Äldreomsorg eller förvaring?

Linda från Strömstads Tidning gjorde ett strålande reportage om pappa.

Artikel i Strömstads Tidning 2012.03.24

Artikel i Strömstads Tidning 2012.03.24

Vi barn gav honom ett gåband i födelsedagspresent. Om det var bra eller dåligt återstår att se, men försöka duger. Pappa har jättedålig balans och har börjat gå dåligt. Vi tänkte att om han bara kan gå i några minuter varje dag så är det bra. Mamma springer upp och ner i trapporna när hon skall ner i källaren och hämta något ur frysen eller lägga i tvättmaskinen eller hänga upp tvätten. Det är bra träning, så hon behöver inget gåband. Men pappa ligger gärna på soffan och blir bara tröttare och tröttare. Jag hoppas verkligen att han finner intresse för gåbandet så han blir pigg nu när sommaren nalkas.

Jag tänker följa upp idén med äldrevård som Kjell Mattsson föreslog i tidigare Strömstads Tidning (se längre ner i bloggen). I Göteborgs Posten läser jag 2012.03.24 om en hemmaboende 91-åring som är förvirrad, deprimerad och kan varken sköta mat, mediciner eller sin personliga hygien. Jag läser också att äldre sitter hemma i halvdant städade lägenheter med en låda knappt ätbar frysmat.

Min önskan är att hemvården utökas och blir mer effektivt inriktad på de äldres behov. Vården skall ske i samarbete med de vårdtagande. Jag skulle önska att entusiasmerande sjukgymnaster gjorde regelbundna hembesök veckovis. De kan se vad de äldre klarar av i sin vardag och kan vid behov koppla in arbetsterapeut, sjuksköterska eller dietist.

Jag hamnade i en diskussion om äldrevård där man tyckte att det visst fanns bra friskvård i Strömstad. Det finns boule, promenader, stavgång, bridge, curling och en mängd föreningar. Men om man bor på landet och inte längre kan köra bil, är gammal och trött och gärna stannar hemma och ligger på soffan, äter enformig mat och inte orkar städa eller sköta hygienen, då är man en risk för sin egen hälsa. Det är då sjukgymnasten skall rycka in och entusiasmera, kolla läget och kanske delegera. Annars knackar snart ohälsan på dörren och sjukhusvistelsen blir nästa äldreboende.

Kanske skulle en inventering av Strömstads och alla andra kommuners äldreomsorg vara bra att genomföra. Vad är det för äldreomsorg vi egentligen har? Är det bara förvaring i slutet med sövande piller i stället för trivselfrämjande åtgärder? Var lägger vi resurserna på friskvården? Tyvärr är det nog så som professorerna säger i dagens GP: utbildningen i geriatrik (=läran om hälsoproblem som har samband med åldrandet) är dålig. Varför ser inte kommun och landsting till att all personal som arbetar med äldre får den utbildning de behöver? Jag är orolig och kommer att kontakta Strömstads Tidning igen. Kanske kan vi göra en gemensam inventering av hur omsorgen ser ut idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.