Sativex för Landstingspengar lär vänta på sig

Idag läste jag i GöteborgsPosten att en kille som heter Magnus fått rätt mot Sahlgrenska. Han råkade ut för en bilolycka hösten 2000 och har haft intensiva smärtor i det ben som krossades vid olyckan. Av artikeln framgår att det enda läkemedel som hjälpt ordentligt är Sativex. Nu har han fått besked att han får medicinen betald av sjukhuset. Skulle han betala den själv så hade den kostat 7.000:- per månad. Det är ju en omöjlig utgift för vem som helst.

Artikel i GP 2012.11.19 angående Sativex

Artikel i GP 2012.11.19 angående Sativex

Jag skrev om Sativex i ett tidigare inlägg här i min blogg. Där berättade jag att jag försökt att få det utskrivet för mig så att jag skulle kunna bli av med min spasticitet. Tyvärr sa min läkare, Marcus Axelsson, att han inte kan ordinera det eftersom det inte godkänts ännu. Jag tar för givet att han menade att det var Läkemedelsverket som inte hade godkänt. Och antagligen betyder det att Läkemedelsverket inte godkänt det som Landstings-kostnad.

Av GP-artikeln framgår att Läkemedelsverket godkände Sativex redan förra vintern. Det godkändes då endast för MS-patienter och utanför högkostnadsskyddet. Vi får nog vänta ett tag till innan vi har möjlighet att använda Sativex för Landstingspengar tyvärr. Tills dess får jag fortsätta de nattliga övningarna med stretching eller cykla eller trampa på crosstrainern. Det har blivit en vana nu. Tyvärr tar det en del av dagens aktiviteter när jag måste sova igen den förlorade sömnen. Men jag är ju pensionär. Det är värre för dem som fortfarande jobbar.

2 svar på ”Sativex för Landstingspengar lär vänta på sig

  1. Hej,

    Jag tycker att det är rent ut sagt fördärvligt att människor som är i behov av hjälp inte ska få tillgång till hjälp, trots att hjälpen finns. Hjälper sativex så ska man få sativex. Jag kan inte begripa hur någon kan tycka att det är rimligt att kliva upp på nätterna för att försöka lindra sina besvär med huskurer istället för att få hjälp av landstinget.

    Tack för att du lyfter debatten. Det behövs fler som lyfter upp den i moralpanikens Sverige. Det förefaller sig vara så att vi i Sverige har väldigt svårt att acceptera att hjälp kan komma från naturen. Nu är ju inte sativex ett helt naturligt preparat, men dock. Vad som än hjälper, hjälper. Vem ska sätta sig över det?

    //Jergen – multiplasanningar.blogg.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.