Britt Marie Skogh – Dave

En kroppsbyggare kan inte heller dansa som en älva

Britt Marie Skogh – Dave

Biverkningar i Sifrol

Nu har jag tagit min nya medicin mot elstötarna i benen. Som vanligt tycker jag det verkar ok. Det har jag tyckt med alla de andra jag tagit också. Men tyvärr har det strandat vid att jag valt bort medicinen p.g.a att biverkningarna blivit för svåra. Jag brukar märka dem efter en knapp månad.
Av en tillfällighet gick jag in på en sida där en läkare hade uttalat sig om Sifrol. Det var ingen upplyftande läsning:

Biverkan av Sifrol eller inte?
Johan von Schreeb
med dr, specialist i allmän kirurgi, kliniskt verksam på Aleris, Sabbatsbergs sjukhus
Johan.von.Schreeb@ki.se
o En patient sökte mig i dag. Han klagade på en massa olika besvär. Jag blev inte riktigt klok på symtomen, de hängde liksom inte ihop. Kirurgen i mig försökte spalta upp besvären för att förstå om det möjligen fanns någon kirurgisk åkomma bakom, något som kniven skulle kunna bota.I förbifarten nämnde min patient att han nyligen börjat ta en medicin för »myrkrypningar i benen«. Varför inte? tänkte jag och surfade in på Fass.se för att kolla om det fanns några biverkningar av hans nya medicin, Sifrol. Alltmer förundrad läste jag:

»Följande biverkningar kan förväntas vid behandling med SIFROL: onormala drömmar, minnesförlust, beteendemässiga symtom på störd impulskontroll och tvångsmässiga symtom som hetsätning, tvångsmässigt köpbeteende, hypersexualitet och patologiskt spelberoende, förvirring, förstoppning, vanföreställningar, yrsel, dyskinesi, dyspné, trötthet, hallucinationer, huvudvärk, hicka, hyperkinesi, hyperfagi, hypotension, sömnlöshet, störningar av libido, illamående, paranoia, perifert ödem, pneumoni, pruritus, hudutslag och annan överkänslighet, rastlöshet, somnolens, episoder av plötsligt insomnande, synkope, synförsämring inklusive diplopi, dimsyn och nedsatt synskärpa, kräkningar, viktminskning inklusive minskad aptit, viktökning.«

Jag kliade mig i huvudet medan jag funderade på hur jag skulle tolka denna parad av »biverkningar«. Efter att ha uteslutit farliga orsaker till min patients symtom kom vi gemensamt fram till att hans besvär nog ändå kunde vara biverkningar av medicinen. Han verkade nöjd, vi skakade hand. På vägen ut påpekade han att han ändå skulle fortsätta ta Sifrol! Kvar blev jag med mina funderingar kring Sifrols biverkningar: Hur ska man tolka dem?

Jag har varnat min man och bett honom säga till mig om jag börjar verka knäpp på något sätt under de närmaste veckorna. Än så länge är det bara en stor lycka att äntligen få sova på nätterna. Det tänker jag njuta av så länge jag kan.

10 svar på ”Biverkningar i Sifrol

 1. Herregud — B-M. Hur kommer detta att gå. ??med alla dessa biverkningar. De har garderat sig – Läkemedelsverket . Du vet att jag är skeptisk till läkemedel – men vad är det Du ska ta till för att få sova? Gick det inte bra med voltaren?!Det skrev Du en gång! Hej, hej!!

  • I min värld måste man prova sig fram hela tiden. Läkemedelsföretagen använder oss som provoffer och läkarna går i deras ledband och blir jättesura när jag sätter emot. Men min ork är inte slut riktigt än. Jag skall försöka hitta en MED-specialist. Men var?

