Förnuft eller känsla

Ibland bär det iväg i funderingarna när man inte kan sova. Jag tänkte på det där med vad som styr. Vad är det som får en att bestämma sig för vägar i livet som kanske inte ens är de bästa. Och varför ser man inte farorna i tid.
Jag tänkte vidare och kom fram till att det nog finns två olika styrmedel. Det ena är känslan och det andra är förnuftet. Jag försökte bena upp det genom att fundera över vad i mitt liv som styrts av förnuftet och vad som har styrts av känslan. Jag kände mig plötsligt olustig vid tanken på att det som styrts av känslan inte alltid fört mig in på den enklaste och lyckligaste vägen.
Jag vände tanken och funderade i stället över på vad som styrts av förnuftet. Det var inte lätt. Jag undrar, har jag någonsin tänkt och styrt någon handling efter förnuftet?

Egen målning 2011 Kapplöpningen

Egen målning 2011 Kapplöpningen

Det enda jag kom på var det där med att jag flyttade från Strömstad. Men även det uppstod ju genom ren impulsivitet. Är det inte så att det som händer rent impulsivt också är kommet ur känslan. Jag småpratade vid kaffebordet med åklagaren, som sommarvikarierade på kontoret i Strömstad och berättade att jag ville läsa vidare och att det var omöjligt i Strömstad. Hon tog mina ord på allvar och plötsligt strax före nyår ringde en kvinna från Kammarrätten i Göteborg och berättade att det fanns en tjänst ledig för mig där. Jag skulle börja den 15 februari.
Tåget gick och jag hängde på. Särskilt förnuftigt var det väl inte. Jag hade ju två barn att tänka på också. Det ordnade sig. Men visst var det känslan som styrde även där.

Egen målning 2011 Vattumannen

Egen målning 2011 Vattumannen

Jag tänker vidare och kommer inte på något stort beslut jag tagit där förnuftet styrt. Jag är heller ingen person som funderar särskilt länge över det jag vill göra. Det blir mycket impulsivitet och känsla som ligger bakom allt som händer även fortsättningsvis.
Men visst har jag lugnat mig lite med åren. De stora besluten är redan gjorda. Nu blir det mest gemensamma överläggningar om vad vi skall äta till middag eller vad vi skall ta oss före idag. För att det skall bli uthärdligt för omgivningen med min impulsivitet så är jag numera förnuftig nog att planera nästan alla dagar för egen del. Målarkurser och hemmamåleriet och träningen tar så gott som all tid förutom sudoku och läsande och lite matlagning då och då. Det känns tryggt att veta att mina känslomässigt styrda idéer inte längre har så stor avgörande betydelse för framtidens händelser.

Fritt Måleri

Dansbrudar, akryl

Dansbrudar, akryl

Nu är kursen i fritt måleri på Art College avslutad. Jag var lite avogt inställd till det där med fritt måleri. Som väl var stannade jag kvar. Efter åtta onsdagar har jag lärt mig en hel del. Bland annat var det en bra läxa att det där med att måla av andras bilder inte alls var så enkelt. Att blanda färg tills man få rätt nyans och att få rätt proportioner är otroligt svårt. Men det jag är mest glad över var att det fick igång min entusiasm. Nu tänker jag på hur och vad jag skall måla hela tiden. Alla mina redan använda målade dukar kommer till återanvändning, jag målar över de gamla som jag inte gillar. De har stått i garaget och tar plats. Nu ger jag bort nymålade till min barn som än så länge inte fyllt sina väggar. Det känns fantastiskt att få hänga där i deras hem. De får komma tillbaks när de tröttnat på bilderna så kan jag återanvända dukarna igen. Med tiden lär jag mig så pass mycket att jag hittat hem.Fritt måleri på Art College
Hittat hem till mig själv. För det där med ”Fritt måleri” á la Art College är inte riktigt min grej. Men jag gjorde så gott jag kunde och bättre lär det väl bli för nu har jag anmält mig till grundkursen två heldagar i veckan som startar den 23 februari och slutar den 23 maj. Det blir 192 timmar inklusive lunch. I kursen ”Konstlinjen, dag” ingår varierande ateljéstudier som modellmåleri, bildkomposition och färglär

Målat av original av Bo Åke Adamsson

Målat av original av Bo Åke Adamsson

a i teori och praktik. Det känns stort.Vi får väl se vart det barkar hän i framtiden.

Avmålad bild från en känd konst när som jag glömt namnet på

Avmålad bild från en känd konst när som jag glömt namnet på

Avmålad Edward Munck "Madonna"

Avmålad Edward Munck ”Madonna”

Avmålat foto på Fritt målerikursen

Avmålat foto på Fritt målerikursen