baklofen liksom de flesta andra mediciner som jag provat ger mig så stora biverkningar så jag avslutar allt jag får så snart jag känner att det inte känns bra. Hellre ont än dum i huvudet har jag alltid sagt. Men förstås inom rimliga gränser. Dina smärtor kanske är så pass kraftiga så du inte klarar att stå ut. Så illa har det inte varit för mig. Men jag är en jobbig typ för doktorerna. Engagemanget från deras sida är inte det bästa så man måste vara stark för att kunna stå på sig om man skall få någon ändring på sin situation. Och det är inte alltid så enkelt. Försök att vara besvärlig du också, om du orkar.

 2. Nu är ju tråden gammal men eftersom någon annan kanske hittar hit och läser och ser att du skriver att det kan inte vara så farligt att sluta tvärt.

  Jag hoppas du inte gjorde det för då vet du ju själv nu att det inte är någon smart ide.Baklofen är en av många tabletter du inte bara kan tvär sluta äta utan får snällt trappa ut dom tills du inte behöver fler.Det kan slå bakut att på eget bevåg helt sluta med någon tablett. Jag vet själv av egen erfarenhet att det kan vara din död eller nästan iaf.
  I mitt fall var det Tradolan Retard 200 mg som jag under 13 år käkade 400 mg dagligen, och det är en av dom starkaste opioderna. Jag började få krampanfall som var 7 minuter långa både på jobbet och hemma. Gjordes en utredning om jag fått epilepsi men så var det inte. Utan det berodde helt på värktabletterna. Då tog jag beslutet själv att lägga av på en gång vilket jag oxå gjorde, jag blev utskälld av alla läkare och andra som var inblandade runtikring mig.

  Alla pratade om att jag nu riskerade ännu fler anfall och andra sideffekter, men jag sket fortfarande bara i det dom sa. Nu gick det bra för just mig jag kunde jobba vidare och göra allt som vanligt utan att få ens tendens till avtändning (som jag borde ha fått ett rent helvete) men av någon anledning så klarade jag mig utan minsta problem. Däremot så har jag flera bekanta som försökt göra ungefär som jag och sluta rakt av (med många olika preparat inte bara tradolan) och där har resultatet blivit rent hemskt. En kompis till mig la av att äta Iktorivil som hon tog mot epilepsi och det slutade med att hon fick ett anfall redan dagen efter föll och spräckte skallen mot ett element.

  Man ska alltid lyssna till läkarens ordination, jag själv gjorde inte det men kommer att göra hädanefter, varför ska man riskera att någon biverkning/abstinens gör saker värre än det är redan?

  Så alla som läser detta, trappa ut medicin istället för att sluta rakt av. Hoppas blogägaren mår bra idag.

  • Tusen tack för dina kommentarer. De är verkligen guld värda. Jag tyckte det var viktigt så jag lade in det i min blogg. Där går många in och läser. Du är välkommen att titta in i min blogg. Där har jag besvarat ditt meddelande. Jag önskar dig en riktigt god jul och ett gott nytt år

 3. Hej, min sambo tar baklofen 15mg/dag. Han har ovanliga biverkningar som ofrivillig skratt och ryckningar. Undrar om någon haft såna biverkningar.
  Tack för svaret

 4. Jag har en son som sedan några år äter baklofen 10 mg /4g/dag. Han blir bara sämre och sämre. Har ingen kontroll over varken arnar eller fötter. Ha påpekat detta för de läkare som han haft under åren. Verkar helt bort ibland och är jätte trött. Jag har hela tiden trott att det är baklofenen som gör detta men blir bara nonchalerad läkarna. Vad ska jag göra???

  • Detta är verkligen bedrövligt och jag förstår din oro för din son. Jag är ju vuxen och och sjukvården tycker säkert att jag är bångstyrig. Så snart jag mår dåligt av medicinerna startar jag en liten cirkus. Jag försöker hitta information som gör att jag kan besluta mig för hur jag skall göra och alltid slutar det med att jag väljer bort medicinen. Just det du beskriver om att må dåligt och att bli så där oredig i kroppen är det värsta. Jag blev också mycket ledsen eller nedstämd och olustig. Vem vill leva så? Ingen. Så jag har blivit ovän med flera läkare och till och med ”utslängd” ur registret på Sahlgrenska så de kallade mig inte mera. Din son kanske inte orkar men om du orkar så kämpa på. Se till att få pröva andra mediciner. Jag vet ju inte vad han tar medicinerna för men det finns säkert flera som din son kan pröva. Jag har spasticitet på grund av MS och har provat baklofen, lyrika, madoprac, gabapentin och sifrol. Sifrol funkar superbra men jag måste vara försiktig så jag inte vänjer kroppen vid för stora doser för då bli det säkert kört igen. Jag tar en kvarts tablett fyra gånger om dagen av den svagaste sorten. Och det är inte enligt läkares ordination utan efter vad jag själv tycker passar just mig. Så mitt råd är: fortsätt att kämpa på tills din son får en medicin som han kan må bra av. Hör gärna av dig igen om du har lust.

 5. Har läst med stort intresse vad som skrivits. Har själv MS sedan 30 år tillbaka. Har också prövat det mesta och lagt ner det. Kör nu bara egen gymnastik och hård massage ben o fötter. Går ca 3000 steg varje dag med dubbla kryckor varje dag. Mår trots allt ok. Många säger att dom inte ser mig som sjuk o det är kul att höra.

  • Jag blir nyfiken på det där med hård massage ben och fötter. Vad hjälper det för?
   Att träning ger mycket, det är jag bombsäker på. Det är säkert en av orsakerna till att jag kan hålla uppe humöret och att jag fortfarande klarar att gå. Men 3000 steg, det är beundransvärt.
   Jag ser det som att jag lever med MS men jag ser mig inte som sjuk. Tyvärr börjar MS-en ta över allt mer i min kropp, som inkontinens och njurproblem. Känseln i underlivet blev nedsatt vid ett skov. Därför kände jag inte av urinvägsinfektionen i tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.