De fyra första principerna i VedicArt

Klockan är närmare 10 på kvällen. Ladugårdsdörren står fortfarande öppen och flitens lampa lyser där inne.

Samling ute på gården

Samling ute på gården

Klockan 11 i morse var det samling ute på gården för genomgång av de fyra första principerna som mest inriktar sig på själva målandet, det praktiska genomförandet. Det börjar med linjen. När man sätter penseln på duken och drar runt, runt, fram och tillbaka, upp och ner, precis hur som helst som det faller en in. Redan här startar vi resan mot målet. Utifrån linjen vi får till en form som vi kan tycka om. Den bara kom – från ingenting. Formen kan vara rund eller lång, eller bara ett streck rakt ut med en knorr i slutet. Det är bara att försöka se något slags form som man tycker kan få finnas kvar. Och så färgen. Den bara kom. Redan när vi drar det första penseldraget så väljer vi färgen. Den kommer från din egen inre känsla. Och massan av färg, lite eller mycket kan ge dig den struktur du vill ha. Fyll hela ytan med precis den mängd du vill ha, på precis det sätt som faller dig in, med precis den färg som du för stunden gillar mest. Här finns inget styrande. Allt skall komma inifrån dig själv, utan att du tänker och utan att du styr.
Detta är de fyra första riktlinjerna inom Vedic Art.

Jag får liksom inget flyt i min målning så här första dagen. Fröken säger att jag tänker för mycket. Men i morgon skall jag försöka följa de fyra första principerna. Jag skall gå upp tidigt och tänka på att formen jag skall välja skall vara totalt abstrakt, den kan se ut som en glurk då. Inne i ateljénFärgen har jag inga problem med tror jag. Men jag måste väl ändå välja färger som passar ihop. Det blir nog mycket rött och orange och gult som vanligt. Det är mina färger. Och så var det strukturen. Jag skall impregnera ytan med penseldrag. Nu har jag köpt roller och en fin tvättsvamp. Här skall impregneras.
De andra som varit här förr har stora dukar, dubbelt så stora som de jag hade med mig. Och de var ändå på 80 x 60 cm. Här gäller form och inte bilder. Jag kommer nog att få mitt lystmäte tillfredsställt vad gäller abstrakt konst den här veckan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.