Egenföretagarens villkor

En smyckekonstnär ville ha hjälp med bokföring, bokslut och deklarationen. Hon hade försökt att sammanställa det själv. Hon hade gått på kurs i bokföring. Hon hade läst igenom hela boken från Björn Lundén om vad som gäller för konstnärers bokföring och hade strukit under stora stycken som hon tyckte verkade viktiga. Hon ville kunna fixa det själv, men gav till slut upp och ringde till mig. Deklarationsdagen närmade sig och hon blev mer och mer desperat. Hur skulle hon bokföra alla smycken hon tillverkat under åren som gått sedan hon slutat på HDK? Hur skulle hon bokföra alla kostnader hon lagt ner i sin iordningställda ateljé? Hur skulle hon bokföra alla inköpta stenar, guld, silver och verktyg och maskiner hon köpt in under åren som gått? Hennes enskilda firma startades 2011 så nu bedriver hon riktig företagsamhet med allt som det för med sig.

Egenföretagarens trygghet

Egenföretagarens trygghet

Katerina Janouch twittrade den första maj om sin vardag:

Katerina Janouch uttalade sig i GP

Katerina Janouch uttalade sig i GP

Jag lyssnade på programmet Plånboken den 9 maj där pensionsexperten och chefredaktören för tidningen Pensionsnyheter Mikael Nyman uttalade sig om trygghet för egenföretagare. Han tyckte att reglerna för egenföretagare är så komplicerade att han rekommenderade att egenföretagare absolut skulle ta kontakt med en rådgivare för att få hjälp(vad kostar det?). Egenföretagarna tänker generellt alltid mer på företaget än på sig själva, sa han. Ofta tar de inte ut lön eller tar ofta ut alltför låg lön. Eller, om man har aktiebolag, tar man hellre ut utdelning eftersom skatten där är lägre. Tyvärr biter man sig själv i svansen. Utdelning beskattas som kapital och ger inga pensionspoäng och är heller inte underlag för ersättningar hos Försäkringskassan. För att kunna ingå i Försäkringskassans trygghetssystem måste man ha kunskap om en mängd olika inkomstbelopp när man upprättar sin deklaration: tak för sjukpenning, tak för föräldrapenning, tak för avsättning för full premie till orangea kuvertet, tak för statlig inkomstskatt m.m, m.m.

Detta är inte enkelt att klara vid sidan av arbetet som måste utföras för att få ihop inkomst för bröd på bordet och en egen bostad. Smyckekonstnären jag hjälpte var försörjd av sin man. Hela den egna inkomsten hon drog in på kontorsarbetet som hon jobbade på 60 % gick till utgifterna för smycketillverkningen. Några trygghetssystem finns inte i hennes värld utöver den företagsförsäkring hon tagit för eventuella inbrott i ateljén. Sjuk kan hon inte bli.

Jag lyssnade också till partiledardebatten i TV och saknade hela tiden något uttalande om egenföretagarnas villkor. Jag tror inte att politikerna har en aning om hur en småföretagare lever. Utan trygghetssystem och med bara en liten del kvar efter alla skatter som stat och kommun håvar in på deras arbete så kämpar de tappert vidare. Den stora förmånen som gör att de står kvar är glädjen att få göra det de själva brinner för. Som Göte, kund nr 3 i min klientstock när jag var revisor, alltid sa: ”En egenföretagare får jobba obegränsat”. Göte såg det som en stor förmån att ingen lade sig i. Han ville styra skutan själv, på sitt sätt. Någon 8-timmarsdag tänkte han aldrig på. Pensionsexperten som tyckte att det var fel att egenföretagaren tänker mer på företaget visste inte att företaget och egenföretagaren är samma sak. Finns inte pengarna i företaget så finns heller ingen möjlighet till trygghet för företagaren. Och det är oftast hantverkarens situation. Jag skulle önska att momsen helt togs bort på hantverkares arbete och att obligatorisk arbetslöshetskassa infördes. Kanske lever jag i en drömvärld?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.