Vegetarisk kost

Stel och superont i hela kroppen lyckades jag ändå komma igång så att jag blev klar i tid för kursen i vegetarisk matlagning. Vi startade klockan 11. Sex pers samlades i den lilla lokalen hos Alina. I vanliga fall har jag målat där när jag varit i den lokalen. Nu var alla stafflier bortstuvade och bord var framställda i båda rummen. Det var Alina själv och Linda som skulle leda kursen. Linda var högskoleutbildad i bl.a vegetarisk måltidskunskap och har varit vegetarian i drygt 20 år. Det var två personer som också varit vegetarianer i en massa år och så var det jag och en kvinna till som var ganska oerfarna i vegetarisk matlagning. Jag ville lära mig att laga den sortens mat. Inte bara sätta fram en massa grönsaker på bordet, utan verkligen lagade rätter. Jag är så himla trött på att sitta på toa och krama ur skiten. När jag äter kött så är jag stenhård i magen. Det kommer liksom inte ut. Och dessutom blir tarmarna alldeles uppsvullna när jag äter bröd eller för mycket mjölkprodukter. Och efter en chokladbit med för mycket fett så får jag jätteont. Kroppen, kroppen, kroppen. Hela tiden måste jag hålla på med hur kroppen mår. Det är än det ena eller det andra. Varenda dag. Tänk varenda dag. Att tänka på kroppens signaler. Då gäller det att lära sig att hålla käften. Skulle jag säga annat än: jo tack det är bra, när folk frågar. Det skulle bli en lång utdragen pina för de som orkar lyssna om jag började berätta om alla min krämpor.
Jag läste idag i GP om hur Mankell har det med sin cancer. Han skriver om tröttheten. Bara i två timmar om dagen orkar han att skriva. Sedan är han trött och måste vila. Ja precis så är det. Men jag har ett problem till. Jag orkar inte att acceptera att jag blir trött efter två timmar. Så jag kör på. Jag skiter i bakruset som kommer som ett brev på posten efteråt. Homeopaten Beckerdal säger att jag har ett bra immunförsvar. Det tror jag på. Jag lever så som om jag var frisk i så stor utsträckning som möjligt. Och kör på.
Vi började matlagningen med att laga två stycken soppor, en klar och en passerad. Vi njöt av de supergoda sopporna och pratade om hur vi har det, litet av varje. Sen tog vi tag i nästa steg. Vi lagade en rotsakskaka, bönbiffar, linsbiffar, senapsqorn med grönsaksfärs och tomatsallad. Fy tusan vad jag gillar vegetarisk mat. Det känns så skönt magen och är så himla gott. Vi slutade måltiden med vegansk morotskaka. Den var fantastiskt god. Jag antecknade alla detaljer på recepten, så nu känner jag att det är möjligt att åtminstone fixa de rätter jag lärde mig på kursen. Och dessutom fick jag goda råd om vad jag skall använda för varor i stället för allt det glutentyngda som finns att köpa idag. Vi får väl se hur det kommer att gå. Det blir inte lätt för mig som aldrig varit särskilt intresserad av matlagning. Men vem vet. Med en bra mage kanske också intresset för bra mat växer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.