Funktionshinder av inkontinens

Så här skrev en kompis i mail till mig:

Hej!
Vill önska en trevlig vecka i Saxnäs. Hoppas det blir härligt vår-vinterväder det är ju så gott att vara ute då.
Har också kollat dom resorna men aldrig kommit till skott. Visserligen har jag nog varit mest inne på höstresorna. Tänker på det praktiska t.ex om du fått på alla kläder plus scooteroverall och ska ut på fjället, har man otur så kommer man någon kilometer och sen är man kissnödig!!!!!! Av och på igen och det tar ju tid i sån mundering!!
Men som sagt dom sjunger ju ” Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen” och Gunde Svans uttryck ” ingenting är omöjligt” tänker man så funkar det säkert hur bra som helst.

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

Jag förstår precis vad hon menar. Det där med inkontinens kan bli ett stort problem. Jag har någon slags spärr när det gäller att tänka klart före jag hoppar på olika saker, har jag märkt. Det för med sig att jag ställs inför problemlösningar som inte alltid är så enkla att lösa. Undrar hur jag skall lösa detta. Jag minns inte att det var något problem förra gången jag var där uppe. Men det var det säkert.

Utedass i Saxnäs fjällvärld

Utedass i Saxnäs fjällvärld 2010

Det är ju så, att så gott som alla vi MS-are har inkontinensbesvär. MS-skov har gjort att nervtrådarna har slutat få signaler om att blåsan är full så muskulaturen har  lagt av.  Vi klarar inte att hålla oss när vi blir kissenödiga. Plötsligt kommer det bara. Och med plötsligt menar jag verkligen plötsligt.

Men jag har märkt att om jag tar det piano och sitter och väntar en stund så brukar det lugna ner sig. Då kan jag ibland resa mig upp utan att det kommer eller att det bara kommer lite. Men det är ofta inte läge att säga till omgivningen att jag behöver vänta på att kisseriet lugnar ner sig. De förstår inte vad jag menar. Kanske är det säkrast att skaffa modell SUPER. Jag har nu Extra men det räcker nog inte i fjällen.

Allt på plats efter toabesöket

Allt på plats efter toabesöket

Tack Rose-Marie för din förvarning. Jag skall genast ringa till ONE-MED som har hand om inkontinensprodukterna. Kanske kan de hinna att leverera innan jag reser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.