 2. Hej.
  Intressant information gällande Sifrol . Ja biverkningslistan var lång, har inte kollat biverkningarna tidigare då jag är mer eller mindre tvingad att ta Sifrolen pga av min starka restless.
  Den fungerar mot just restless, har dock stora svårigheter med sömnen och sedan ett par år med klåda och hetta i handflatorna.
  Så länge jag är ”igång” och gör något känns det inte men så fort jag sätter mig stilla börjar det klia och hetta.
  Har sedan en tid provat med en iskall vatten hink som jag sitter med händerna i vilket fungerar men får till följd iskalla händer.
  Nattsömnen är fortfarande ett problem har nyss börjat ”stoppa in” lite sömnpiller för att få till lite ordnad sömn.
  Har provat ca 40-45 naturpreparat finns några som hjälp lite men inte så mycket att jag har fortsatt.
  Sömnproblemen har jag haft de senaste 20 -25 åren.
  Sifrol har jag använt de sista 10 åren, provat några andra preparat också men hittills har Sifrolen fungerat bäst under natten, har mycket stark restless.
  Min fundering nu är om det är Sifrolen som är boven till ”handproblemet”???
  Någon som har erfarenhet ??
  Läkarna är mer frågande än jag.
  Kent.

  • Oj Oj, det var illa. Jag har aldrig haft klåda och hetta i händerna som väl är. Men hästsparkarna i benen fortsätter. Sist jag var hos läkaren fick jag veta att det inte alls var restless legs som jag har och därför skall jag inte använda sifrol. Jag skall använda baklofen sa doktorn. Det hjälper inte alls och jag blir lätt nedstämd. Restless legs eller inte, det är något i benen som gör att det värker stötvis, som elstötar. Jag löser det så gott jag kan och kommer ett tag till att fortsätta med Sifrol och kompletterar numera med Alvedon. Det funkar så pass bra att jag känner mig utsövd efter att ha legat till sängs i upp emot 10 timmar. Så nu är mina dagar lättare.

  • Jag är övertygad om att sifrol är boven bakom dina biverkningar, för jag har haft samma biverkningar som du av just sifrol,mitt råd är att trappa ner långsamt och börja ta magnesium och D-vitamin i högsta tillåtna dos, jag tar 3x högsta rek dos+6gram c-vitamin om dagen mot Parkinsons, och jag har aldrig mått bättre än nu! Tar nu bara levodopa var 3:e timme och nattsömnen är bra! Mvh Ari

 3. Jag har använt Sifrol ett år pga myrkrypningar i benen men på sistone fått svåra besvär av halsbränna kan det bero på medicinerinen 1.5 Sifroltablett 0.18mg

  • Oj, det var inte bra. Jag har inte märkt några som helst biverkningar. Men som alltid så blir jag inte förvånad när det med all säkerhet kommer en dag. Jag är jätteförsiktig med att ta pillrena. Jag tar bara högst 1½ /dygn någon gång emellanåt. Det är när jag blir allt för trött på att aldrig få sova. Normalt blir det bara ett piller per dygn. Och det hjälper inte helt. Då blir det mycket träning på cykeln i vardagsrummet på nätterna och/eller mycket stretching. Jag hoppas biverkningarna håller sig borta ett tag till på det sättet.

 4. Hej!
  Det här var en intressant sida att läsa eftersom jag också har stark restless legs och har ätit Sifrol i många år och har nu fått ett konstaterat spelberoende som biverkan av medicinen.
  Jag har anmält skadan till Läkemedelsförsäkringen AB.
  Samtidigt har jag bytt medicin och får numera Tarqinic ( svag dos av morfin) som skrevs ut av specialist på restless legs hos Sollentunahälsan i Stockholm, av läkare som nu gått i pension. Numera får jag medicinen utskriven av Neurologon i Uppsala. Medicinen hjälper bra mot restless legs.

  • Tack så mycket för det svaret. Jag är livrädd för att råka ut det det du just talar om. Nu har jag noterat det och kommer att ta upp det med min läkare, tack än en gång

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.