Farmor som chaufför

Två härliga dagar med fullt upp. Det är det jag gillar mest. Att vara igång med saker som jag tycker är viktiga för mig. Jag åkte iväg till Burgården, till Göteborgs utbildningscenter. Där sitter studievägledare på drop in och det är bara att vänta en liten stund så kommer en och hämtar. Så får man lägga fram sitt ärende. Jag presenterade mig som farmor och sa att det inte var mig det gällde. Det förstod han, sa han. Ett av mina barnbarn har inte trivts i den skola han gått och vill byta. Nu vill han bli fotograf och vill byta program från samhäll till estetik och media. Man pratar så mycket om att det skall vara lätt att byta linje om man ändrar sig. Det visade sig inte alls vara så enkelt. Alla ämnen fanns inte med och skulle han läsa estetik och media så måste han vara med från början. Då får man nog vara jättebestämd i sitt val om man skall stå ut med att få två redan genomförda år i gymnasiet helt oanvändbara för fortsatta studier. Det visade sig att han måste börja från ettan en gång till. Otroligt, men han var bestämd. En bra fotoutbildning var vad som gäller och den skall kunna byggas på efter studentexamen.

Ingen av de studievägledare som han talat med tidigare hade upplyst honom om att han måste registrera sig på riksplanet. Som tur var fixade  studievägledaren på drop in det med farmors underskrift. Dagen efter for vi runt till de sex skolor i Göteborg som hade Estetik och Media på sina program. Den blivande fotografen skulle ställa sig i kö på respektive skola. Det gällde att komma först i kön så man blev uppringd när skolorna själva skulle fylla de sista platserna. Det var häftigt för en farmor att få vara med och köra runt och leta oss fram till de olika adresserna. Jag har väl aldrig sett så många olika skolor och så mycket fräckt klädda ungdomar tidigare. Skolorna i innerstan ser inte alls ut som de skolor jag gått i. Det finns ofta inga matsalar och inga gympasalar. Sånt får man gå till andra ute på stan för att få. Skolgårdar och matsalar med skolbänkar för var och en har väl inte funnits sedan jag gick i skolan, efter vad jag kan tro. Här såg jag ungdomarna sitta i inglasade grupprum och göra grupparbeten. Sånt hade vi inte på min tid, men det såg häftigt ut. Och ingen var tyst, alla pratade överallt. Men det var säkert ljudisolerat i glasrummen. Det var en ny värld för farmor. Jag styltade med överallt med kryckan till hjälp, ur bilen, nästa skola, in i bilen och så vidare. Vi avslutade uppdraget på restaurang innan vi trötta åkte hem. Det var många intryck. Men så himla kul för mig som farmor att få vara med på ett hörn.IMGP0338

På kvällen var jag med Göran på Studiefrämjandet Falken och lyssnade på hans föredrag om Påskön. Det kom 20 personer och lyssnade. Jättekul och jätteintressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.