Poliklinisk rehabilitering

Jag fick ett mail från en MS-kompis angående Vintersol som jag svarade på:

Hej Britt-Marie
Läste på din blogg att du var jättenöjd med Vintersol o Teneriffa.
Tycker precis likadant, tyvärr blir det nog ingen rehab för mig. Ingen har blivit sjuk eller tackar nej av andra skäl vilket handläggaren trodde.
Har bestämt mig för att söka Vintersol och rehab nu till hösten och får jag avslag igen ska jag också se till att boka lägenhet feb2017 och söka poliklinisk träning i stället.
Såg att du fått tag på lägenhet till 2017, är det också bredvid Vintersol?
Mår mycket bättre när man kommer ner och får både träning och inte minst ljuset. Har mått rätt dåligt denna vintern både psykiskt o fysiskt. En del i MS-världen har pratat om att dom har värk och nu vet jag hur det är. Inte kul alls.
Hoppas du mår gott och att energin håller i sig länge.
Ha det så bra N.N.

Här hålls balansträning och stretching på Vintersol

Här hålls balansträning och stretching på Vintersol

Hej N.N.
Landstinget är inte lika viktigt längre. Men jag skall söka igen efter sommaren, för våren 2017. Får jag bo på Vintersol, så blir ju träningen så mycket bättre än om jag får poliklinisk träning. Men jag ser boendet på Vintersol mest som en bonus nu, det är liksom en lyx att stilla bedja om.
Får jag inte bo på Vintersol, så söker jag polikliniskt. Jag har bestämt mig för att ha råd att betala resa och boende och mat själv, precis som man gör på sin semester, just för att det är så otroligt viktigt att få komma iväg till ljuset och värmen. Som det känns nu så vill jag fortsätta att vara där alla år i februari. Det är helt fantastiskt att känna glädjen i kroppen av att vänta på att få resa dit och att sedan komma hem i mars när ljuset börjar vända. Det betyder jättemycket för humöret.

80:-/per dygn för rubbet betalar jag om Landstinget säger ja till att jag får bo på Vintersol

80:-/per dygn för rubbet betalar jag om Landstinget säger ja till att jag får bo på Vintersol

Jag var inte alls nöjd med den polikliniska rehabiliteringen på Vintersol. Själva träningen är superbra men omfattningen är bara fjutt. Den som tror att man blir tränad av det man ”får” från Landstinget tror fel. Och ”får” är inte rätt ord: man betalar 80:- för en halvtimmas träning. Det är dubbelt så dyrt som hemma, för här hemma tränar man oftast en hel timma för samma pengar. Jag tycker att man skall ställa in sig på att ”Poliklinisk rehabilitering på Vintersol” är en semesterresa och att man har träningen som lite pyssel, en halvtimma per dag. Så som jag förstått så ”får” vi i Västra Götalands Landsting för tre veckor köpa max 15 halvtimmar för 80:-/träningspass. Då har vi uppnått högkostnadsgränsen och får frikort som gäller för träning här hemma i ett år (ta inte med ett påbörjat högkostnadskort). Och frikort är ju inte så dumt. Mera träning utöver landstingets maxgräns betalas enligt Vintersols egen prislista.

Träningen med pumpstavarna är gratis. Och ingen halkrisk här inte.

Träningen med pumpstavarna är gratis. Och ingen halkrisk här inte.

Jag trodde att jag skulle få mycket träning när jag sökte poliklinisk rehabilitering på Vintersol. Det blev jättefel. Nu, efter att jag kommit hem och minns allt det varma och ljuset, har jag redan glömt den förtreten. Jag skall ta saken i egna händer framöver och kommer att betala för den träning jag vill ha, så långt Vintersol medger. Skulle Landstinget vilja vara med och bidra så ser jag det som en vinstlott. Men jag är lycklig över att ha fått med mig hem ny energi och livsglädje som räcker till fortsatt träning här hemma.

Här i höghusen skall jag bo om jag inte får bo på Vintersol

Här i höghusen skall jag bo om jag inte får bo på Vintersol

Lägenheten jag hyrt ligger i längan till höghus B i Torres del Sol. Jag kommer att se rakt in i Vintersols ingång. Balkongen är på våning 1 precis ovanför p-platsen. Det är inte det bästa läget men det är inte särskilt viktigt. Det är svårt att finna boende där nu, för när hela världen brinner så åker alla till Kanarieöarna.

Jag har heller aldrig haft värk av ms-en. Däremot har jag fått superont i höger ländrygg. Alla inkl. jag själv tror att det beror på att jag ansträngt högerbenet för mycket eftersom vänsterbenet med droppfoten inte funkar särskilt bra när jag går. Jag vet inte om det kanske är artros. Jag hade tänkt träna bort det på Vintersol men, men.
Nu tränar jag här hemma morgonstretching alla dar och två gånger i veckan på Sahlgrenska och en gång hos en annan fysioterapeut + att jag går på vattengympa en gång per vecka. Tyvärr sket det sig den här veckan eftersom jag råkat ut för en kraftig förkylning. Men nästa vecka hoppas jag att jag är fit for fight igen. Fysioterapeuten på Sahlgrenska säger att det nog kommer att ta ett år innan jag blir av med det onda i ländryggen men själv satsar jag på ett halvår. Vi får se vem som har rätt. Träningen kommer jag aldrig någonsin att klara mig utan om jag skall kunna röra mig alls. Så jag hoppas jag snart blir frisk. Tränar jag inte så sätter det sig genast på humöret. Ett sånt liv är inte kul att leva.
Jag föreslår att du ringer till rehabiliteringen i ditt landsting och frågar när det är lämpligt att söka för våren 2017. De olika Landstingen har olika avtal med Vintersol. Vissa Landsting har inget avtal alls och andra har nära kontakt och skickar många. Dit hör inte vi, tror jag. Jag har en kompis som varit på Vintersol alla år sedan 2002. Han gav mig många goda råd om hur jag skulle gå till väga när jag skall söka. Det är bra med kompisar. Jag är tacksam över alla råd jag fick av dig inför min resa. Det var nog mycket som hade gått fel om inte du hade väglett mig. Må så gott//BM

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.