Biverkningar av skolmedicinen

En artikel i Göteborgs-posten bekräftade det jag tyckt länge. Den 17 juni 2014 kunde vi som läser GP läsa att ”Varannan blir sjuk av vanliga läkemedel”. Jag läser vidare:

Artikel i GP 2014.06.17

Artikel i GP 2014.06.17

Hundratusentals människor blir sjuka av vanliga läkemedel. Upp till varannan drabbas av läkemedelsrelaterad sjuklighet som ger vårdkostnader på upp till 19 miljarder kronor. Det visar en färsk avhandling från Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs Universitet. Hanna Gyllensten, apotekare, forskare och nu också doktor har tagit hjälp av expertpaneler med läkare, enkätundersökningar med 7000 personer och gått igenom nära 5000 patientjournaler, för att utröna hur hög sjukligheten är. I journalerna kunde forskarna se att det var 12 procent av befolkningen som var drabbad under en tremånadersperiod. Hanna Gyllensten har fått fram att detta också får konsekvenser utanför vården. Förutom ett stort enskilt lidande leder också biverkningar och följdsjukdomar till direkta kostnader för patienterna på mellan 4000 och 10000 kronor per år. Resursförbrukningen utanför vården innebär produktionsbortfall. Människor har varit hemma från jobbet p.g.a läkemedelsproblem och anhöriga som fått vård.

En ros till alla som lider av biverkningar

En ros till alla som lider av biverkningar

Enligt expertpanelen med läkare drabbas 50-60 procent av alla patienter som får vård i Sverige under ett år av någon form av biverkningar, förgiftningar, läkemedelsberoende eller otillräckliga effekter. Detta gäller i stort sett alla läkemedel och de vanliga läkemedlen ger mest problem. Det är läkemedel mot depression eller smärtlindring som ger mycket besvär. Ibland är patienten felmedicinerad, men biverkningar är en stor del och det är besvär som uppstår även om man använder läkemedlet på rätt sätt. Men sedan verkar otillräcklig effekt av läkemedlet vara en stor del av problemen. ”Det är egentligen alla läkemedel som kan ge sådana här problem” säger Hanna Gyllensten.
Jag är glad att jag under alla år haft styrka och mod att stå emot de rekommendationer om mediciner som olika läkare gett mig. Så snart jag känt biverkningarna komma, så har jag slutat ta medicinen. Jag har inte haft tålamodet att stå emot och invänta eventuella förbättringar. Därför har jag heller aldrig råkat få några följdsjukdomar. Man kan tycka vad man vill om det, men det har gått vägen för mig. Och det är min stora lycka. Jag mår så himla bra idag och tycker att varje dag är värd att vara tacksam över.

4 svar på ”Biverkningar av skolmedicinen

  1. Jag gillar Ditt påstående. Själv äter jag ingen medicin. Mediciner skall ifrågasättas trots att det utskrivs av läkare MEN det finns medicin mot t.ex. hjärta o.dyl. som är utan biverkningar och som förlänger livet etc….

  2. Även jag ifrågasätter mediciner då jag om någon råkat ut för massor av biverkningar och även allvarliga sådana bl a 3 gånger allergichocker pga medicin. Men precis som Rosita här skriver ibland måste man stå ut med vissa biverkningar om man vill fortsätta att leva typ hjärtmediciner, blodtrycksmediciner (om inte annat hjälper vill säga). Eller som jag nu fått extremt högt tryck i ögat (40), skulle jag gå utan ögondroppar med så högt tryck (glaukom) skulle jag inom bara ett par dagar vara blind! Jo jag har massor av biverkningar av dropparna huvudvärk, nästäppa, hudutslag, sår i munnen, muntorrhet, otäck smak i munnen, brännande smärta i halsen, dimsyn m m. Tyvärr har jag redan testat de flesta ögondroppar som finns o de är inte bättre dom och mina ordinarie ögondroppar är inte tillräckliga i det här läget. Valet, stå ut med biverkningarna eller bli blind, är inte svårt att ta.

  3. Jag googlade på Hanna Gyllenstens namn och råkade hitta bl.a. Din sida och artikel. Hoppas Du mår bra.

    Rent generellt tror jag vi är alldeles för naiva när det gäller vården, dess diagnoser/behandlingar och i synnerhet när det gäller s.k. ”läkemedel”.

    Jag har ingen som hest koppling till vården. Har, däremot haft flera i min närhet som förskrivits den ena medicinen efter den andra och jag är övertygad om att de skulle, i många fall, ha mått bättre utan.
    Men på den tiden fanns inte Internet.

