Opera, rena deckarfarsen

Så har jag då avslutat säsongens operaföretällningar. Det var en något annorlunda serie. Föreställningarna var fyllda med mord och sex. Jag skall göra en snabbgenomgång för alla er som tycker det är trist och tråkigt med opera. Inte därmed sagt att nästa säsong kommer att vara lika spännande och riskfylld. Med Chess och Trollflöjten så kan man vara lugn. Där händer inte särskilt mycket utöver det vi redan hört och sett.

Göteborgsoperans säsongsrepertoar 2011/2012

Göteborgsoperans säsongsrepertoar 2011/2012

Jag har sett Salome, Tosca, Lady Macbeth och Lucrezia Borgia. Fyra mörderskor som mellan ariorna med giftdrycker, kniv eller yxa försökte ta livet av varandra eller sin omgivning.

Salome är nog den som vann högsta vinsten i antal mord. Johannes Döparens huvud begärde hon på ett fat men det var bara en attrapp av ett huvud,  som kom nedsinglande från taket. Johannes Döparen själv lyckades springa från scenen med Salome. Men den som gillar blod och död fick verkligen sitt lystmäte. I slutet hade alla på scenen, förutom Salome, Herodes, Herodias och Johannes ihjäl varandra. Totalt dog 11 personer.

I Tosca dör alla huvudrollerna, totalt 4 personer. Hon körde kniven i den äckliga polischefen Scarpia, hennes högst älskade Cavaradossi blir skjuten, Angelotti begick självmord liksom Tosca själv. Har ni hört Placido Domingo sjunga Sången till livet (E lucevan le stelle) strax innan han blir skjuten, så kan ni väl inte låta bli att beröras. Den känns i hela kroppen.

Lady Macbeth mördar sin osympatiske svärfar med en svampsoppa som hon lagt råttgift i och sin make stryper hon med en livrem. Hon lyckas också ta död på sin rival genom att fylla munnen med råttgiftsoppan och spruta in den i rivalens mun när de kysstes. Här dog 4 personer, varav Ladyn själv tog sitt liv.

I torsdags kväll såg jag Lucrezia Borgia, allmänt känd för sina giftdrycker. Lucrezia råkar förgifta sin egen son. Hon känner sig djupt kränkt av Genarros vänner och bestämmer sig för att hämnas. Vid en bankett förgiftar hon allihop. Hon hade inte räknat med att hennes son Genarro var med där i gänget. Sonen dör i moderns armar. Totalt blev 6 personer dödade, inklusive Lucrezia själv.

Totalt för säsongen blev 26 dödade. Av de kvinnliga huvudpersonerna begick två självmord, Tosca och Macbeth och två överlevde, Salome och Lucrezia. Den som vann mordstatistiken var Lucrezia, med 6 offer, över Macbeth med bara 3 offer. Visst är det spännande med opera och man får en himla massa bra musik på köpet. Jag ser fram emot kommande säsong, även om det kanske blir en lite lugnare repertoar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.