Kaos av Fampyra

För en och en halv vecka sedan var jag hos homeopat Beckerdal. Mina piller från honom hade tagit slut flera veckor tidigare. Beckerdal gör alltid så att han skriver ut piller som bara räcker till några veckor före nästa besök. Han vill höra hur det har gått under den sista tiden fram till besöket. Har det gått bra så förstår han att kroppen själv har fixat det utan hans piller, har det gått dåligt måste jag fortsätta ett tag till. Beckerdal menar att kroppen skall lära sig att själv ta hand om bristerna efter hand.

Fampyra

Fampyra

Vad inte Beckerdal visste var att jag kompletterat med Fampyra från Sahlgrenska. Jag började med Fampyra efter att homeopatpillren tagit slut. Jag tyckte det gick som en dans. Inga biverkningar. Men de kom smygande efter hand. De smög på så sakteliga så jag förstod inte först att det var biverkningar. Jag trodde bara att jag var lite allmänt dålig. När jag väl förstod det för en vecka sedan så slutade jag genast med

Fampyrans biverkningar

Fampyrans biverkningar

Fampyran. Men det blev inte heller bra för homeopatpillrens omfattning hade efter hand minskats i omfattning så mycket, så de räckte inte till längre. Jag började känna mig trött och hängig. Så i morse bestämde jag mig för att spä på med en Fampyratablett. Jag tänkte att om jag bara tar ett piller per dag så kanske det funkar, utan biverkningar. Men oj så det blev. Det dröjde inte många timmar förrän hela kroppen kokade. Huvudvärk och superkraftig yrsel gjorde att jag blev helt utslagen. Vi var barnvakter och jag ville ju så gärna vara pigg och ha det kul med barnbarnen. Det gick helt åt pepparn. Jag var som ett fyllo och huvudet var för litet. Jag sov i två timmar.

Fia med knuff med barnbarnen

Fia med knuff med barnbarnen

Barnbarnen skulle iväg till flygplatsen. Det var inte utan oro jag satte mig bakom ratten. Nu är jag i alla fall hemma igen. Jag känner mig fortfarande uppskruvad, men det håller på att gå över så sakteliga. Det brinner under mina fotsulor och i händerna, men huvudvärken håller på att avta. Fampyran och homeopatpillren på samma gång blev för mycket för min kropp. Nu har jag bestämt mig för att ta kontakt med Beckerdal och berätta att hans piller inte räcker. Jag måste öka dosen. Fampyran får någon annan prova. Inte jag. Jag skulle önska att de där doktorerna som skriver ut pillren med alla biverkningarna själva kunde ställa upp som forskningsobjekt. Då skulle det nog bli andra bullar. De skulle få klart för sig att det inte går att leva ett bra liv med alla dessa gifter i kroppen. Jag har inte tid till att vara forskningsobjekt, så nu är det Beckerdals piller som gäller. De är utan biverkningar och hjälper mig jättebra att bli pigg. Att få bättre gång med Fampyran så som det sagts blev en flopp. Jag blev bara superyr och uppskruvad, så nu tackar jag än en gång för mig vad gäller skolmedicin.

6 svar på ”Kaos av Fampyra

 1. Hej Britt Marie! Visste Sahlgrenska om att du även tog homeopatpiller samtidigt som Fampyra? Man ska nog inte blanda alltför mycket, även om homeopatpiller kan verka väl så oskyldiga. Man får ju alltid biverkningar så fort man börjar med en medicin, men de brukar ju klinga av efter en tid. Jag tål ju heller inte särskilt bra mediciner som du känner till. Det enda naturmedel jag tar är Membrasin men jag är väldigt noga med att tala om detta för läkarna.

