Mathållningen, viktig för rörelsehindrade

Fredag morgon och min frukost består av havregrynsgröt med äppelmos och en grapefrukt skuren i småbitar och lättmjölk. Jag känner mig väldigt osäker om vad jag skall ta från frukostbuffén. Jag minns en gång för två år sedan då Ida kom och gav mig bakläxa på i princip allt jag tagit till mig. Det var fel ost, det var fel bröd, det var keso och det blev för mycket kalorier tillsammans med ägget och allt det andra jag tagit till mig. Nu skall jag verkligen ta mig an det där med vikten under de tre veckorna som jag har Ida nära till hands. Jag vägdes in hos doktor Ågren och vågen visade 54,4 med kläder och skor som han drog av och då bestämde han sig för att det blev 53 kilo. Jag är bara 152 cm lång och det syns redan efter ett kilo upp om jag blivit rund. Och jag vill inte vara rund. Än mindre tjock. Så här gäller det att hålla i.

Viktcoachens bästa tips och råd av Katarina Holm Johansson

Viktcoachens bästa tips och råd av Katarina Holm Johansson

Jag läser i min bok från Viktcoachen Katarina Holm Johansson att man kan äta 325 kilokalorier till frukost, till mellanmålen 125 kcal och lunch och middag 400 kcal vardera. Jag skall fråga Ida om det är rätt antal kcal för mig eller om jag, som är så liten och kan träna så lite m.h.t min begränsade rörlighet, skall äta färre kcal per dag. Sedan skall jag läsa in vad jag kan äta till varje mål och bara välja det som Katarina Holm Johansson säger.

Bara havregrynsgröten med mos och grape och mjölk, som jag åt till frukosten uppgick till nära 325 kcal enligt boken. Fast jag tog inga solrosfrön. I solrosfrön och nötter finns det jättemycket kalorier. Kanske kunde jag tagit ett ägg då i stället. Ägget, lärde jag mig förra gången på Sommarsol, innehåller 80 kcal. Ja, det här blir ingen lätt match men om jag inte tar itu med min vikt nu så är det nog kört för lång tid framöver. Det skall bli jätteintressant att se vad vågen visar hos doktor Ågren efter tre veckor på sommarsol.

Dagen fortsatte med massage klockan 9. Det var helt fantastiskt skönt. Visst gör det ont när den stela kroppen skall mjukas upp, men det är skönt ont.

Handträning med mjuk lera

Handträning med mjuk lera

Klockan 10 började handträningen för hela MS-gruppen med arbetsterapeuten Lisbeth. Heddan som satt framför mig hade tränat alla dagar sedan hon var på Sommarsol för två år sedan. Det syntes tydligt. Hon kunde verkligen knåda degen. Vi andra kämpade på utan någon större framgång. Att köra fingrarna framåt i degen är nästan på gränsen till outhärdligt. Jag minns för två år sedan då jag tränade handmusklerna hos Lisbeth. Orken tog slut och tårarna rann utför mina kinder. Den här gången var jag mer förberedd på att jag inte skulle klara det. Så när orken tog slut den här gången, så gav det bara kraftiga gäspningar. Jag blev jättetrött.  Jag skall ta med mig min egen lera ner till Sommarsol. Den har legat oanvänd under vardagsrumsbordet i en skål i två år nu. Jag fick mig en kraftig tankeställare när jag såg vad Heddan hade åstadkommit med sin idoga träning. Det är vanligt hos MS-skadade att dessa nerver blockeras av ärr på myelinskidorna och att signalerna från hjärnan inte går fram till handen. Det gör att musklerna i handen inte blir använda.

Klockan 11 var det vattengympa. Det är en helt fantastiskt bra träning. Bara vattnet som motstånd. Men det är inte bara. Vattnet är jättetungt när man skall snurra armarna snabbt under ytan.

Så är det lunch. Jag fick en godare pizzasallad till förrätt än tidigare. Den hade blandats ut med riven morot och blomkål. Och till huvudrätt bars en hel gratängskål in med rotfrukter och köttfärssås. Det var precis så gott som jag hade önskat. Nu kanske jag inte skall klaga på lågkalorimaten ändå.
Efter lunchen hade jag en liten lucka, som jag snabbt fyllde ut med att beställa ansiktsmassage. Sedan avslutades dagen med träning hos sjukgymnasten Birgit och sittande Qigong.
Dagarna blir verkligen aldrig tråkiga. Det är stor omväxling mellan myspys och hård träning. Jag har ett digert program, men det är bara för att jag vill ha det så. Flera av de andra har stora pauser och går ofta till sina rum för att vila. Man är alltid med och väljer själv.

5 svar på ”Mathållningen, viktig för rörelsehindrade

  1. Hej Kusin Bästa Britt-Marie!! Du är så klok. Det verkar ju vara bara så bra och att så skulle man-jag vilja göra ett par gånger om året med tre veckors tid. Det kan man ju nu för tiden. Var kan det finnas det ?? Kram Rosita

  2. Hej Kusin, Bästa Britt-Marie!! Vad klok Du är. Det verkar ju vara bara så bra. Detta skulle jag vilja göra också. Nu för tiden har man ju tid. Var kan det finnas sådant i tre veckor med coaching för mig t.ex. Två gånger om året skulle väl vara lagom, bra för alla.. Ha en bra fortsättning. Kram Rosita

    • Du är en av mina bästa coacher. Det är sådana som du som gör att livet blir roligare. Jag besökte ett sådant ställe som du söker i somras. Det ligger i norra Italien. Kolla in Hotel Due Torri Terme. Där kan du se de mest fantastiska hotell med massor av behandlingar, utomhus- och inomhusbassänger med varma bad direkt från varma källor i omgivningarna och alla slag av sjukgymnaster, dietister och läkare. Jag förmedlar gärna kontakten med Daniela om du är intresserad

      • Jo tack! Men Du är ju så drivande, själv. I Italien-det var långt bort. I Marbella kanske-eller Sverige. Ser på Hollywoodfruar nu. Dom är ju kul, om man får säga det?? Kram. Ps. Vi hörs!!

  3. Det antal kalorier du anger att boken föreslår är rena svälten. Bara för att hålla igång basfunktionerna i en kropp (som min) ska jag äta 1400 kcal per dag. Då går jag ner i vikt. Och jag är ju inte mycket större än du. Ska du träna också som du gör nu med vattengympa så går du ändå ner. Det enklaste sättet att banta är att räkna kolhydrater istället, max 60 kolhydrater per dag och inte mindre än 40 kolhydrater. Då går man garanterat ner. Lycka till, men svält dig inte du måste orka med alla dina aktiviteter också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.