Filmredigeringsprojekt på nya året

Nu tycker jag nog att jag är på G och börjar vakna till liv på det nya året. Men det tar tid när man inte har inplanerat något. Många tycker det är ok att ”ha det lugnt och skönt”, men jag tycker det är bara tråkigt. Det är så otroligt viktigt för mig att ha bra sysselsättning. Bra sysselsättning för mig innebär att ha något att göra som ger något tillbaka. Det är nästan som en blomma som måste vattnas varje dag. Och jag är ingen orkidé, som kan stå utan vatten i flera dagar. Jag är nog mer som en….. Tja, jag är inte så bra på det där med blommor, så jag vet inte vad det är för blomma som behöver vattnas varje dag. Det är min käre man som står för det där med blommor och bin. Han har hand om städningen (vi har bara städerska här en gång i månaden) och det mesta av matlagningen. Han brukar säga att ”jag är ditt fruntimmer Britt Marie”. Min mamma är utbildad kock så vi lärde oss inte att laga mat. Det gick alltid för sakta tyckte mamma, när vi ville hjälpa till, så vi blev fråntagna vispen. Därför har jag aldrig lärt mig att tycka det är kul att laga mat. Men nu är jag trött på all köttmat. Och all olja. Det är så tungt att äta sådant. Därför börjar jag ta över mer och mer i köket nu.

IMGP1259Det blir mycket mer grönsaker och sallader, mer kyckling och wok och mer småplock, frukt och bär. Fast sådant tycker inte Göran är riktig mat, så han brukar komplettera med en köttbit bredvid ibland.

Min träning har kommit igång. Jag går min halvtimmaspromenad varje dag med rullatorn och rehab på tisdagar och fredagar fortsätter t.o.m nästa vecka. Sedan är det slut. Man får ju bara hålla på hos sjukgymnast på rehab i tre månader. Sedan är det meningen att man skall vara satt på spåret och fortsätta träningen hemma. Jag undrar hur många som har lyckats med det. Inte jag – hittills. Men nu skall jag försöka ta mig i kragen. Ett nytt år, nya utmaningar. Det blir säkert fullbelagt program alla dagar under våren om jag lyckas ”hålla fast kragen”. Och det brukar jag ju lyckas med.

Igår kom jag igång med något som jag tänkt ta mig an länge. Det ligger gamla band i skåpen med film från olika semesterresor. För ett par år sedan köpte jag en ”växlare” som kan koppla ihop datorn med den gamla analoga filmkameran. Jag lovar det var inte lätt. Men jag har en bästis som hjälper mig. Med hans hjälp klarar jag allt som har med datorer att göra. IMGP1761Tänk jag lyckades få in filmerna i datorn och i redigeringsprogrammet. Så nu har jag fullt upp i några veckor. Det där med att redigera tar tid. Man filar bort små och stora bitar. Den gamla filmkameran var den första filmkameran vi haft på flera år, så vi var inte så proffsiga. Ibland blev inte kameran avstängd efter att vi filmat, så det är mycket grus och golv och skor som filmats. Allt det tar jag bort och så lägger jag på musik. Jag börjar med Thailandsfilmen. Vi var 22 personer på en Colin Archer. Vi seglade från Lankawi i Malaysia upp till Phuket i Thailand.

Colin Archer

Colin Archer

Det var vid årsskiftet 2000-2001. En fantastisk resa som tog 10 dagar. Det skall bli superkul att få återuppleva den resan. När filmen är klar tänkte jag bjuda in hela gänget till visning. Det är flera band på uppemot 4 timmar, som skall redigeras ned till högst en timma. Det skall bli spännande. Och jag kommer naturligtvis att lägga ut en 3-minutare på nätet och bland mina kortfilmer, så ni kan ta del av allt det underbara vi var med om.