Vårens träningsschema

Nu har jag återkommit från ytterligare en träningsmetod. Detta var min första träning enligt Fledenkreismetoden. Alla träningsmetoder har sitt eget sätt och sin egen inriktning. Så här kan man läsa om Feldenkreis-metoden på deras hemsida:

”Många människor använder omedvetet mer muskelspänning än vad som är nödvändigt. Under hela livet påverkas vi av skador och olika typer av stress som kan stanna kvar i kroppen i form av omedvetna spänningar. Det kan liknas vid att köra bil och glömma att lossa handbromsen. Det leder till slitage och i nästa steg värk. Med ökad medvetenhet tillåts spända muskler att slappna av och kroppen kan räta upp sig utan ansträngning. Hållningen blir vilsammare och mer i balans”.

Feldenkreis-metoden

Feldenkreis-metoden

Detta var som sagt första gången jag deltog i Feldenkreis-träningen. Också det här går på landstingstaxan och är snart gratis för mig, eftersom jag nästan fyllt maxtaxan. Därför har jag tänkt att hålla på till framåt sommaren. Det skall bli jätteintressant att se hur det kan hjälpa mig att inte få så ont i axlarna och kanske få ordning på balansen.

Nu har jag fullbokat i min almanacka. När allt kommit igång i vecka 6, så är alla vardagarna uppbokade med träning. Det är redcord på måndag, qigong på tisdag, Feldenkreis på onsdagarna, vattengympa på torsdagarna och redcord igen på fredag. Kanske blir det mycket? Jag tänker så här: det är så olika träningsformer, de är bara på en timma och jag måste ändå in till stan i andra ärenden. Jag minns hur kul jag tyckte det var på Sommarsol i Vejbystrand. Och där var det flera olika träningar VARJE dag i tre veckor!

Jag har gett mig katten på att mina muskler skall få den träning som de behöver för att kunna hjälpa mig att gå bättre. Jag läste om hur MS påverkar min rörlighet i en MS-tidning.

Så här stod det:
Multipel Skleros (MS) drabbar nervceller som transporterar meddelanden till och från hjärnan och resten av kroppen. Sjukdomen anses bero på att kroppens immunförsvar angriper och förstör myelinskiktet som omger nervtrådarna. I de skadade nervtrådarna försvagas, störs eller blockeras signalerna som skall sändas genom dem. När nervcellerna inte kan kommunicera med varandra på ett normalt sätt, kan detta ge upphov till en mängd olika symtom.

Egentillverkat silverhänge "Bockhorn med öga av pauashell"

Egentillverkat silverhänge "Bockhorn med öga av pauashell"

Vilka symtom som uppstår vid MS, beror på vilka nervceller som skadats. Rörligheten påverkas av en rad olika funktioner, som var och en för sig eller tillsammans kan försämra gångförmågan. Det kan vara muskelsvaghet, bristande koordination eller synstörningar.

Symptomen skiljer sig jättemycket från person till person. Även rörlighet betyder olika saker för olika personer. För mig betyder det att gå och helst gå långt. Med långt menar jag några få kilometer och inte bara 100 meter med krycka som är fallet just nu. Håll tummarna för att jag skall lyckas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.