Alla fattiga konstnärer

Så, nu är jag äntligen klar med ommöbleringen av mitt arbetsrum. Det gick, men det var inte alls enkelt. Jag drar möblerna över golvet. Lyfta orkar jag inte. Det är ju knappt jag klarar att stå rak själv eftersom min balans är så bedrövlig. Men jag är envis som attan. Och alla sladdar som skall in i rätt hål och samlas ihop i korgen som hänger under skrivbordet. Tänk att man kan åka till månen men ännu inte har lyckats hitta ett sätt att bli av med alla sladdar. Nu så här efteråt tycker jag att det blev superfint. Ett helt nytt rum. Det ger ny energi och inspiration till nya krafttag.

Egen design, stor stjärna på korall

Egen design, stor stjärna på korall

Klockan 16 kom min kompis som arbetar som smyckekonstnär. Hon har eget företag och behöver hjälp med bokföringen och med att upprätta momsdeklarationen. Hon kommer från Turkiet och är utbildad på HDK /Högskolan för design och konst/ här i Göteborg. Hon hade turen att möta en äldre man också från Turkiet som skulle sälja sin verkstad. Tänk vilken lycka att ramla över en egen ateljé. Problemet är att som konstnär är det svårt att lyckas med försörjningen. Hon hade hört av någon välmenande person att hon måste spara till sin pension. Hon borde köpa pensionsförsäkring hade hon fått veta. Den där välmenande personen har säkert ingen aning om hur det är att leva i hand ur hand. Dagens utgifter äter upp dagens inkomster. Hur tänker man då, om pengarna också skall räcka till ett liv många år framåt i tiden. När man lever så på gränsen så måste det mest förnuftiga vara att gå ut och ta en öl och leva med ett glatt humör i nuet. En dag kanske hon blir kändis och då kanske alla smyckena blir sålda. Då är det en perfekt sparad pension.

Egentillverkat

Egentillverkat

När jag tänker på all skatt som en hantverkare får betala så undrar jag alltid om inte något gått snett. Först åker 1/5-del av försäljningsvärdet iväg till moms. Då blir det bara 80 spänn kvar av hundringen. Sedan försvinner egenavgifterna iväg med nära 30 % och så ytterligare själva inkomstskatten på den eventuella vinsten med ca 32 %. Det blir bara knappt 40 spänn kvar av hundringen. Jag har inga alls svårigheter att förstå att många jobbar svart. Många konstnärer har knappt över till brödfödan. Då är det tur att det finns andra som kan dra sitt strå till stacken till välfärden. Som egenföretagare kan man heller inte vara sjuk. Man ingår inte i de allmänna sjukförsäkringarna och de dyra privata försäkringarna har man sällan råd med. Egenföretagare är ett alldeles särskilt släkte. De står och faller med sitt företag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.