Kiropraktor

Jag har precis återkommit från Kent Forsman, min kiropraktor på Fysiologiska Institutet i Göteborg. Jag känner mig riktigt mörbultad. Men det är alltid lika fantastiskt. Han masserar musklerna superhårdhänt, men det gör gott. Han är proffsig på att massera fortfarande, fast han snart är 80 år. Det han inte vet om muskler är inte värt att veta. Han har jobbat som kiropraktor i hela sitt liv och också utbildat. Jag berättar för honom att jag tränat alla dagar under våren, men att det onda aldrig går över. Han säger att, för att musklerna skall kunna ta åt sig träningen, så måste de först mjukas upp. Mina muskler är som vedträn, säger han. Han kollar mina ben och ser att högerbenet är drygt två centimeter kortare än det vänstra. Så var det förra veckan också och nu var det samma visa igen. Han tryckte högerhöften neråt några gånger. Jag lovar, det var inte ”gött”. Så föll det på plats och benen var lika långa. Han masserade hela ländryggen. Det var knutor som satt fast som han löste upp.
Sedan tog han sig an vänsterbenet. Kent säger att det inte ingår i sjukgymnasternas utbildning numera att massera. Fråga mig: det är inte alls bra. Ingen sjukgymnast jag träffat masserar. Kent säger att musklerna måste masseras före träningen för att ge bra utslag. Det räcker inte med att bara värma upp på en cykel.

Med rulle under knävecken och tyngder om vristerna skall knämusklerna spännas och underbenen lyftas

Med rulle under knävecken och tyngder om vristerna skall knämusklerna spännas och underbenen lyftas

Efter Kents massage idag så kunde jag lyfta vänsterbenet uppåt. Det går inte alls före massagen. Nu har jag fått i uppdrag att lyfta benet så en omgång per dag: jag ligger på rygg men foten uppdragen mot ändan, jag drar knäet upp mot hakan och lyfter sedan underbenet och foten vidare upp mot taket. Sedan sänker jag det raka vänsterbenet ner mot britsen sakta. Jag gör om det igen 5 gånger och vilar i några minuter och gör om övningen igen två gånger till. Det blir tre omgångar x 5 övningar första dagen. Sedan skall jag öka på till 3 omgångar x 6 övningar dag 2, och 3 omgångar x 6 övningar dag 3 o.s.v. Efter varje omgång måste jag vila en halvtimma för att blodet skall kunna köra igenom.
Nästa vecka skall jag tillbaks till Kent igen, men hu vad det är dyrt, för han är inte ansluten till försäkringskassan. 700 kronor per gång, det tär på kassan. Men vad gör man när det inte finns någon inom landstingsvården, som kan ta hand om det onda?

Ett svar på ”Kiropraktor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.