Tisdag hos mamma

Jag steg upp klockan åtta. Då satt mamma redan vid köksbordet och hade dukat fram tre kaffekoppar, bröd, smör, honung och ost. Hur man gör kaffe har hon glömt bort. Jag fixar kaffe och mannagrynsgröt och så en honungssmörgås förstås. Grötklicken var inte stor, mer som en fågelskit, med en klick hallonsylt ovanpå och så gräddmjölk. Mamma har magrat så  mycket så hon behöver grädde. Hon blir riktigt nöjd när jag applåderar över att hon ätit upp all maten.

Mamma i köket

Mamma i köket

Anne-Mette från hemtjänsten kommer vid halv nio och ger mamma ögondroppar och pust och Levaxin. Det är de enda medicinerna som mamma behöver. Hon är pigg och glad alla dagar. Förr fick hon sömntabletter för att kunna sova. Hon blev knäpp. Hon gick upp på kvällen och på natten och uppförde sig som ett fyllo. Det var superjobbigt att se sin mamma som en fyllehund. Vi kom överens med doktorn att mamma bara skulle få Alvedon i stället. Mamma visste ju inte vad hon fick så hon sov lika bra med Alvedon. Nu har vi tagit bort Alvedonen också och vi kan inte se att mamma behöver något alls längre. Jag brukar tänka på dem som bara har sjukvården att förlita sig på. Det skulle i alla fall inte funka för mamma. Vi håller stenkoll på allt som händer med mamma. Det vet hemtjänsten, så de hänger på och talar gärna om och föreslår olika förbättringar.
Efter morgonnyheterna är det dags för vila. Jag har kommit överens med Anne-Mette att mamma skall badas när Anne-Mette återkommer vid elva.
Jag förbereder mamma  på att hon skall bada sedan. Mamma vill inte och säger att hon bytte kläder igår. Jag har sett att min lillasyster lagt fram kläder på stolen i badrummet och jag känner att mamma luktar kiss.
Hemtjänst har föreslagit att mamma  skall ha speciella inkontinenstrosor i stället för blöjorna. Så jag ringer till sköterskan på vårdcentralen. Sköterskan tycker det verkar bra. Hon skall beställa så det kommer en leverans till mammas dörr.
Jag ser att inkontinensblöjorna kommit sen jag beställde i förra veckan, men ingen näringsdryck. Jag ringer till ONE-Med och beställer. Mamma vill ha alla sorterna, skogsbär, aprikos, choklad och vanilj.

Mamma jobbar i trädgården

Mamma jobbar i trädgården

Och så var det hörapparaterna. Mamma förlorade hörseln för många år sedan. Hon är gammal skytt och tog flera utmärkelser inom bilkåren. Hörseln har blivit mycket sämre med åren och hon hör så gott som ingenting utan hörapparaterna. Nu funkar den vänstra inte så jag ringer till Monica på kommunens rehab och berättar. Monica lovar att komma i morgon för idag skall hon till Koster och det tar hela dagen. I morgon klockan elva skall hon komma och se över hörapparaterna som mamma har nu. Jag frågar om mamma kan få ett par extra. Det är jättejobbigt när de gamla försvinner och vi letar överallt titt som tätt. Monica lovar beställa en tid på hörcentralen. Det blir nog i september, säger hon.
Klockan närmar sig elva och jag fyller varmt vatten i badkaret. Snart kommer Anne-Mette och mamma skall bada. Mamma vill inte men vi lyckas övertala henne. Mamma kollar att vattnet känns ok. Anne-Mette klär av mamma och med bara lite stöd lyfter mamma det ena benet och sen det andra och kliver ner  i karet. Å så skönt säger mamma när hon lägger sig ner i det varma vattnet. Anne-Mette tvättar håret på mamma och låter henne sedan ligga en stund och känna hur skönt det är. Anne-Mette har ringt till hemtjänst och sagt att hon behöver mera tid så hon kan ta det lugnt. Efter en stund skall mamma upp. Anne-Mette hjälper henne, tar tag i armen, mamma jämrar sig, det gör ont, aj, Anne-Mette blir bekymrad och jag säger att mamma är otroligt ömtålig. Mamma sätter sig på stolen precis bredvid och får hjälp med att smörja in benen och att klä på sig. Mamma kramar Anne-Mette hårt och säger att det var sååååå skönt, tusen tusen tack. Jag rullar upp håret på mamma och smörjer in ansiktet. Nu är mamma jättetrött och lägger sig i sängen. Jag städar rent i badrummet och lägger smutskläderna i tvättmaskinen i källaren. Jag har gått upp och nerför trappan till bottenvåningen fyra gånger redan och det blir många fler innan dagen är slut. Mamma säger att det är bra träning och jag håller med.

Vilopaus i trädgården

Vilopaus i trädgården

Jag ”sätter” Två systrar i öronen och provar den ändrade klänningen framför spegeln.
Anne-Mette skulle komma vid halv två.
Mamma skall ha lunch. Jag värmer en burk med österrikisk gulasch och serverar mamma glass med hallonsylt till efterrätt. Mamma äter pyttelite. Jag skall diskutera mat till mamma med Anne-Mette.
Anne-Mette skulle komma till lunchen men dök aldrig upp. Först klockan halv fyra kom en annan som hette Susanne. Hon berättade att hon jobbar normalt i centrum men hade nu varit tvungen att hoppa in på norr. Hon hade kört massor med mil och var därför jättesen. Kanske hade hemtjänsten räknat in mig i arbetsplanerna för dagen. Annars hade ju mamma inte fått någon lunch idag. Mamma och jag dricker kaffe och mamma äter honungssmörgås till.
Sedan sovdags igen. Jag lyssnar på systrarna. Bara trekvart kvar på boken nu och ärmarna är snart fastsydda på klänningen. Strömstads Tidning är färdigläst och sudokut är löst. Klockan närmar sig sex på eftermiddagen. Tvätten är upphängd. Eftersom hemtjänst var så sena så föreslog jag Susanne att hon inte behövde stanna och att hon kunde meddela att kvällsbesöket kunde ställas in. Jag är ju ändå här och kan greja välling till mamma till kvällsmat och så honungssmörgås förstås.
Men det tog inte slut där. När mamma får för sig att vi måste ha en smörgås före vi går och lägger oss då säger hon det gång på gång på gång på gång på gång. Jag säger nej tack men jag kan gärna ta fram till dig, mamma. Men se det går inte. Mamma vill inte ha, men så säger hon att kanske jag ville ha. Jag låter smörgåsen och chokladen stå framme. För säkerhets skull. , ifall kanske mamma ändrar sig.
Allsång på Skansen är slut och vi går och lägger oss. Fast jag hör hur mamma sjunger i våningen ovanför. Kanske var hon inte så trött ändå. Det är omöjligt att förstå en hundraåring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.