Träning ger färdighet, sägs det

Klockan är 11 och jag har inte kommit ur morgonrocken ännu. Det är fortfarande segt på morgonen. Det är inte så att jag inte gör något. Jag kommer liksom inte igång och jag känner mig inte pigg och glad. Jag började läsa GP vid 8-tiden. Jag kände viss entusiasm när jag läste om tre stycken damer runt 70 år gamla. De utmanar i friidrott på ålderns höst. 68-åriga Marianne, som började hoppa stavhopp när hon var 58 år, håller på ännu och Eva, som idag är 75 år, var 56 när hon för första gången deltog i ett maratonlopp på Honolulu. Nu håller hon till hos Friskis och Svettis 4-5 gånger i veckan. De ser träningen som ett stort stöd i livet.

GP 2012.01.11 Utmanar friidrott på ålderns höst

GP 2012.01.11 Utmanar friidrott på ålderns höst

Jag hörde också för ett tag sedan om en MS-skadad som hade gett sig katten på att han skulle springa New York Maraton nästa år, kanske var det 2012.
För ett par dagar sedan läste jag också i GP att Rehabspel tränar Strokedrabbade. De går på ett gåband och tittar på en TV-skärm som är kopplad till en dator  som i sin tur med hjälp av blåtand-teknologi är kopplad till två Nintendo Wii-kontroller som patienten bär på benen. När man går på bandet, startas en filmad promenad kring ex. Tjolöholms område. När man stannar, stannar även filmen. Alla ljud i omgivningen finns med. Hjälp Var hittar jag den träningen???

Redcord-träning hos sjukgymnast på Olskrokens Rehab

Redcord-träning hos sjukgymnast på Olskrokens Rehab

Jag stiger ur sängen efter GP-läsningen och känner att jag var på redcord-träning igår. Jag har träningsvärk. Jag skall försöka få igång de muskler som aldrig används för att kontakten med hjärnans styrning inte finns. Jag släpar vänsterbenet efter mig eller slänger fram det genom att slänga det runt och fram. Jag har skaffat ett stöd för droppfoten men nu skall musklerna tränas så att kanske inte stödet behövs sedan. Eftersom jag har ett ärr på nervskidan som går från hjärnan genom ryggmärgen ner till benet, så kan inte nerverna i benet trigga igång musklerna. Därför blir de aldrig använda. Jag vet inte om jag uttrycker mig rätt men det är så jag fattat det hela. I alla fall är det så att jag inte kan få fram benet utan stor ansträngning. 500-kilosbenet har jag kallat det i tidigare blogginlägg. Jag har inbokat 2 ggr till, på fredag nästa gång och sedan tisdag

Redcord-övning 2

Redcord-övning 2

Jag har fått tre övningar hittills. Benet ligger i en vagga. Övning  1 är: jag skall dra knäet uppåt ansiktet så långt som möjligt och se till att knäet inte åker ut till sidan och sedan sträcka ut det. Nästa övning är utsträckt ben i vaggan och lyfta upp rumpan från golvet, det andra benet skall hållas ovanför golvet utsträckt. Och den tredje övningen är den på bilden där jag för benet så långt till vänster som möjligt, tillbaks till mitten och utåt igen.
Efter trekvart är jag mör av ansträngningen. Alla friska ben skulle pröva samma övningar med en 500-kilossäck liggande ovanpå benet för att kunna uppleva samma ansträngning. Hela huvudet bultar och jag känner mig alldeles vimmelkantig när jag går till parkeringshuset där jag parkerat bilen. Då är det fantastiskt att bli bjuden på en härlig linssoppa hemma hos kompisen efteråt.

Träningen på vårdcentralens rehab skall hålla på i åtta veckor. Sedan får jag hänga upp selar hemma och fortsätta själv. Det skall bli jätteintressant att se om det kan hjälpa så jag kan gå bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.