På Hjälpmedelscentralen för att prova elmoppe

Idag har jag varit hos Hjälpmedelscentralen i Mölndal tillsammans med min arbetsterapeut Raija. Jag går allt sämre nu och jag klarar inte att lyfta min lilla elmoppe ur och i bilen själv och landstinget går inte med på att skaffa en lift för min moppe, eftersom de bedömer att den är så osäker.

Bora Standard Invacare

Bora Standard Invacare

Vi var där för att prova ut en rullstol. Först ville de veta vad jag skulle ha den till. Skulle jag ha den inomhus eller i skogen, på shopping i affärerna eller till vad? Jag sa att det viktigaste för mig är att kunna ta mig ut från Torslanda. Jo, en permobil går 6 mil, men jag vill inte köra permobil in till stan. Jag har en bil och handikappkort. Jag vill kunna åka till mina olika träningar,  gå på museum, ta en promenad i Trädgårdsföreningen eller gå på stan och shoppa när det passar mig. Jag fick provköra en elmoppe med tre hjul. Det var den minsta de hade. Vi mätte hur hög den var när den var helt nerfälld. Och så gick vi ut och mätte hur hög öppningen var på min Volvo V-50. Det sprack med flera decimeter. Jag kände hur besvikelsen steg i min kropp.

Körs med joystick och kan fällas ihop

Körs med joystick och kan fällas ihop

Jag tycker det är knäppt att ingen kunnat fixa elmoppar som kunde fällas ihop bättre än så. Då kom kvinnan på Hjälpmedelscentralen på att det fanns rullstolar utan styre som kunde fällas ihop mera. Hon tog fram en med fyra hjul och som styrs med joystick. Just det hade ingen tänkt på tidigare. Jag satte mig i stolen och kände direkt att det här var superbra. Vi gick ut och jag provkörde på provbanan utanför huset. Jag körde uppför en brant backe utan problem. När jag skulle nerför kändes det som om jag var på Liseberg. Då kunde man ställa om stolen så att den lutade bakåt. Det blev jättebra. Jag körde över olika sorters underlag för att känna hur det funkade. En bit var kullerstensbelagd, en annan hade grova lösa stenar och sedan skulle jag över en kant. Allt kändes bra och mycket säkrare än den lilla elmoppen som jag har nu.

Min lilla trehjuliga elmoppe

Min lilla trehjuliga elmoppe

Jag fick med mig ett papper som jag skulle skicka till min läkare. Raija måste ha underlag som sa att jag inte har några medicinska hinder för att köra en eldriven rullstol, att jag inte hade några kognitiva problem och att jag har bra syn. Det skall bekräftas av min läkare.
Sedan skall Raija ta kontakt med AutoAdapt angående liften. Rullstolen är så tung så den måste lyftas in i bilen med en lyftkran. Om det funkar tillsammans med rullstolen vi tittat ut så är det bara för Raija att beställa. Bara och bara. Det tar säkert sin tid. Men jag är jättenöjd och ser fram emot att kunna få full frihet till mina shoppingrundor.

2 svar på ”På Hjälpmedelscentralen för att prova elmoppe

  1. Intressant! Jag har köpt en liten elmoppe som liknar din. Den går ta isär i 3 delar. Ganska ok men krånglat väldeliga, strömmen far hela tiden så jag får reka med nyckel, då går den ett tag igen. Vi skruvade bort en del på styret som jag nu hoppas få skicka in till BLIMO som företaget heter. Garantin gick ut i juni men jag hoppas att de hjälper mig ändå.
    Jag frågade min arb.terapeut om en hopfällbar rullstol (Hans Sjöberg hade en lika liten och nästan lika lätt som en ”vanlig”, men jag vet inte var han fått tag i den; den var ruskigt vinglig men sånt kanske kan åtgärdas.) men hon sa att man bara fick ETT fordon; antingen en 3- hjulig elmoppe som jag har eller en elrullstol. Intressant höra om man kanske kan köpa en själv om den inte är svindyr. Det är roligt, som du skriver, om man kan följa med på olika event.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.