Feldenkraiss lär ut enkla vardagsrörelser

Efter GP-läsande och frukost for jag snabbt iväg till Feldenkraiss-träningen. Gunnel Grann har en 4-rumslägenhet vid Stigbergstorget. Där håller hon träningspassen i det stora rummet, som normalt skulle vara vardagsrummet. I två smårum har hon individuell massage enligt Feldenkraissmetoden.

Hälsosupport Väst, Gunnel Grann, leg.sjukgymnast. aukt Feldenkreisspedagog

Hälsosupport Väst, Gunnel Grann, leg.sjukgymnast. aukt Feldenkreisspedagog

Vi lägger oss på rygg på stora röda, mjuka, gummimattor, på parkettgolvet. Gunnel lotsar oss fram. Försiktigt, försiktigt poängterar hon gång på gång. Inget får göra ont. Och glöm inte att andas. Rörelsen börjar med att vi skall vinkla fötterna utåt sidorna och dra knäna uppåt. Armarna ligger rakt utåt sidorna med vinklade armbågar. Vi skall lära oss ett enkelt sätt att ta oss upp till sittande. Steg för steg talar Gunnel om för oss hur vi skall göra. Benen läggs böjda ner på ena sidan och överkroppen och överarmen förs över åt samma håll. Handen sätts ner i golvet. Den understa armen sträcks uppåt och det översta benet sträcks neråt. Kroppen välter över. Lyft kroppen med den hand du har i golvet. Hjälp till att lyfta överkroppen med den utsträckta armen genom att dra den neråt under kroppen. Håll ner huvudet. Nu går det att lyfta kroppen till sittande ställning.
Ja, jag vet inte om det blev samma förklaring som Gunnels, men när jag provade enligt min beskrivning, så tyckte jag att det stämde. Prova själv. Feldenkraiss är just det. Att hitta rörelser som funkar i vardagen. Det skall vara lätt och enkelt och aldrig påfrestande för kroppen. Det är kroppens egen tyngd som skall hjälpa till.

Glad och nöjd knallade jag iväg till bilen. Samma väg som vanligt till handikapp-parkeringen och jag passerar Missionskyrkans secondhandaffär. Där hänger yllekappan som jag sneglade på redan förra veckan. Det är en röd yllekappa. Jag kan inte låta bli att gå in och prova. Den är fotsid och åt pepparn för lång, men jag har ju symaskin. Den blev min för 190:-. Härligt.

Kvällen avslutades med en egen odlad kronärtskocka

Kronärtskocka i trädgården

Kronärtskocka i trädgården

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.