    Min gamla (då över 80 år) ställdes efter en liten hjärtinfarkt genast på blodfettsänkande medicin bl.a. Så småningen började hon klaga över muskelsvaghet, värk och kramper i benen samt sömnsvårigheter. Det var rena tillfälligheter som gjorde att jag upptäckte att det fanns andra åsikter, än de gängse, när det gäller den s.k. ”Kolesterolhypotesen”.
    I den här vevan (cirka 10 år sedan) fick jag Internet-uppkoppling och kunde börja söka patientberättelser. Det fanns hur många som helst som liknade mammas och många av dem stod just på statiner som Zocord (=simvastatin), Lipitor (=atorvastatin), Crestor (=rosuvastatin) etc.
    Mammas läkare vägrade inse att hennes problem kunde vara biverkningar.
    Inte ens när han fick läsa patientberättelserna.

    Besök gärna spacedoc.net, askapatient.com (sök på ovanstående namn) och läs Dr. Malcolm Kendricks artiklar – och alla kloka kommentarer – på drmalcolmkendrick.org. Jag tror han håller på med en nya bok.

    Närmare 800.000 svenskar tar den här typen av medicin, statiner, utan att ha fått tillräcklig, och obunden, information om nytta/risk, biverkningar, långtidsbiverkningar och läkemedelsutlösta sjukdomar.

    Mycket av läkemedelsforskningen görs av läkemedelsbolagen själva – eller av inhyrda forskare, men det är alltid bolagen själva som sammanställer slutresultaten och bestämmer vad som skall publiceras.
    Fundera på det.

    Fundera också på varför man inte får veta var våra läkemedel tillverkas. Det är en affärshemlighet mellan bolaget och Läkemedelsverket.

    Bipacksedlar är ”färskvara” – ändras över tid.
    Bipacksedlarna för antidepressiva av olika sorter (SSRI) var inte speciellt långa de första åren – men idag…….
    Gå gärna in på http://www.fass.se, där sker uppdateringarna oftare än i själva förpackningen.

    Sist några boktips:
    Hur kolesterolmyten hålls vid liv (Uffe Ravnskov)
    The Statin Damage Crisis (Duane Graveline)
    The Truth About Statins (Barbara H. Roberts)

    Piller & Profiter (John Virapen)
    Hur läkare tänker (Jerome Groopman)
    Pillerparadoxen (Robert Whitaker – om psykiatrin)
    Dödelig Medicin og organisert kriminalitet (Peter C. Götsche, finns även på engelska och kommer på svenska 2015. Googla författarens namn – finns bl.a. flera intressanta föreläsningar)

    Our Daily Meds (Melody Petersen)
    Overdosed America (John Abramson)
    Overdiagnosed (Welch mfl – om screening)
    Overtreated (Shannon Brown Lee)
    Selling Sickness (Alan Cassels + Ray Moynihan)
    Seeking Sickness (Alan Cassels – om screening av olika typer)
    Forskningsfusket (Ralf Sundberg)
    Are your prescriptions killing you? (Armon B. Neel, äldreapotekare + Bill Hogan, journalist)
    Mad in America (Robert Whitaker – kommer till bokmässan i Gbg till hösten)
    White Coat – Black Hat (Carl Elliott)
    The Antidepressant Fact Book – och många andra (Peter R. Breggin)
    Blood Medicine (Kathleen Sharp – om tillväxthormon m.m. Googla ”Dirty Medicine”, en intressant artikel skriven av henne i Fortune? 2013)

    Det finns många intressanta video-clip på nätet.
    Googla ”Certain Adverse Events” (6 delar, handlar om en grupp antibiotika som kallas för fluorokinoloner/kinoloner t.ex. Ciproxin =ciprofloxacin, Tavanic = levofloxacin, Avelox = moxifloxacin).
    Besök också floxiehope.com, fqvictims.org och askapatient.com.

    Det bästa man kan göra för sig själv, och närstående, är att söka information på många olika ställen och försöka att bilda sig en egen uppfattning. Det kan man förstås inte göra om det gäller något akut, men nu för tiden får många rådet att börja med livslång, förbyggande medicinering av någon ”riskfaktor” fast man känner sig helt frisk och bara för att man råkar ha en siffra över en viss gräns som något läkemedelsbolaget kommit fram till.

    ”Who cares in Sweden” (googla) är en tredelad video om antidepressiva, läkemedelsindustrin m.m. Den är både på svenska och engelska. Man väljer själv vilket.

    Sist – mena inte minst – googla gärna ”The Lipitor Paradox” ett humoristiskt, men sorgligt videoklipp där en läkare försöker förskriva statinen Lipitor till en kunnig och högst ovillig patient. Läkaren håller han på att gå upp i limningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.