Torsdag-den första dagen

Den här första dagen skall planeringen för tre veckors vistelse göras. Jag träffar sjukgymnasten Birgit kl 9, arbetsterapeuten Lisbeth kl 11, kl 12 lunch, kl 13 skall jag skrivas in hos doktor Ågren och kl  skall vi lyssna till Ida, som är kostchef och restaurangchef.
Birgit sjukgymnasten intervjuade mig om hur jag rörde mig. Hon kollade ev. stelhet i benen och berättade hur hon jobbar och att hon skulle fixa ett program som jag skall få i eftermiddag.
Arbetsterapeuten Lisbeth ställde frågor om verkligen allt praktiskt, hur jag klarade att handla, toabesök, städa, laga mat, äta med bestick, om jag klarade att resa, hur jag tar mig fram, hur jag lever under fritiden och en massa annat. Hon kollade styrka och känsel i händerna och hur det står till med koordinationen och minnet.
Vi åt en jättegod fisksoppa och mycket grönsaker till lunch. Doktorn var väl förberedd och hade läst både ordinarie läkarens utlåtande och mina brev som jag skickat till rehabenheten och Sommarsol tidigare. Jag var så orolig för att dessa tre veckor inte skulle bli så bra och hade därför förberett med brev om mig själv och vad jag ville med vistelsen på Sommarsol. Efter en halv timma hos doktorn hade jag ledigt fram till kl 15. Jag gick på långpromenad med rullatorn ner till stranden.
Det är molnigt men ganska varmt. Jag kände på vattnet i utomhuspoolen utanför Sommarsol och det kändes som om man skulle kunna bada. Det är fantastiskt vackert där nere vid havet
Promenaden fortsätter och jag ser min egen landskapsblomma, kaprifolen. Jag känner riktigt hemlängtan när jag ser den
När jag återkommer till Sommarsol ser jag den här ståtliga statyn och skänker en tacksam tanke till grundaren över att jag fått möjligheten att komma hit
Kl. 15-16.30 pratade Ida, kostchefen om kostcirkeln. Hon förklarade för oss rörelsebegränsade att vi skulle äta halva tallriken fylld med vitkål, rotfrukter, broccoli och blomkål. Man skall tygga jättelänge, det mättar bra. Den andra halvan skall till hälften bestå av protein såsom kött, fisk och keso och den andra halvan av fullkornspasta o.dyl.
Till frukost rekommenderade hon oss att äta fil eller havregrynsgröt med bär eller frukt, fullkorns- eller surdegsbröd med en skiva skinka, ägg och mjölk. I en och en halv timma höll hon på. Det var otroligt lärorikt.
Klockan är halv fem och himlen är helt blå. Jag tar en vilopaus vid poolkanten fram till middagen kl 17.30
Vi satt hela gruppen länge vid middagsbordet och pratade om våra liv med MS. Våra semesterresor med allt vad det medför med rullstol och vardagsgöror som inte alltid är så enkla att genomföra men som man hittar olika tekniker för att klara av.
Kvällen avslutades med ett glas rosévin i cafeterian. Trevligt, trevligt.
Jag hämtar ut mitt program för fredagen:
9.30 morgongympa
10.00 handträning
11.00 vattengympa
13.45 sjukgymnastik
15.15 kroppskännedom i gymsalen
Jag är mycket avundsjuk på gänget som knallade/rullade ner till havet för att titta på solnedgången. Jag fick se den på foto. Fantastiskt vackert. Kanske kan det hinnas med en annan kväll nästa vecka. I morgon åker jag hem över helgen.

3 svar på ”Torsdag-den första dagen

  1. Vad fantastiskt kul, intressant och roligt att läsa allt. Du är helt fantastisk, vilket otroligt engagemang!!! Ha det så bra! Kramar från Mariell, Rickard och Junie

    • Tack för hälsningen, jag blev jätteglad. Jag vill att så många skall få ta del av och tycka till om det jag skriver och påstår, friska som sjuka kan delta, det finns något för alla att diskutera och tycka till om: biverkningar, havtornsplockning, träning, stretching, friskvård, sjukvård, landsting, o.s.v. Må så gott och tack från gudmor. Krama Junie från mig

  2. Så roligt att läsa och lära! Känner inspiration av att lära mer om vad som finns i det man stoppar i sig. Har alltid trott att jag äter hälsosamt men man kan nog inte vara säker.. Jag blir faktiskt också inspirerad av att motionera, det gäller ju att hitta det man tycker är roligt för att röra sig kontinuerligt. Du är ju otrolig och kan ge många ny syn på olika saker. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.