Vad är fin konst?

Varje onsdag går jag på målarkurs på Art College på Folkuniversitetet. Från kvart i tio till kvart över tre med en timmas lunch. Kursen heter ”Fritt måleri”.
Relaterad bild
Det är inte ett dugg fritt måleri. Den första onsdagen fick vi i uppgift att välja ut en bild av en konstnär. Jag valde Madonnan av Edvard Munck. Den blev inte lika fridfull som Muncks madonna kan jag säga.
Sedan fick vi en ny uppgift. Samma där. Vi fick välja ur en hög bilder som låg på bordet. Några av oss grymtade över att vi trott att det skulle vara en kurs för fritt måleri. Vi fick veta att man upptäckt att titeln varit vilseledande och kommer att ändra det nästa termin. Ok nu hade jag accepterat. Kursen var ju redan betald och alltid lär man sig något som kan vara bra att kunna. Det är inte så enkelt som jag trott att få till färgerna precis så som på bilden man målar av. Och alla skuggor som man tror är så självklara är ju supersvåra att få tillräckligt mörka.
I onsdags fick vi en överraskning. Det kom in en stilig tjugoårig vältränad vacker kille. Han skulle stå modell för oss hela dagen. Skynket han hade på sig föll till golvet och så stod han där alldeles naken. Jag har aldrig förr granskat en naken människa så noggrant. Det var ovant i början men jag vande mig snart. Fortfarande tycker jag det är lite förmätet av oss att en kraftfull yngling skall stå där uppställd för att vi skall måla av honom. En kvinna sa att det är studerande som får lön enligt facket. Det lugnade mig lite. Jag blev lite stolt ändå när jag kom till julutställningen och fick se att magistern hängt upp just min målning.

Strandverket konstutställning i Marstrand

Strandverket konstutställning i Marstrand

Vi läste i GP att det var utställning på Strandverket i Marstrand. Så vi drog dit. Jag vill så gärna lära av proffsen. Jag vill se hur de målar för att kunna bli så kända. Alla de som visades upp på utställningen hade gått på Valands konstskola mellan åren 1984-2014, alltså under 30 år. Där var Ernst Billgren och hans förra fru Helen, Lars Lerin, Anna Pärsson som nu är rektor för Domens konstskola, Maurits Ylitalo och en mängd andra mer eller mindre för mig kända konstnärer. Men usch så besviken jag ofta blir när jag kommer till samlingsutställningar. Här var det inte mycket som var vackert att se på. Kan det vara så att om man är tillräckligt känd så kan man nöja sig med att visa upp vilket skräp som helst. Jag minns min gamla väninnas och mina gräl för många år sedan om vad som var konst. Hon var konstnär. Jag var revisor. Visst kan man tycka då att hon vet bäst. Men är det inte ändå betraktarens öga som avgör vad som är fint och inte fint. Det är väl som med vin. Allt vin är inte gott bara för att det är vin. Och allt vin kommer från vindruvor.
Jag kämpar verkligen för att lära mig att måla. När jag nu dessutom får sitta och teckna av en naken man och tar det på riktigt allvar och försöker få det att likna honom så mycket som möjligt, då tycker jag det är taskigt att proffsen skall få krafsa ner lite färgkludd och låtsas att det är bra konst som folk betalar mängder med pengar för.

Konstverk av Stina Wollter

Konstverk av Stina Wollter

Så idag gjorde vi ett nytt försök. Jag vill ju få entusiasm från andra och se konst som jag gillar. Jag såg ut fyra stycken utställningar som fanns utannonserade i GP. Däribland var det Stina Wollter. Jag hade för ett par år sedan anmält mig till en målarkurs i Gerlesborg där hon skulle vara lärare. Tyvärr var kursen fullbelagd. Men nu ville jag se hur hon målade. Å det är skönt att komma till en utställning där man tagit jobbet på allvar. Det är underhållning för oss tittare. Varför skall annars utställningarna finnas till.

Stina Wollter

Stina Wollter

 

 

 

 

 

 

Vi åkte vidare till nästa som var  Olle Skagerfors.

Målning av Olof Skagerfors

Målning av Olof Skagerfors

Skagerfors målningar av gamla fyllisar är fantastiskt fina. Så skulle jag gärna försöka måla. Kanske skall jag välja hans bild att måla av när magistern kommer med sin hög av bilder nästa gång.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.