Artrosbesvär

Det finns inget ont utan att det för något gott med sig, sägs det. Och jag är benägen att hålla med. Efter att ha haft superont i höger höft hela den gångna hösten och vinter och nu hela våren, så har jag blivit tvingad att ta mig an min kropp på riktigt allvar. Det har gått så långt att jag inte kunnat träna varken gång eller balans och jag lovar, det har satt spår.
Men nu är jag verkligen i gång. Jag har lärt mig hela töjprogrammet från Vintersol utantill. Det kör vi, min man och jag, varje morgon innan vi går ur sängen. Vi börjar till musik av Melody Gardot med 10 x 3 armhävningar för att ryggen skall bli töjd bakåt. Bakåt som den så sällan blir.

Töjningsprogrammet från Vintersol

Töjningsprogrammet från Vintersol

Sedan fortsätter vi enligt programmet  med arm- och benrörelser till ljuvlig sång av Etta James när hon sjunger At Last. Så hörs David Bowies röst och han sjunger Life On Mars. När Gary Moore tar över med Still got the blues sätter vi oss på vardagsrumsmattan med benen i kors och töjer insidan av låren och går över till töjning av ländryggen genom att sitta som en nallebjörn med sträckta ben rakt fram och spikrak rygg. Sedan ställer vi oss på alla fyra och svankar och kutar och i nästa rörelse lyfter vi vänster ben rakt bak och höger arm rakt fram och växlar 10-15 gånger. Det är så bra för balansen. Vi står upp när Etta James sjunger Stormy Weather och sträcker armarna rakt upp mot taket, lite bakåt och vi andas in. När vi andas ut och böjer oss framåt och nedåt andas vi ut. Efter hand blir ryggen mjukare och vi klarar att sträcka oss allt längre ned mot golvet. En supersakta promenad på rak linje framåt och bakåt stärker också balansen och vi lyssnar nu till Eva Cassidy när hon sjunger Fields of Gold. Fleshquartet med Freddy Wadling tar vid under tiden vi stretchar bak i skulderbladen, framme i bröstet och nackens muskler. Vi avslutar med Queen och Bohemian Rhapsody med sitt och stå-övningar, så som man ”nästan-sätter-sig” på en stol och till sist några minuters tramp på cross-trainern.
Sedan är det dags för Göteborgs-Posten och därefter frukost med havregrynsgröt, ägg och kaffe med macka. Jag lovar att det är en fantastisk början på dagen. Nu har jag mjukat upp höften så jag kan röra mig bättre. Jag märker nu efter att ha hållit på i snart tre veckor att det blivit lite skillnad. Men jag har lååååångt kvar. Och jag har helt klart för mig nu att det kommer aldrig att kunna ta slut. Det där med träning är en färskvara sa min sjukgymnast och det stämmer. Jag märker skillnad redan efter en helg om jag inte tränat något.
Jag tränar hos sjukgymnast alla dagar utan på torsdagar. Då är jag på den fantastiska vattengympan. Jag tar ut mig totalt och får bakrus med huvudvärk som håller i sig tills nästa dag. Men jag märker att återhämtningen blir allt kortare.
En lycka var det när min bästis hänvisade till Fråga Doktorn och jag kollade in sjukgymnasten som visade hur man skulle göra för att på några veckor bli av med höftontet. Så nu har lagt till två stycken nya övningar. Jag fick ge mig iväg och köpa en tennisboll. Jag sitter på golvet med korsade ben, lyfter på ena skinkan och sätter bollen under olika punkter där det gör superont. Efter hand ger sig det onda och jag flyttar bollen till en ny punkt. Den andra övningen skall göra höften rörligare genom att jag står på en tjock bok med ena benet helt rakt och det andra benet lyfts och sänks sakta. Sjukgymnasten lovade att det onda skulle gå över på några veckor.
Så nu är mina dagar fullbokade och jag hoppas min kropp blir som ny igen. Eller, kanske inte ny, men i alla fall inte göra så ont.

Ett svar på ”Artrosbesvär

  1. Menar du fråga doktorn? Jag gjorde övningen i morse för första gången. Se min FB sida där en del av rörelsen finns med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.