På affärsmöte med greven

Dag 2, vi planerade hela förmiddagen för midsommarafton i Verona. Det är inte helt enkelt att hitta biljetter på nätet till operan och hotellrum så här nära inpå. Vi bestämde oss för att vänta med biljetterna men rum lyckades vi hitta.

Greve Marcello framför sin villa

Greve Marcello framför sin villa

Vi hade förbeställt besöket hos greve Vettor Marcello och anlände till hans villa prick klockan 17.00. Visste ni att bara i Veneto finns drygt 4.000 villor. Och villorna ser inte ut som villor här hemma. Det är palats, ibland lika stora som kungens slott. På 1500-talet blev det modernt bland välbärgade venetianare att skaffa sig lantegendomar på fastlandet. Många vände sig till arkitekten Andrea Palladio för att han skulle rita deras villor. Ni kan inte ana hur flotta dessa villor är. Några är öppna för allmänheten nu när staten tagit över de flesta. Några sköts och är jättefina, andra sköts inte alls och står bara och förfaller. Några har köpts in privat. Eftersom staten äger kan inget ändras, men man bor gratis om man underhåller. I en av villorna bor Benetton, ni vet han som säljer kläder här i Sverige.
IMGP1897Vi blev furstligt mottagna. Greven visade oss runt i sin villa. Min rullator lyftes upp och nerför trapporna, ibland av greven, ibland av Göran. Vi gick från sal till sal. Den stora matsalen var förberedd för bröllopet som skulle hållas på midsommardagen. I Italien firas inte midsommarafton alls. Alla bord och stolar var klädda i vitt. Greven berättade hur bröllopet var planerat. Bruden och hennes far skulle komma roende över den lilla sjön i parken och skall tas emot av alla gästerna som står på stranden och tar emot. Där skall välkomstdrinken, Procecco naturligtvis, från de egna planteringarna, serveras. Själva vigseln skall hållas inne i den lilla slottskyrkan och sedan tar middagen vid med dans. Maten hade beställts av ett cateringföretag som hade hand om hela den delen med dukning, avdukning och disk. Det syntes att greven tyckte det var kul att få visa oss runt i sitt hem. Stora målningar prydde väggar och tak och trädgården var fylld med statyer och granna blommor.
Anledningen till att vi var där var att vi tänker använda hans villa till våra bröllop. IMGP1899Diskussionerna med greven handlade om hur det skulle kunna genomföras, om det finns rum att bo i för brudparet och alla gästerna, på slottet eller kanske i närheten och hur lång förberedelsetiden måste vara och naturligtvis vad det skulle kosta.

Efter trädgårdsvandringen bjöds vi in för en avslutande diskussion över ett glas vin, som för grevens del blev både två, tre och fyra. Glasen var små och greven var säkert van och skulle inte köra mera den dagen. Fast det där var inte så viktigt i Italien. Man körde ändå. Jag fick uppfattningen om att det mesta var lite mera avslappnat där än här hemma. Den avslappnade stilen är härlig, men det är trist att ingen kan engelska. Vi sitter mest och ler, men vi har ju med oss en proffsig affärskvinna som guide och översättare så det funkar ändå.

1 svar på ”På affärsmöte med greven

  1. Jag funderar på att gifta om mig med Staffan, efter 30 år, nästa år blir det då., då firar vi 30 år som gifta. Och var någonstans – kanske Du vet? Eller tror Du jag ska tipsa någon vän…ner. Intressant resa Ni varit på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.