Ny film inlagd – Alaska-Nome

Nu kan ni gå in i min blogg under videobloggar och titta på min nya kortfilm om Alaska och Nome. Nome ligger högst upp vid Berings Sund. Nästa Ryssland, som ligger bara lite drygt 8 mil norrut. Nome har bara knappt 4000 innevånare och var en gång Alaskas största stad. Nome fick stadsrättigheter 1901, naturligtvis i guldruschens tidevarv. Världens största vaskpanna finns i Nome och ni ser den i min kortfilm.

Världens största vaskpanna i Nome - Alaska

Världens största vaskpanna i Nome-Alaska

Ni ser också statyerna som rests över The Three Lucky Swedes. En av dem var Bryntesson som återvände hem till Svanskog i Dalsland, med fickorna fyllda med guldtackor efter att ha hittat guldet på stränderna i Nome.

The Three Lucky Swedes i Nome - Alaska 1900

The Three Lucky Swedes i Nome - Alaska 1900

Se filmen och känn vingslagen från guldruschens glada dagar. Ni kan också läsa mer om det i Görans bok I Hilmas Fotspår – En resa till Alaska i Strömstad och i USA, se även hemsidan www.hilmatravel.se. Göran kommer att visa bilder och hålla föredrag om utvandringen under förra sekelskiftet. Det första föredraget kommer att hållas den 24 april på Tuve bibliotek i Göteborg. Kontakta Tuve bibliotek om du vill lyssna eller kanske se hela utställningen under april och maj..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.