Brev till doktorn

Inga utedagar nu. Det är lite vitt på marken. Det är vackert men jag som alltid gillade vinter förr har blivit en riktigt innesittare. Jo visst beror det på att jag inte går så bra längre. Jag får så himla ont i nedre sidan av ryggen. Om jag sitter inne så anstränger jag inte det där onda. Då gör det inte riktigt lika ont. Jag skrev ett brev till doktorerna igår. Jag är frustrerad över att ha så här ont alla dar och eftersom jag nu står på ruta ”Gå” igen visste jag inte var jag skulle börja:

Göteborg 2017-01-06

Capio Vårdcentral, Flygfältsgatan 23, 423 37 TORSLANDA

Beträffande ryggont enligt svar erhållet 2016.01.04

I juli tog jag kontakt med min vårdcentral Capio. Jag hade stora besvär med min rygg/höft och funderade över om det kunde avhjälpas med korsett. Olof Sjöberg remitterade mig till ortopeden på Sahlgrenska. Från Ortopedmottagningen Sahlgrenska får jag sedan meddelande den 14 december om att de inte kommer att kunna erbjuda vård inom de 90 dagar som vårdgarantin kräver. Jag erbjuds i stället ett läkarbesök hos GHP Spine Center i Göteborg. Den 19 december skickar Hans Laestander, leg.läkare, specialist i ortopedisk kirurgi på Spine Center brev till Dr Sjöberg på Capio. Laestander tackar sin kollega för remissen som nått dem via vårdgarantin och refererar till frågeställningen om jag skulle kunna ha en korsett för att minska på gångsvårigheten. Hans Laestander har sett på röntgen att jag har klara MS-förändringar intramedullärt och att jag har skolios. Laestander bedömer, efter att också ha diskuterat ”fallet” med dr Åke Blixt, att dessa bäckenfelställningar inte kan hållas med en korsett och att det finns stor risk för skav och sårbildning. Laestadius skickar tillbaka remissen till Capio med meddelande om att jag inte kommer att kallas för bedömning. Några dagar senare får jag detta brev vidaresänt till mig där Olof Sjöberg skrivit: ”Se detta remissvar för din information”.

Där sitter jag nu med alla breven framför mig. Övergiven. Jag funderar över vad mitt nästa drag blir. Jag har ont. När jag reser mig upp känns det som knivhugg nere i höger ryggsida. Förr kunde jag träna mina ben genom att gå. Jag vill inte hamna i rullstol för allt jag skall göra. Det lilla jag fortfarande klarar att gå gör att jag kan ta mig uppför några få trappsteg, in till hiss eller ut ur bilen för att ta ut min elmoppe eller rollator. Du måste träna säger min omgivning. Jag har alltid tränat. Just nu tränar jag vattengympa på Dahlheimers hus en gång/vecka och två gånger/vecka hos sjukgymnast på Hälsa i Kubik i Mölndal. Det blir inte ett dugg bättre. Det onda försvinner inte alls men mitt humör blir bättre. Humöret hjälper mig att stå ut med det onda. Men jag orkar mindre och mindre. Snart ger jag upp. Jag är säker på att också ortopeden kan se att det där med träning inte är det rätta sättet att bli av med mitt onda.

Nu har jag funderat färdigt. Jag hade önskat att få en diskussionspartner men har nu förstått att någon sådan inte finns inom sjukvården. Jag sökte på nätet och fann ”Ryggkirurgi vid skolios” där det förklaras att skolios opereras när kröken har blivit för stor för att kunna behandlas med korsett, vanligen över 45 grader. Jag förstår att mina förutsättningar inte är särskilt stora för att få en sådan operation. Jag är 70 år, har MS och droppfot. Antagligen vore det bra att även steloperera droppfoten. När jag går slänger jag fram foten och det kanske förstör ryggraden på andra ställen.

Vem vänder jag mig till för att få den diskussionspartner jag behöver för att kunna ta rätt beslut?
Vänligen
Britt Marie Skogh Dave
(kopia till Marcus Axelsson, Neurologen, Sahlgrenska och Spine Center, Göteborg)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.