  • Nej Sahlgrenska vet inget om homeopatpiller. Jag hade tagit Fampyra under några månader och märkt att biverkningarna kom smygande. Kramperna på nätterna var värst. Det var inte spasticitet utan riktiga kramper. Jag kände att det fick vara nog nu med biverkningar. Jag har inte tid med sånt. Jag ville ju bara gå bättre och fick i stället kraftigare yrsel som biverkning. Det blir inte så lätt att gå med mina fina pumpstavar då och jag har inte lust att gå tillbaka till rollatorn.

 2. Hej Britt-Marie! Jag kan instämma i hur Ann-Christins resonerar.
  Men jag funderar även på vad jag får i mig via min medicin och vad jag skulle kunna avstå eller byta ut utifrån homeopati.
  Fast jag bör nog vara försiktig pga hur min MS började. Hoppas du hittar din lösning tillsammans med din homeopat och läkare.

  • Hej och tusen tack för ditt svar
   Oj vad jag undrar hur din ms började. Jag funderar över om den kan ha börjat på något alldeles särskilt sätt för att du skall behöva vara så försiktig. Läkarna är inte särskilt försiktiga av sig. De använder oss som forskningsobjekt och går efter filosofin går det så går det och när vi får för många biverkningar så får vi stå ut och vänta eller snarare vänja oss vid det nya liv vi får med biverkningarna. För livet blir ett annat med biverkningar. Jag blev tjock, trött, vinglig och yr, mera spasticitet, olustig och deppig så jag grät, ja jag vet inte vad jag skall säga mera. Jo, att jag vägrar mer sådant nu efter snart 20 år i branschen. Men alla är inte lika känsliga som jag. Din kropp kanske klarar mera biverkningar än vad jag gör. Jag provar med botox och homeopati ett tag framöver nu. Vi får se ur det går.

   • Hej igen!
    jo Britt-Marie min MS började förra sommaren. Första symtom: bortdomnade händer, förlamade händer, yrsel och huvudet kändes som en kokong. Därefter förlamning i hela höger sida och inte kunna prata. In till Sahlgrenska och kortison. Fick tillbaka tal och höger sida. Sedan försvan hela vänster sida och tysabri behandling startades. Får tillbaka höger sida sakta och skeppades vidare för rehab på Högsbo. Inlagd i två och en halv månad. Hade jag inte fått tysabri så säger de att jag inte hade överlevt. Nu mer eller mindre helt återställd. Jag börjat arbeta igen. Detta är min historia och jag försöker läsa in och ta del av andras historier för att lära mig mer. Fullt medveten om att igen MS är den andra lik. Kram

    • Oj då det var en häftig ms-start du fick. Jag fick inte riktigt allt det du nämner precis i början utan det kom slag i slag under de fösta åren. Men jag kunde inte använda bromsmedicin. De sorter som fanns då 1995 hade så många biverkningar så jag slutade att ta dem. Jag stod hellre ut med ms-skov än att bli korkad i huvudet. För jag blev också virrig, som senil. Jag fick heller ingen kortison och det var illa för det gjorde att det inte stannade upp utan lämnade spår efter sig. Därför har jag svårt för att gå. Mitt vänsterben funkar inte som det ska. Det är lite konstigt att de sa att du inte hade levt om du inte fått Tysabri. Jag tror inte att någon dör av MS. Möjligtvis kan någon funktionsnedsättning göra, att det kan få så allvarliga följder, men det kan inte vara vanligt.
     Så jätteroligt att du känner dig nästan återställd. Se nu till att ditt humör är bra alla dagar och att du kommer igång med att träna. Dessa två saker är otroligt viktiga. Lyckas du med det så leker livet precis som förr.
     Det finns mängder att läsa. Jag har en bok som heter ”En bok om människor som lever med MS”. Den innehåller berättelser från andra ms-skadade och kanske kan du ringa till 08-59411360 och beställa. I boken kan man läsa om att alla har ms på olika sätt och att ingen har en historia som är den andra lik. Någon låter sjukdomen ta över, någon kör på med ms gående bredvid, men låter den inte ta över. Se till att du gör så som de sista – kör på, så som jag gör-alla dagar. Då blir livet kul, trots ms.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.