Adventspyssel

Två dagar hos mamma. Vi har adventspyntat, hängt upp ljusslingor och julgardiner. Det blev jättefint. Mamma var så nöjd. Fast det dröjer inte länge förrän hon går omkring och släcker ner allting. De kan inte lysa på dagen. Och inte heller på natten. Så snart hon skall gå och lägga sig på kvällen släcker hon allt. Klockan halv åtta kommer hemtjänsten sista gången. Då får mamma sin sömntablett. Sedan går hon omkring och släcker. Nästa morgon klockan halv åtta kommer hemtjänsten igen. Det är mörkt och de kan nästan inte se var ytterdörren finns. Än mindre kan de se nyckelhålet för att låsa upp. Jag säger till mamma att hon måste låta ljuset lysa. Va, säger mamma, lysa hela natten. Nej, nej, det går inte. Jo, säger jag, hemtjänsten ser inte.

Snart 1:a advent

Snart 1:a advent

Ja, men jag är alltid uppe klockan sju på morgonen så jag kan tända för dem, svarar mamma. Men inte idag, säger jag. I morse väckte de dig. Nej jag är alltid upp klockan sju, säger mamma bestämt, och då kan jag öppna. Jag förstår att jag inte kommer längre i argumentationen. Mamma har alltid rätt. Hur fel hon än har så har hon ändå alltid rätt. Jag vet det och bestämmer mig för att det får lösas på ett annat sätt. Biltema har säkert en lampa som tänds och släcks när någon kommer. En sådan måste vi installera. Vi tejpade för strömbrytaren så att mamma inte skulle komma åt att släcka ytterlamporna. Men det är bara provisoriskt. För vi vet att mamma kommer att plocka bort tejpen redan i kväll för att komma åt ljusknappen. Det är jätteviktigt att det inte lyser under natten. Jag har aldrig förstått varför.

Julstjärnan på plats

Julstjärnan på plats

Men det gör ju inget. Det viktigaste är att vi är där och pysslar om henne.
Jag fick en timmas massage i födelsedagspresent av min syster, så vi ger oss iväg till henne på eftermiddagen.PUH, så ont det gjorde. Jag fick stränga order om att jag inte kan fortsätta att använda kryckan fortsättningsvis. Muskelfästena i höft och axlar far så illa när jag belastar snett. Jag lovar att jag skulle ställa bort kryckan under de kommande 14 dagarna fram till nästa massage.

Vi bjöd ner grannen, Bodil. Hon fyllde år och hade firat alla sina födelsedagar hos mamma och pappa. Ända sedan hon flyttade in i grannhuset för tio år sedan. Mamma är allergisk mot katt och hund så därför måste Bodil komma ner till mamma för att ha sitt kalas. Bodil gillar vitt vin. Så länge pappa levde tyckte Bodil att det var bra för då fyllde pappa på. Nu får vi andra rycka in, Det är viktigt att Bodil känner sig välkommen nere hos mamma. Hon bor närmast och har koll på när mamma rör sig i huset, dag som natt. Det är en bra säkerhetsventil för oss som inte bor så nära, om något skulle hända.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.