Sativex för Landstingspengar lär vänta på sig

Idag läste jag i GöteborgsPosten att en kille som heter Magnus fått rätt mot Sahlgrenska. Han råkade ut för en bilolycka hösten 2000 och har haft intensiva smärtor i det ben som krossades vid olyckan. Av artikeln framgår att det enda läkemedel som hjälpt ordentligt är Sativex. Nu har han fått besked att han får medicinen betald av sjukhuset. Skulle han betala den själv så hade den kostat 7.000:- per månad. Det är ju en omöjlig utgift för vem som helst.

Artikel i GP 2012.11.19 angående Sativex

Artikel i GP 2012.11.19 angående Sativex

Jag skrev om Sativex i ett tidigare inlägg här i min blogg. Där berättade jag att jag försökt att få det utskrivet för mig så att jag skulle kunna bli av med min spasticitet. Tyvärr sa min läkare, Marcus Axelsson, att han inte kan ordinera det eftersom det inte godkänts ännu. Jag tar för givet att han menade att det var Läkemedelsverket som inte hade godkänt. Och antagligen betyder det att Läkemedelsverket inte godkänt det som Landstings-kostnad.

Av GP-artikeln framgår att Läkemedelsverket godkände Sativex redan förra vintern. Det godkändes då endast för MS-patienter och utanför högkostnadsskyddet. Vi får nog vänta ett tag till innan vi har möjlighet att använda Sativex för Landstingspengar tyvärr. Tills dess får jag fortsätta de nattliga övningarna med stretching eller cykla eller trampa på crosstrainern. Det har blivit en vana nu. Tyvärr tar det en del av dagens aktiviteter när jag måste sova igen den förlorade sömnen. Men jag är ju pensionär. Det är värre för dem som fortfarande jobbar.