Fredag 2 september

Nu har jag provat elstötarna mot spasticiteten i 2 nätter. Den första natten provkörde jag när benmusklerna körde igång redan kl 10 på kvällen. Elstötarna riktigt dunkades in i muskulaturen. Jag hade satt på 2 lappar på ovansidan av låret och 2 lappar på undersidan. Jag såg hur slagen tog. Jag hade fått veta av Birgit att jag inte skulle köra längre stunder än 15 minuter. Jag började svagt och trappade upp efter hand som jag blev mera vågad. 15 minuter gick men spasticiteten hade inte slutat. Jag tog till mina vanliga töjningar, babypose med framsträckta armar, och nästa, benet högt uppdraget mot huvudet och så den sista, töjning av baksidan av låret sittande på sängkanten. Det tog en kvart och sedan var det äntligen lugnt. Ända till kl 2. Då var det igång igen. På med ellapparna och elstötarna. Det hjälpte inte så återigen samma karusell med töjningar. En tredje gång kl 5 körde det igång, men nu var det svagare och kunde lugnas ner med bara manuella töjningar. Jag var dötrött på morgonen och kröp ner under täcket när klockan ringde kl 8. Jag somnade om och fick jättebråttom till frukosten och morgongympan. Den andra natten var i stort sett likadan. Jag har talat med Birgit och vi är överens om att jag skall prova t.o.m helgen som kommer. Jag tycker ändå att spasticiteten håller på under kortare stunder nu, ca en halvtimma. Förr kunde det hålla på i timmar. Vi får se på måndag, då har jag provat Tensen i 5 nätter, hur det gått. Som jag ser det nu så får det nog kanske bli Botox.
Vi har blivit förevisade en mängd hjälpmedel. Det var rena julaftonen. Bollar, lera, stödstrumpor, kylväst, bestick och andra vardagsgrejer som är specialgjorda för oss funktionsnedsatta människor. Jag kom därifrån med rullatorkorgen fylld och hela veckopengen fattigare.
På eftermiddagen lyssnade vi till kostchefen Idas förslag på mat som kan lagas enkelt till lunch och gick igenom kostcirkeln. Hon berättade att till lunch kan man ta 100-150 gr keso, 1 fullkornsmacka, ett knäckebröd och 3 morötter. Man kan ta lite lätta på brödet, men måste utesluta osten om vi har fyllt mängden protein med keso. 7000 kalorier ger 1 kg i ökad vikt om de äts utöver basmaten. I en chokladkaka är 550 kalorier. Det gäller att hålla ordning på födelsedagsfirandet, eller i alla fall det som äts där.
Därefter var det besök hos arbetsterapeuten Lisbeth. Jag har fått en mängd goda råd bl.a om hjälpmedel att få in rullstolen i bagaget i bilen. Tyvärr måste jag nog byta bil. Min S-40 har inget bra bagageutrymme. Kanske skall jag kosta på mig en V-50 istället?
Nu känns det att tiden här närmar sig slutet. Vi får mängder med träningsprogram och kostförslag och broschyrer. Det blir en hel del att ta tag i vid hemkomsten. Jag skall, enligt förslag från Birgit, sjukgymnasten, anmäla mig till chigong och till Fungera träningscenter hemma i Göteborg.
Solen skiner ute och jag har lånat en elmoppe av en av tjejerna i MS-gruppen. Den är liten och kan tas in i bilen. Kanske kan den vara bra för mig när jag skall in till stan för att shoppa. Vi får se.
Några av oss avslutar kvällen och veckan med en whisky på rummet

Det är helg och jag får besök av min käresta. Han kör ner med motorcykeln den tuffingen. Det skall bli jättekul att få visa runt här på Sommarsol och bra för alla samtal därhemma att han vet hur här ser ut och får träffa mina nya kompisar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.