”Alla har fel” teaterföreställning av Hans Sjöberg

Jag var på teaterrepetition igår. Vår regissör Hans Sjöberg har skrivit ett nytt stycke. Jag minns när boken om tillgänglighet blev klar.

Lathund för tillgänglighet av Hans Sjöberg

Lathund för tillgänglighet av Hans Sjöberg

Den berättar om olika situationer som rullstolsburna människor kan råka ut för i vardagslivet. Jag tyckte den var så himla bra och utbrast: utifrån den måste du ju göra en teaterföreställning. Och så blev det. Teaterföreställningen heter ”Alla har fel”. Nu är träningen i full gång och premiären blir till våren. Vi är 21 personer, som är med som skådespelare. Alla är mer eller mindre funktionsnedsatta. Den yngsta är nog cirka 20 och så jag som säkert är äldst. 3/4 av oss är yngre och kommer från föreningen Unga rörelsehindrade.

Hans Sjöberg och Marie Anthony i fikapausen

Regissör Hans Sjöberg och Marie Anthony i fikapausen

Jag tror att de alla har assistenter på ett eller annat vis. För att få på sig kläderna och för att kunna ta sig till repetitionerna. Jag skulle önska att många kunde få komma och se och att hela salen var fylld med kommunmänniskor under vår träning. Fast det går förstås inte. Vi måste ju få arbetsro. Alla kämpar på. Alla lyssnar till regissörens ord. Gå fram där, nej jag ändrade mig, det blir bättre om du kommer från andra hållet, vi tar om det igen, nej, jag klarar det inte, säger hon, jo du kan, vi tar det lugnt, det är inga problem, en gång till. Regissören förklarar att rollfiguren skall se nedstämd ut och att hon skall visa tydligt att hon tar avstånd från det som sägs. Hon vänder rullstolen så att hennes ansikte tittar bort. Visar att det hon hör är bara struntsnack. Avbrytaren Viktoria protesterar mot professorns snack om statistik, och ropar högt: Nej, nej, nej, det är inte sant. Mitt liv säger någonting annat. Det är inte en följd av mina handlingar att jag är funktionsnedsatt. Det är inte en konsekvens av ett barns onda eller goda handlingar. Person II, Andrea säger: jag tror på vad min farmor sa. Hon sa att jag var bra, att jag dög så som jag var.

Bild från Handboken LATHUND för tillgänglighet

Bild från boken LATHUND för tillgänglighet

Om dessa kommunpolitiker kunde sitta med och se hur alla kämpar med replikerna. Och i sista änden är det ändå inte riktigt det det gäller. Sofia, som är helt blind, säger när vi möts: å det här är så kul. Jag svarar: jag ser att du gillar det, det märks när du säger dina repliker att du verkligen gillar det. Hon svarar: jag inte bara gillar det, jag ÄLSKAR det.
Här finns ingen som pratar sjukdomar för ingen är sjuk, bara funktionsnedsatt. Och det är som det är. Vissa saker kan man inte ändra på. Och det är också så som det är. För alla människor. Även de som inte kallas funktionsnedsatta. De kan inte heller fixa allting.
Kolla in min devis högst upp på min hemsida: ”En kroppsbyggare kan inte heller dansa som en älva” 'egen målad akvarell  En kroppsbyggare kan inte heller dansa som en älva
En av mina egna målade akvareller:
En kroppsbyggare kan inte heller dansa som en älva

Jag lyssnar på diskussionerna som pågår nu, i tidningarna, i radio och på TV. De funktionsnedsatta skall inte få den hjälp de behöver för att kunna leva ett så bra liv som möjligt. Våra pengar räcker inte till, sägs det. Kommunerna tar hjälp från konsultföretag för att få goda råd om hur man skall kunna säga nej till bidrag eller till assistanshjälp. Vi har råd att kratta bort löv. En sådan otroligt onödig sysselsättning. Var har respekten för människovärdet tagit vägen. Skall vi återinföra vanföresanstalterna som fanns en gång? Är det där vi skall bura in dem? Dessa glada, lyckliga människor som kämpar på med sina repliker. Jag säger som avbrytaren i pjäsen: nej, nej, nej. Kom och se föreställningen i vår. Jag är säker på att den har otroligt mycket att ge. Kanske förståelse, men till största del GLÄDJE.

2 svar på ””Alla har fel” teaterföreställning av Hans Sjöberg

  1. Hej Britt-Marie!! Jag blev mycket förvånad över att det finns konsulter av det ”slaget” , men man skall aldrig förvånas över vad människan/or kan hitta hitta på. Jag”håller på Dig”!! Det är en ALLVARLIG diskussion men ingen lätt ”match”., som pågår just nu i media. Än en gång, VAD MYCKET DU hinner med, och nu väntar mera framöver…roligt. KRAM. Kusin Rosita.

  2. En kroppsbyggare kan inte heller dansa som en älva, kan det vara bättre sagt/skrivet i sitt sammanhang – lyssnar Du till Björn Ranelid, det är ORDET som har makt., säger han. Han säger mycket BRA också…! Kusin R.G-L.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.